6. november 2021

Vestjyske råvarer på menuen

Foto fra Fødevarepark Skjern Enge. Madmødet

Gastronomisk værksted i Fødevarepark Skjern Enge skal sætte spot på gode, lokale fødevarer. Arkivfoto, Madmødet 

Bornholm har Folkemødet; Hirtshals Naturmødet – og i syv vestjyske kommuner har vi Madmødet. Med en bred underskov af producenter af kvalitetsfødevarer og nicheprodukter er mad nemlig en naturlig del af den vestjyske DNA – og noget, der nu for alvor sættes spot på med Madmødet.

Trods corona-aflysning i 2020 og corona-restriktioner i 2021, blev det første Madmøde, der blev afholdt i en forlænget weekend i maj sidste år, til en gedigen succes.

Madmødet gav lokale og besøgende en smagsprøve på gode, lokale råvarer og gav lokale producenter muligheden for at invitere til bl.a. ”Middag ved bondens bord” – og til at vise både besætningen, marken eller produktionsfaciliteterne samt deres kvalitets-fødevarer frem.

Og i takt med, at de første aftaler kommer på plads til Madmødet 2022, afholder Madmødet og Kulinarisk Vestjylland i samarbejde med bl.a. Konsumfisk nu et kokke- og leverandørtræf i Fødevarepark Skjern Enge.

Det sker på tirsdag den 9. november, hvor kokken Rasmus Kardyb på et gastronomisk værksted vil trylle med lokale fisk og skaldyr - sammen med nogle af de mange, der arbejder professionelt med udviklingen og markedsføringen af lokale kvalitetsråvarer.

- Formålet er at sætte fokus på områdets lækre råvarer og at skabe netværk og inspiration på tværs af køkkener. Samtidig skal værkstedet introducere lokale producenter for mulighederne for at blive en del af Madmødet 2022, og give tips og gode råd til, hvordan man som producent kan udnytte de lokale råvarer under Madmødet, fortæller Bente Lægsgaard.

Hun er erhvervskonsulent med fokus på de lokale fødevarer og fødevareproducenter hos Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, der faciliterer Ringkøbing-Skjern Kommunes fødevarepolitik.

- Vi har så mange spændende nicheprodukter og kvalitetsråvarer i Ringkøbing-Skjern Kommune – og i de omkringliggende kommuner. Vi har traditionelt måske bare ikke været helt så dygtige til at prale med dem, men det er min fornemmelse, at folk efterhånden godt ved, at de skal kigge mod de lokale producenter, hvis de vil have god kvalitet, tilføjer Bente Lægsgaard.

Det er netop et af formålene med Madmødet, der i 2022 afholdes den 16-22. maj i Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Lemvig, Holstebro, Ikast-Brande og Herning kommuner.

I lighed med Madmødet 2021 vil Madmødet 2022 favne bredt over emnet mad fra debatter om de store nationale og internationale regler og politikker i fødevareproduktionen – til små nystartede iværksætteres nicheproduktion. Eller som der står på Madmødets hjemmeside: ”[Vi] inviterer dem der spiser, dem der høster, dem der tilbereder, og dem der bestemmer. Folket, producenten, kokken og politikeren - til at mødes om maden i Midt- og Vestjylland.”

- Fælles for det hele er, at Madmødet vil åbne køkkener, spisekamre, naturen, landbruget og vores virksomheder, så mange flere kan få smagen af Midt- og Vestjylland, siger Bente Lægsgaard.

 Madmødet afholdes på bl.a. gågader, kulturinstitutioner, havne og gårde spredt ud over alle syv kommuner – og dermed tæt på borgerne.

 

Fakta:

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd faciliterer Ringkøbing-Skjern Kommunes fødevarepolitik, og arbejder med at:

  • Øge kendskabet til fødevarer produceret i Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Styrke fødevarevirksomhedernes forretningsudvikling
  • Udvikle og inspirere iværksættere
  • Tiltrække fødevarevirksomheder til kommunen
  • Skabe relationer og samarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner
  • Opbygge klyngesamarbejder og netværk
  • Fremme god madkultur og fødevarer inden for en bæredygtig ramme.