16. september 2024

VR-briller får børn til at slappe af i tandlægestolen

Helle Langballe og Betina Schmidt, den kommunale tandpleje

Velfærdsteknologi giver nye muligheder i kommunerne – også i den kommunale tandpleje, hvor ængstelige børn nu skyder måger og fanger sæbebobler, mens tandlægen arbejder.

Forestil dig, at du sidder i en robåd på en lille sø og fisker. De fisk du har fanget, ligger i en spand, og mågerne forsøger at stjæle dem, så du finder dit laservåben frem og skyder efter mågerne.

I kampens hede glemmer du helt, at du er til tandlæge.

Og dét er hele pointen med den virtuelle fisketur i det par VR-briller, som tandplejen i Ringkøbing-Skjern Kommune i et års tid har afprøvet i en forsøgsordning.

VR-brillerne byder på virtuelle spil, hvor man også kan fange sæbebobler, skyde aliens og kigge op i skyer på en blå himmel.

Brillerne bliver nu en permanent del af tilbuddet fra tandplejen. Erfaringen viser nemlig, at brillerne hjælper en stor del af de meget behandlingsangste børn til at slappe bedre af, mens tandlægerne arbejder.

- Vi bruger ikke VR-brillerne til alle børn, for de fylder meget - især på de mindre børns hoveder, og det er desuden rart for os at have øjenkontakt med børnene, når vi kommunikerer med dem. Men for de særligt ængstelige børn, er det en virkelig god løsning, at vi kan give dem VR-brillerne på. De oplever, at det kan være trygt at gå til tandlægen, siger tandlæge Betina Schmidt.

Sammen med klinikassistent Helle Langballe og resten af holdet på kommunens to klinikker i hhv. Skjern og Ringkøbing har hun 9.600 børn og unge fra 0 til 22 år i tandlægestolen. De kommer i faste undersøgelsesintervaller hver 18. måned – og derudover til opfølgning og behandling efter behov.

Behandling på børnenes præmisser

Ligesom deres kolleger ser Betina Schmidt og Helle Langballe både nul-huller-børnene med smukke tandpastasmil og gode tandlægebesøg i bagagen – og de mere pressede børn, hvor selv mælketænderne kan være ramt af karies i en grad, så større behandling er nødvendig.

- Nogle forældre synes, det er et overgreb at børste deres børns tænder og så lader de være, forklarer Betina Schmidt og tilføjer, at det efterfølgende kan være særdeles udfordrende for en stor del af disse børn at modtage den tandbehandling, der er nødvendig for at sikre, at de ikke går rundt med tandpine eller store infektioner.

- Vi har børn, der frygter tandbehandling og som er meget angste for at åbne munden. Vi er meget optagede af, at behandlingen skal være på børnenes præmisser. Men hvis vi skal lykkes med det, er vi også afhængige af et godt forældresamarbejde, forklarer Helle Langballe og tilføjer, at rolige forældre i høj grad kan ”smitte deres børn” og give dem mod på behandlingen.

En god oplevelse

Tidligere brugte tandlægerne lattergas, når det var nødvendigt at berolige børn i forbindelse med tandbehandling.  I dag benyttes lattergas sjældnere og i mindre mængde - til gengæld har tandplejen en kugledyne, som hjælper nogle af børnene, ligesom enkelte børn tilbydes medicinering i forbindelse med tandbehandling.

Og så altså VR-brillerne, der får børnene til at slappe af med noget, de kender fra deres egen verden - og give dem en god oplevelse hos tandlægen.

- Når vi bruger brillerne, er behandlingen som regel hurtigere overstået, fordi børnene ikke har brug for så mange pauser, siger Betina Schmidt og tilføjer, at tillid og tryghed er afgørende for den gode oplevelse i tandlægestolen - også ved brug af VR-briller.

- Børnene skal føle, at de har noget at skulle ha’ sagt. De skal selv være med til behandlingen og de skal selv åbne munden. Vi taler med dem undervejs og spørger f.eks. ind til, hvilke dyr de ser i skyerne på det ene spil, og vi aflæser deres kropssprog og lægger en beroligende hånd på armen, hvis vi kan se, at de spænder op, fortæller Helle Langballe.

- Mange børn kender VR-briller fra deres egen hverdag, så det er naturligt for dem, at de får dem på. Fra at være noget, man bare har brugt til spil, sjov og ballade, har VR-brillerne nu også fundet en fornuftig brug i og med, at de kan skabe tryghed – og dermed også en bedre tandsundhed, siger Betina Schmidt.

 

FAKTA:

Velfærdsteknologien har gjort sit indtog i kommunerne, og i Ringkøbing-Skjern Kommune er VR-briller i tandplejen en af de velfærdsteknologiske løsninger, der er taget rigtig godt imod.

Efter en etårig prøveperiode på den kommunale klinik i Skjern bliver VR-brillerne i tandplejen fremover en mulighed ved relevante behandlinger på klinikkerne i både Skjern og Ringkøbing.