24. maj 2024

Affaldsskole: Skrald på skoleskemaet

Affaldsskole: Skrald på skoleskemaet

Mette Dahl Vestergaard og Rotten Rita er klar til at tage imod elever fra 2. klasse, når det ringer ind i Affaldsskolen til august.

Først fik borgerne i Ringkøbing-Skjern ny affaldsordning hjemme ved den enkelte familie. Så har vi lært at sortere i de ti fraktioner – endda så godt, at Genbrug jævnligt roser borgerne for at være så gode til sorteringen, at kommunen får de bedste priser, når affaldet sælges videre i systemet.

Men det stopper ikke her. For affald er som bekendt ikke bare affald, og som med tandbørstning og bordskik kommer gode vaner nemmest, når man er barn. Derfor er kommunens nye affaldsskole nu på vej.

Affaldsskolen er et nyt tilbud til i første omgang alle 2. klaser i kommunen. Senere følger folkeskolens mellemtrin og udskoling, inden der med tiden også kommer et tilbud til ungdomsuddannelserne.

- Vi håber, at vi med affaldsskolen kan være med til at udvikle ’grønne hjerner med gode affaldsvaner’, siger Mette Dahl Vestergaard, kommunikationskonsulent ved Genbrug.

Lige nu er Affaldsskolen ved at blive testet, og inden sommerferien får lærerne tilbudt, at de i det kommende skoleår kan tilmelde deres 2.-klasse til en formiddag på genbrugspladserne i Tarm, Videbæk, Ringkøbing og Hvide Sande.

- Affaldsskolen for 2, klasse er en rundvisning og undervisning på vores fire store genbrugspladser. Vi har fokus på den direkte oplevelse og erfaring, som vi kan tilbyde indskolingsbørnene, når de besøger os her, siger Mette Dahl Vestergaard.

På sigt håber hun og kollegerne at få besøg af alle kommunens 2. klasser. Besøgene bliver planlagt, så de kommer én klasse ad gangen og en klasse eller to om ugen.  

Når børnene kommer ud på genbrugspladserne, vil de møde den lille nysgerrige ’Rotten Rita’ (det er en hånddukke), lige som de også vil komme til at prøve at sortere elektronik-affald.

- Det er ganske gratis for skolerne at tilmelde sig, og på genbrugspladerne glæder vi også meget til at tage imod vores nye gæster, siger Mette Dahl Vestergaard.

 

Fakta:

  • Det er gratis for skoleklasser af deltage i Affaldsskolen. Tilmeld din klasse på dette link:
  • Alle lærere for børn i 2. klasse modtager nærmere information om Affaldsskolen inden sommerferien.
  • Affaldsskolen er indregnet i affaldsgebyrerne.