SSP opfordrer: Gi’ de unge en hjælpende hånd!
”Kære forældre: Husk, at det er jer, der sætter rammerne for jeres unges færden – også når det gælder fester, alkohol og rygning”.
Nogenlunde sådan lyder opfordringen fra kommunens SSP-team til forældrene til børn og unge i skolernes 7.-9. klasser. SSP minder om, at det er forældrenes ansvar at lave aftaler med deres unge og opfordrer til, at man – også selv om de unge ikke umiddelbart efterspørger det - spørger ind til de unges sommersammenkomster: afholdes de i private hjem eller er det ’ude i landskabet’ uden opsyn?
SSP opfordrer desuden til, at man som forældrekreds aftaler at gå en aftentur og slå et smut omkring parker, pladser og andre steder, hvor unge mødes i sommervarmen.
Opfordringen, der er lagt ud på skoleintra umiddelbart før sommerferien, kommer, fordi SSP-medarbejderne kan se en stigende tendens til fester og sammenkomster, hvor der ikke er voksne til stede, men hvor der til gengæld er voldsomme mængder af alkohol – også blandt de helt unge teenagere.
- Vi hører om unge, der ligger under for vennernes forventnings- og gruppepres og drikker, fordi de ikke vil virke tamme og tilbageholdende. Vi hører om flertalsmisforståelser, hvor unge tror, at alle de andre unge kan og må drikke mere end de selv må. Og vi møder unge, som tror, at ligegyldigt hvor meget de drikker, så kan de bare komme til udpumpning og så er alt godt igen. Men er alkoholen først i blodet kan det ikke pumpes ud, konstaterer John Jensen, leder af Ungdomsskolen Ringkøbing-Skjern som SSP-arbejdet er organiseret under.
Bekymrende
SSP peger på, at et for hurtigt indtag af for meget alkohol i sig selv er både farligt og usundt, men også på, at følgevirkningerne kan være alvorlige spændende fra højere ulykkesrisiko til manglende kontrol over egne handlinger – herunder også risiko for uønsket seksuel aktivitet.
- Det virkeligt bekymrende er dog, at de unge i visse tilfælde bevæger sig ud i en gråzone uden hjælp og guidning fra deres forældre, tilføjer John Jensen.
Det er den guidning, SSP-medarbejderne gerne vil opfordre forældrene til at huske med brevet på skoleintra.
John Jensen understreger samtidig, at langt de fleste unge agerer fornuftigt – også når de hygger sig med vennerne:
- Der er heldigvis rigtig mange forældre, der får talt med deres unge og som får lavet gode, ærlige aftaler om, hvor man er, hvornår man kommer hjem, hvem man følges med, eventuelt noget om alkohol eller ej, og i givet fald: antal genstande, siger han og tilføjer, at et af de gode råd forældre også bør give deres unge er at drikke vand ind imellem – og at sørge for at have strøm på mobilen.
I løbet af skoleåret har SSP-medarbejderne løbende været ude på skoler for at tale netop alkoholpolitik, gruppepres, forældreansvar m.m. med de unge og deres forældre:
- Heldigvis har mange klasser og forældreråd været åbne for vores råd og hjælp til at få lavet forældreaftaler med konkrete bud på, hvornår og hvordan forældre kan kontakte hinanden og aftale fælles fodslaw, før de unge går i fest-mode, siger John Jensen.
Det forebyggende arbejde en prioritet
Nogle forældre læner sig dog lidt for meget tilbage og har en fejlagtig forestilling om, hvad kommunens SSP-medarbejderes opgave er:
- Mange tror, at SSP-medarbejderne kan dække hele kommunen i hele ferieperioden og for eksempel også skal ”patruljere” ved koncerter og festivaler. Det gør vi ikke. Vores prioritet er det forebyggende arbejde, hvor vi bruger krudtet på at vejlede de unge og deres forældre, siger John Jensen og tilføjer, at han også bliver ringet op af forældre, der spørger, om SSP-medarbejderne kan agere dørmænd ved en fest.
- Fester og fællesskab er noget, der hører ungdommen til – og det er grundlæggende positivt. Vi vil helst ikke blande os i de unges fester eller forældres aftaler med deres børn, men er omvendt utrygge ved, at de unge holder fest, uden at de voksne interesserer sig for det eller hjælper dem med at skabe en tryg ramme omkring fester. Vi må vi bare holde fast i, at det er og bliver forældrenes eget ansvar at holde øje med deres unges festkultur og eventuelle alkoholindtag, siger John Jensen og understreger, at SSP meget gerne vil ind, før festerne bliver aktuelle med en tidlig forebyggende og vejledende indsats til både elever og forældre.
FAKTA:
SSP er en forkortelse for skole, socialrådgivning og politi. Det er et formaliseret, forpligtende og tværfagligt samarbejde, hvor skolerne, de sociale myndigheder og politiet i Ringkøbing-Skjern Kommune er de centrale aktører.
SSP-arbejdet er i sin grundform altid forebyggende og skal ses som en støtte til forældrenes rolle, som de ansvarlige opdragere og grænsesættere for deres børn og unge.
Målsætningen for SSP-samarbejdet er at opbygge, anvende og vedligeholde et lokalt netværk, der har kriminalpræventiv indvirkning på børn og unges virkelighed, udvikling, læring og trivsel, herunder et netværk af voksne omkring børn og unge omkring forældresamarbejde og de voksne, som børnene og de unge møder i deres dagligdag.
Læs mere om SSP-arbejdet her:
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri