2. september 2024

Danmarks flotteste busskur indvies i landsby med 950 beboere

Danmarks flotteste busskur indvies i landsby med 950 beboere

Det er ikke hver dag, at der skrives nyheder om indvielsen af et busskur. Eller at et busskur overhovedet indvies officielt. Men busskuret i Astrup er også noget helt specielt.

De har tidligere fået Årets Landsbypris, en verdensmålsgavl - og et hav af gode ideer.

Nu inviterer borgerne i Astrup på officiel indvielse af deres nye busskur, der har kostet 7 års frivilligt lokalengagement med projektering og fundraising og 2,6 mio. kr. at bygge.

- Det er over 50.000 kr. pr. kvadratmeter, og dermed har vi lige her i Astrup et busskur med en højere kvadratmeterpris end villaerne i Allerød og Hillerød og andre nordsjællandske byer, siger Jørgen Søndergaard Madsen.

Han er en del af den lokale arbejdsgruppe, der står bag dét, landsbyen med mangel på vanlig vestjysk beskedenhed har kaldt Danmarks flotteste busskur.

På lørdag den 7. september inviterer Astrup alle interesserede til den officielle indvielse fra kl. 10.30. Men allerede om fredagen er byens børn inviteret på indvielse med pandekager og slush-ice i den 12-kantede glas- og træpavillon, der fremover skal fungere som det uformelle mødested for alle generationer i landsbyklyngen Den Gyldne Banan. Den dækker også over nabolandsbyerne Borris, Faster og Rækker-Mølle.

Fælles mødested for alle

- Noget af det, der gør Danmarks flotteste busskur så specielt er, at vi bevidst har bygget på multifunktionaliteten, fortæller Jørgen Søndergaard Madsen og forklarer:

- Busskuret er stedet, hvor man venter på bussen. Men det er meget mere end det. Det er også stedet, hvor vi håber og forventer, at de lokale vil sætte sig med strikketøjet eller mødes over et spil kort og en kop kaffe. Vi tror på, at man meget nemmere får kontakt til andre, hvis man opholder sig i busskuret, end hvis man sidder derhjemme i sin egen stue, og dermed kan det også fungere som en ensomhedsbekæmper.

- Alle ved, at et busskur eller en banegård er til fri afbenyttelse Der skal ikke bookes eller betales, og dermed et det nemt tilgængelig for personer, der ikke er dus med det lokale foreningsliv at mødes i busskuret, tilføjer Jørgen Søndergaard Madsen og peger på, at nogle af de mange udenlandske tilflyttere i lokalområdet kan møde deres danske naboer i busskuret – og dermed få en uformel hjælp til integrationen.

I busskuret kan man desuden brygge en kop kaffe, hygge sig ved ildstedet, låne en bog eller booke Astrups to dele-el-cykler.

Initiativ nedefra

Danmarks Flotteste busskur er et landsbyklyngeprojekt og resultatet af en strategisk planlægning af, hvordan Faster-Astrup med tilsammen 950 borgere skal udvikle sig. Byggesummen på 2,6 mio. kr. er hentet hos en lang række fonde og offentlige puljeordninger, herunder også fra Ringkøbing-Skjern Kommune, der herudover har støttet projektet med rådgivning fra kommunens landdistriktskoordinatorer.

- De er virkelig bare seje i Astrup, siger Lotte Finnerup. Hun er den ene af kommunens to landdistriktskoordinatorer, og forklarer:

- Danmarks flotteste Busskur er et godt eksempel på et projekt, hvor de lokalt med kreative input og ambitiøse målsætninger har gentænkt det lokale busskurs funktion og indretning. Herudover er busskuret et rigtig godt bevis på, hvor langt man kan nå, hvis man som landsby og landdistrikt rækker ud, samarbejder og organiserer sig om at udarbejde sin egen udviklingsstrategi.

Også trafikselskabet MidtTrafik har støttet projektet. Ifølge Jørgen Søndergaard Madsen i en erkendelse af, at traditionelle busvente-områder måske kan have en tendens til at skræmme folk væk fra den kollektive trafik.

- Vi har endda medvirket i en temagruppe om mobilitet under Region Midtjylland. Gruppens anbefalinger, som bl.a. indebærer en pulje på 10 mio. kr. til etablering at kvalitetsknudepunkter i den offentlige trafik, er netop blevet vedtaget i Regionsrådet, fortæller han.

 

FAKTA:

Danmarks flotteste busskur indvies i Astrup på lørdag den 7. september kl. 10.30.

Alle er meget velkomne.

Se invitationen her