Ringkøbing-Skjern Kommune nummer ét i friluftsliv
Der er 1.034.856 hektar naturareal i Danmark. Og selv om de danske kommuner kun ejer 4,4 procent af naturarealerne, står de samlet set bag godt halvdelen – eller 55,8 procent - af de friluftsfaciliteter, der er til rådighed, når danskerne skal ud og opleve naturen tæt på.
Derfor har Friluftsrådet nu udarbejdet en analyse, der sammenligner de enkelte kommuners forudsætninger for at skabe naturoplevelser og deres indsats for at skabe friluftsliv.
Og på førstepladsen i opgørelsen ligger Ringkøbing-Skjern Kommune, der da også kalder sig Naturens Rige.
- Det er en fantastisk nyhed, som vi kun kan være stolte af, siger Per Høgh Sørensen, afdelingsleder i kommunens afdeling for Kultur, Natur og Fritid.
- Vi har nogle gode forudsætninger for at have masser af friluftsliv bl.a. fordi vi har kystlinjen, og fordi vi har store statslige naturarealer i kommunen - og et rigtig godt samarbejde med både Naturstyrelsen og forsvaret om de områder. Men vi ligger også øverst i Friluftsrådets analyse, fordi vi er gode til at forvalte naturområderne, så analysen er i høj grad et skulderklap til medarbejderne i Kultur, Natur og Fritid; både dem, der lægger planerne og dem i de orange uniformer, der er ude med grenknuseren og motorsaven – eller ude for at hente marint affald på stranden, siger han.
Naturlige forudsætninger – og kommunens indsats
Netop de 52 kilometers vesterhavskyst er et godt eksempel på, hvorfor Ringkøbing-Skjern Kommune topper listen. Naturen ligger der, men det er kommunens indsats for en ren og velholdt strand, der giver det blå flag, som er et af de parametre, Friluftsrådet har kigget på.
Et andet parameter er Friluftsrådets egne grønne flag, en grøn mærkeordning som mange af daginstitutionerne og skolerne i Ringkøbing-Skjern Kommune har gjort sig fortjent til.
I det hele taget er kommunen god til at få børn og unge ud i naturen:
- Når jeg er til f.eks. friluftskonference med andre kommuner, kan jeg høre, at det, de overvejer at gøre for at få børn og unge ud i det fri, er ting, vi for længst har implementeret, bekræfter skovfoged Poul Gregersen.
Han peger på kommunens Naturbus, som skoler og daginstitutioner kan booke til at tage eleverne ud på oplevelser i naturen og tilføjer, at faciliteter som f.eks. madpakkehuset i den kommunale Sandbæk Plantage betyder, at lokale børnehaver tager på tur til skoven flere gange om ugen, ligesom skovlegepladsen i Momhøje Naturcenter – sammen med handicapstien, disc Golf-banen, geocatch-steder, orienteringsposter shelters, bålpladser og mountainbikeruter – får tæt på 100.000 naturinteresserede friluftsbrugere til at søge til Momhøje hvert år.
I Friluftsrådets analyse vejer faciliteter som madpakkehuse, shelters, bålpladser og naturlegepladser netop højt. Det samme gør f.eks. fugletårne, badestrande, teltpladser, windsurferområder, hængekøjelunde, hesteopholdssteder, vandposter og kano- og kajak-rastepladser. I alt indgår der 26 forskellige typer faciliteter, der understøtter friluftsliv til lands, til vands og i luften, i Friluftsrådets analyse.
Beder man kommunens skovfoged om at pege på friluftsfaciliteter, der har været medvirkende til Ringkøbing-Skjern Kommunes placering i toppen af Friluftsrådets undersøgelse, kommer der en lang liste.
- Værntårnet på værnengene i sydenden af Ringkøbing Fjord blevet f.eks. på kort tid blevet meget populært blandt både ornitologer og andre besøgende, ligesom surfspottet ved Kloster trækker flere end 100.000 besøgende hvert år, siger han.
Ud over de mange gode friluftsfaciliteter, der eksisterer i Ringkøbing-Skjern Kommune peger Poul Gregersen på, at kommunens førsteplads i opgørelsen også baserer sig på, at kommunen har været god til at gøre borgere og besøgende opmærksomme på mulighederne i Naturens Rige:
- Vi har f.eks. over 80 offentligt tilgængelige shelters i Ringkøbing-Skjern Kommune – og de bliver brugt. Bl.a. fordi vi har udviklet en Naturens Rige-app, hvor man hurtigt og nemt kan booke mange af de shelters – og hvor man desuden kan hente mange andre oplysninger om, hvilke friluftsfaciliteter man kan finde derude i naturen, siger han og tilføjer:
- Analysen viser, at det ikke bare er for sjovs skyld, at vi kalder os Naturens Rige, men at vi har noget at bakke det op med.
FAKTA:
Friluftsrådets analyse kan læses her:
Naturens Rige-app’en er inddelt i ”friluftsliv på land” og ”Friluftsliv på/i/ved vand”. App’en er gratis og kan hentes, hvor man normalt henter sine apps.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse