12. september 2024

Livets cirkel bliver til lyskunst i Ringkøbing Havn

Foto: Ruth Collins

Videoprojektionen MONAD ophøjer video, lys og vandstøv til kunst i Ringkøbing Havn efter solnedgang den 27. og 28. september. Samtidig sætter kommunen spotlys på digital kunst med Media Art Days i dagene den 23. sep-3.okt.

I evigheder har cirklen fungeret som et symbol på endeløst liv og ligevægt for mennesket.

Pythagoras, den græske filosof, mystiker, matematiker m.m., kaldte cirklen monade, det hele, det uendelige, det evige, det forenede. Mange andre har været ligeså forundrede over denne perfekte form uden begyndelse eller slutning og har set den som en glorie, der forener elementerne ild, luft, vand og jord og bliver et symbol på tiden, på livets evige bevægelse og på universets gigantiske rytme med fødsel, liv, død og genfødsel.

Der er med andre ord lagt store tanker i formen, der også lægger navn til MONAD kunst-installationen, som man gratis kan opleve i Ringkøbing Havn den 27. og 28. september.

MONAD er organiseret i tæt samarbejde med Ringkøbing Udviklingsforum, som havde et ønske om at fremhæve fjordstien og havnen i Ringkøbing.

- I udviklingsplanerne for Ringkøbing arbejder vi for at forbinde fjordstien tættere med havnen bl.a. for at understrege, hvor gode oplevelser man kan få, ved at bo så tæt på vandet siger formanden for Ringkøbing Udviklingsforum, Hans Christian Vestergaard og tilføjer:

- Sammen med kommunens Kulturafdeling kom vi på den idé, at vi ville sætte fokus på havnen med lys i en tid, hvor vi går mod mørke og vinter. Jeg håber, at rigtig mange ringkøbingensere – såvel som folk udefra – vil komme og opleve MONAD og de øvrige kunstoplevelser under Media Art Days.

Kunst på forstøvet havvand

Den flere meter høje lyskunst-installation består helt lavpraktisk af en lys-animation, som projiceres på forstøvet havnevand og danner en kunstfærdig 3D cirkel – eller monade – i luften.

- Teknikken hjælper med at fremkalde en følelse af undren og skabe et øjebliks inspiration og refleksion over livet og vores chance for en ny begyndelse, fortæller Dina Abu Hamdan, kulturkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

MONAD er skabt af visuel kunstner Anastasia Isachsen i samarbejde med jazzkomponisten Arve Henriksen, begge fra Norge. Værket har tidligere været vist i bl.a. Oslofjorden og i havnene i Sydney og San Francisco.

I Ringkøbing Havn kan man opleve MONAD efter solnedgang kl. 20.30-22.30.

- Installationen kører i loops, men man er velkommen til at blive og opleve videoprojektion-showet flere gange f.eks. fra forskellige steder, fortæller Dina Abu Hamdan.

Medie- og digital kunst i byrummet

MONAD-lyskunst installationen er en del af Ringkøbing-Skjern Kommunes Media Art Days, der bl.a. inkluderer daglige foredrag, workshops, udstillinger, åbent atelier m.m. på Kulturvæksthuset Brogården den 23. september til den 3. oktober. Alt sammen gratis for publikum.

Herudover sætter Media Art Days spotlys på digitale og medie-muligheder i kunsten – bl.a. i form af video og lyskunst på gavle og i tomme butikslokaler i gågaden.

- Kunstnere fra Danmark og udlandet såvel som lokale kunstnere kommer og projicerer deres kunst forskellige steder i byen. Sammen med MONAD vil de forskellige lysshow bringe en virkelig god kunstoplevelse til Ringkøbing, fortæller Dina Abu Hamdan.

Røntgenbillede af modeindustrien

At der er kunst for alle understreges af, at den prisvindende VR-oplevelse ”X-Ray Fashion Upcycled” samtidig sætter lup på modebranchen. Ved hjælp af VR-briller giver kunstprojektet et virtuelt indblik i den virkelige historie om tøjproduktion i fast fashion-industrien fra de glamourøse catwalks i New York og Milano til de fyldte fabrikker i Bangladesh.

Gennem et ”røntgenbillede” af tøjproduktionen, der også påvirker klima og miljø negativt, fortolker den 18 minutter lange film FN’s Verdensmål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst. Værket er skabt af den århusianske kunstnervirksomhed MANND, der således ved hjælp af digitalisering viser den smukkeste og mest uhyggelige side af modebranchen.

- Det er en øjenåbner, og med VR-teknologien kan man næsten mærke vandet mellem tæerne, når man virtuelt går barfodet igennem vandløbet tæt på fabrikken i Bangladesh eller Indien, siger Dina Abu Hamdan – også hun glæder sig til at se rigtig mange besøgende til Media Art Days i Ringkøbing den 23. september til den 3. okt.

Læs om Media Art Days på linket her: https://www.brogaardenkultur.dk/media-art-days/media-art-residency-program (Siden bliver løbende opdateret med flere kunstværker)

Læs om MONAD på linket her: https://www.brogaardenkultur.dk/media-art-days/monad-lys-installation-paa-ringkoebing-havn-27-28-sept-2024

 

Fakta:

Media Art Days arrangeres af Brogården Kulturvæksthus i samarbejde med Media Art Friesland, Ringkøbing Udviklingsforum, Ringkøbing Handelsforening, Ringkøbing-Skjern Kunstråd, Ringkøbing Fjord Teater, Jens Byskov A/S og støttes af Ringkøbing-Skjern Kommune og Culture Moves Europe.

Kunstoplevelserne under Media Art Days er gratis for publikum.

X-Ray Fashion Upcycled installationen er organiseret i samarbejde med Ringkøbing Fjord Teater og Ringkøbing-Skjern Kommunes Vej- og Parkafdeling og vil foregå på Materielgården, Enghavevej 45 i Ringkøbing.

Oplevelsen er gratis, men man skal bestille billet på forhånd på https://rfteater.dk/xrayfashion/