31. august 2024

Hvide Sande gør klar til at krone syv verdensmestre

Foto fra Waterz

Dramatisk dansk natur og uforglemmelige øjeblikke kendetegner vandsportsfestivalen Waterz - sammen med windsurfing i verdensklasse naturligvis

I det store udland ved de godt, at Hvide Sande er stedet, hvis man vil prøve kræfter med naturens kræfter – eller hvis man bare vil kigge på, mens surfere fra hele verden samles til internationale konkurrencer i kite-, SUP og windsurfing.

En opgørelse over mediedækningen af sidste års WATERZ-festival i Hvide Sande viser nemlig, at tv-stationer på tværs af kloden fra Syd- og Centralamerika over Afrika og Sydeuropa til Mellemøsten og Asien viste billeder fra Hvide Sande og Skandinaviens største vandsportsfestival.

Omverden har med andre ord fået øjnene op for, at havnebyen længst mod vest i Ringkøbing-Skjern Kommune hvert år i begyndelsen af september er vært for et internationalt arrangement, hvor professionelle surfere fra hele verden går på havet eller fjorden og dyster om bl.a. verdensmesterskaber.    

Når Danmark gennem WATERZ er vært for VM i windsurf-slalom den 6.-14. september, skal der da også krones ikke mindre end syv verdensmestre i forskellige klasser.

- Derudover vil der være masser af andre surf-konkurrencer, ligesom vi vender Hvide Sande lidt på den anden ende med bl.a. maveplasker-konkurrence i form af 10 meter udspring i inderhavnen, fortæller Katrine Kock Frandsen, der er projektleder for WATERZ.

Hun håber, at rigtig mange besøgende vil lægge vejen forbi Hvide Sande – med eller uden planer om at skulle på vandet.

Plads til publikum

Selv om surfere fra hele verden drager til Hvide Sande for at dyste, er der nemlig også god plads til publikum ved vandet – og i byen, hvor WATERZ byder besøgende velkommen med et gratis ”Kom og prøv”-arrangement, strand-yoga for alle og andre aktiviteter i bestræbelserne på at cementere, at WATERZ henvender sig til både publikum og deltagere, bredden og eliten.

- WATERZ vil gerne slå et slag for, at man kommer og bruger både byen, havet og fjorden – og forhåbentlig opdager det helt unikke sted, vi har lige her i Ringkøbing-Skjern Kommune, forklarer Katrine Kock Frandsen og tilføjer:

- Området omkring Hvide Sande er virkelig helt unikt i forhold til vandsport. Vi har blæsevejr mange flere dage end de fleste andre surfsteder, og vi har både Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Det betyder, at vi har vand til både begyndere og til verdensmestre.

Professionalisme og folkelighed

Siden starten i 2010 har Ringkøbing-Skjern Kommune støttet WATERZ økonomisk, og kommunen bakker desuden op om vandsporten bl.a. med et skoleprogram.

På borgmesterkontoret på den anden side af Ringkøbing Fjord er der da også stolthed over, at fjorden, havet og Hvide Sande by tiltrækker surfere, der bl.a. har deltaget i OL og verdensmesterskaber.

- I Ringkøbing-Skjern Kommune er vi heldige at have de naturlige forudsætninger for at kunne afholde internationale surf-konkurrencer på allerhøjeste niveau. Men vi er også heldige at have dedikerede mennesker, som kaster alt ind i at arrangere WATERZ, siger borgmester Hans Østergaard og tilføjer:

- Som jeg forstår det, er der over 120 frivillige, som er med til at sikre, at surfere fra hele verden kommer hertil, oplever en professionel konkurrenceafvikling, får en god oplevelse og føler sig rigtig godt behandlet. Det kan vi godt være stolte over. Det engagement, den professionalisme og den folkelighed, der er over WATERZ, tror jeg da har en betydning for, at mange vælger at komme tilbage for at surfe, for at besøge kommunen eller for at bosætte sig her i Naturens Rige.

FAKTA:

WATERZ finder sted i Hvide Sande den 6.-14. september og byder på aktiviteter og vandsport for både tilskuere og dem, der har lyst til at prøve kræfter med f.eks. windsurfing.

Tid og sted for afholdelsen af konkurrencerne afhænger af vejr og vind – men forventes at finde sted på fjorden i nærheden af Westwind Syd, Sønder Klitvej 1 og Westwind Nord, Gytjevej 15. Udspringskonkurrencen finder sted i Hvide Sandes inderhavn.

Læs mere og hold dig opdateret på hjemmesiden waterz.dk