4. september 2024

DI placerer kommunen på en flot 5. plads i ny erhvervsvenlighedsundersøgelse

Foto: Søren Palmelund

Der var lidt ærgrelse at spore, da Ringkøbing-Skjern Kommune sidste år ’kun’ var blandt den bedste femtedel af danske kommuner i DI - Dansk Industris årlige måling af erhvervsvenligheden i de danske kommuner.

Men i år er Ringkøbing-Skjern Kommune igen kravlet adskillige pladser op i undersøgelsen. Faktisk 12 pladser op fra sidste års 17. plads til en flot femteplads i 2024.

- Vi er tilbage i top-fem, hvor vi hører hjemme, siger borgmester Hans Østergaard og tilføjer:

- Jeg er både glad for og stolt over, at vi opnår en femteplads i årets DI-måling, men jeg er ikke overrasket. I Ringkøbing-Skjern Kommune vil vi være blandt de bedste kommuner i landet at drive virksomhed i, og vi arbejder målrettet på hele tiden at sikre, at vi er det.

Det er da også kun en uge siden, at Dansk Erhverv tildelte Ringkøbing-Skjern Kommune en flot 1. plads i deres erhvervsvenlighedsundersøgelse, som vurderede på 11 rammevilkår.

Hér bonede Ringkøbing-Skjern Kommune ud i toppen af kategorierne levende bymidter, grøn omstilling og velfærd – og landede på en andenplads i kategorierne turisme, kultur og oplevelser samt overordnede erhvervsforhold.

Hvor Dansk Erhvervs medlemmer fortrinsvist repræsenterer handel og serviceerhverv, baserer undersøgelsen fra DI sig i højere grad på statistiske indikatorer og svar fra produktionsvirksomheder og byggefagene.

Med førstepladsen fra Dansk Erhverv og femtepladsen fra DI placerer virksomhederne altså Ringkøbing-Skjern helt i toppen af danske kommuner, når det gælder erhvervsvenligheden.

Bedre dialog

DI’s undersøgelse viser væsentlige fremskridt i flere kategorier som f.eks. kategorien ”Infrastruktur”, hvor kommunen er steget fra en 61. plads sidste år til en 28. plads i år. Når det gælder kategorien ”brug af private leverandører” er kommunen hoppet fra en plads som nummer 48 sidste år til 34. pladsen i år, og fra en 15. til en 8. plads i kategorien ”Information og dialog”.

- Sidste års undersøgelse afspejlede, at der var områder indenfor kommunens dialog med og kommunikation til virksomhederne, hvor vi kunne forbedre os. Derfor har vi målrettet sat ind på at sikre en bedre dialog og en højere grad af kommunikation, bl.a. gennem fyraftensmøder med lokale håndværkervirksomheder, og det boner positivt ud i årets undersøgelse, siger en tilfreds borgmester.

Flot 2. plads

I kategorien ”Arbejdskraft” placerer DI’s undersøgelse tilmed Ringkøbing-Skjern Kommune på 2. pladsen, fem pladser op fra sidste års resultat. Også når virksomhederne i undersøgelsen bliver bedt om at vurdere kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft hopper Ringkøbing-Skjern Kommune seks pladser frem til en fjerdeplads i årets undersøgelse.

- Vi har igennem længere tid haft en ledighedsprocent på under 2 procent og dermed fuld damp på kedlerne. Men tingene kommer ikke af sig selv; det ved vi godt i Ringkøbing-Skjern Kommune, så vi har en opgave i at sikre, at vores virksomheder kan få de kvalificerede medarbejdere, de behøver for at sikre vækst og udvikling i deres produktion, siger Søren Elbæk, viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune og formand for Arbejdskraftrådet og for kommunens Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg.

Søren Elbæk peger på f.eks. Klub Eksilvestjyder, der fastholder unge vestjyders tilknytning til kommunen, når de er flyttet væk, og KUBE-samarbejdet, der sikrer en koordineret indsats mellem uddannelsescenteret UCRS, Beskæftigelse og Erhvervscentret, som to af de indsatser, kommunen allerede har sat i værk for at sikre flere kvalificerede medarbejdere i området.

- Og så har vi i Arbejdskraftrådet igennem længere tid haft fokus på f.eks., hvilke former for kvalificeret arbejdskraft, der er behov for i forbindelse med kommunens satsning på en øget produktion af vedvarende energi - og på hvordan vi sikrer, at arbejdsstyrken er kvalificeret til at løfte de grønne job, fortæller Søren Elbæk.

I Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd hæfter direktør Lykke Nielsen Høj sig ved, at undersøgelsen tildeler Ringkøbing-Skjern Kommune en 7. plads i kategorien ”Overordnet Erhvervsvenlighed”. Det er fem pladsen frem i forhold til sidste års resultat, ligesom kommunens byggesagsbehandling scorer en 4. plads – op otte pladser i forhold til sidste års undersøgelse.

- Samtidig kan vi se, at virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune i højere grad end landsgennemsnittet siger, at de vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen, hvilket vi selvfølgelig er rigtig godt tilfredse med, siger Lykke Nielsen Høj.

 

FAKTA:

Læs DI’s undersøgelse på linket her: http://di.dk/le

Og se Ringkøbing-Skjern Kommunes resultat her

I Ringkøbing-Skjern Kommune har 84 virksomheder svaret på undersøgelsen.

Besvarelserne repræsenterer minimum 4184 arbejdspladser i kommunen, hvilket svarer til 18 procent af den private beskæftigelse.

 

Læs Dansk Erhvervs erhvervsvenlighedsundersøgelse på linket her:

https://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/august/kommunen-er-nummer-et-i-ny-erhvervsvenlighedsundersoegelse