Nationalpark-udvalg inviterer til grøn følgegruppe
Arbejdet med at sikre, at Danmarks næste nationalpark bliver omkring Skjern Å er for alvor gået i gang. På udvalgets første ordinære møde d. 19. juni blev det bekræftet, at udvalget ønsker at sikre en bred, åben og inddragende proces i udarbejdelsen af det kommende forslag til en nationalpark:
- Vi er enige om, at Nationalparken skal sikres gennem en åben og involverende proces, hvor vi løbende inddrager de foreninger og organisationer, der har interesse for sagen og som kan hjælpe os. Nationalpark-udvalget er sammensat af engagerede folk med brede kompetencer, men vi har hele tiden sagt, at vi vil involvere alle interessenter, og det betyder bl.a., at vi skal forstå at drage fordel af de netværk, der kan og vil bidrage til arbejdet med Nationalpark Skjern Å, forklarer borgmester Hans Østergaard, der er formand for Nationalpark Skjern Å-udvalget.
Derfor besluttede udvalget at invitere de grønne råd i Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning Kommune til at deltage i en grøn følgegruppe med op til to repræsentanter fra hver forening/organisation. Tanken er, at de grønne råd gennem følgegruppen løbende skal give input til udvalgsmødernes dagsordenspunkter. Desuden vil det være muligt for den grønne følgegruppe at deltage i f.eks. temadrøftelser og ekskursioner.
Det videre arbejde
I første omgang har Nationalpark Skjern Å-udvalgets sekretariat udsendt invitationer til et infomøde til de grønne råd. Mødet finder sted i Ringkøbing på onsdag den 4. juli, hvor det vil blive drøftet, hvordan følgegruppen vil komme til at arbejde.
- I bestræbelserne på at sikre et arbejds- og beslutningsdygtigt udvalg har vi valgt at sætte en øvre grænse for, hvor mange medlemmer udvalget kunne bestå af. Vi ved, at der er mange interessegrupper, der er engagerede i tankerne omkring Nationalpark Skjern Å. Dem vil vi gerne lytte til, og for så vidt det er muligt også imødekomme. Det vil vi gøre bl.a. gennem den grønne følgegruppe, og håbet er, at de vil stille sig til rådighed for en god og konstruktiv proces, siger Hans Østergaard.
Nationalpark på Facebook og i nyhedsbrev
For at synliggøre udvalgets arbejde for borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning Kommune samt for at sikre dialog, åbenhed og inddragelse blev Nationalpark Skjern Å-udvalget på mødet den 19. juni desuden enige om at kommunikere tæt om processen hen imod Danmarks 6. nationalpark.
Til det formål er der oprettet en Facebook-side under navnet Nationalpark Skjern Å, ligesom interesserede borgere om kort tid vil kunne tilmelde sig et nyhedsbrev om nationalpark-udvalgets arbejde og fremskridt. Nyhedsbrevet vil blive udsendt pr email.
Ligeledes vil Nationalpark Skjern Å om kort tid få en såkaldt projektside på Ringkøbing-Skjern Kommunes hjemmeside, hvor bl.a. dagsordener, mødereferater og anden relevant information vil blive samlet. Information om hjemmeside-adresse og tilmeldingslink til nyhedsbrevet vil blive slået op på Nationalpark Skjern Å’s Facebook-side snarest muligt.
FAKTA
De Grønne Råds formål er at skabe lokal forankring samt drøfte, rådgive, koordinere, formidle idéer og projekter. Rådets medlemmer repræsenterer de deltagende organisationer og foreninger gennem lokalt valgte eller udpegede medlemmer.
Grønt Råd er rådgivende organ for Ringkøbing-Skjern- og Herning Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, og rådgiver forvaltningerne om spørgsmål og projekter vedrørende natur- og miljøprojekter, friluftsliv og natur- og miljøformidling. Rådene kan desuden medvirke i udarbejdelse af lokalt forankrede natur- og miljøforvaltningsprojekter i de to kommuner.
Nationalpark Skjern Å-udvalget består af 11 medlemmer:
Borgmester Hans Østergaard
Viceborgmester Søren Elbæk
Viceborgmester Kristian Andersen
Viceborgmester i Herning Kommune Anne Mette Bang Rasmussen
Søren Christensen - Vestjysk
Tage Madsen - Danmarks Naturfredningsforening
Benny Pedersen - Friluftsrådet
Lars Foged - Skjern
Jes Nissen - Borris
Leif Theilgaard - Ringkøbing
Claus Tobler - Videbæk
Udvalget mødes én gang månedligt (dog med undtagelse af juli). Næste møde holdes den 21. august 2018.
Loven om nationalparker, og den medfølgende bevilling på Finansloven, levner pt. kun politisk vilje og statsfinansiering til fem nationalparker i Danmark. De fem er allerede oprettet (Nationalpark Thy, Nationalpark Vadehavet, Nationalpark Skjoldungernes Land, Nationalpark Mols Bjerge og Nationalpark Kongernes Nordsjælland). Derfor kræver det, at forligspartierne bag loven udvider aftalen, hvis Nationalpark Skjern Å skal blive en realitet.
Ifølge loven skal nationalparkerne afspejle de natur- og landskabstyper, der er i Danmark, og Skjern Å området rummer anderledes naturtyper end de andre nationalparker; å-systemet afvander 11-12 procent af hele Jylland, og er et unikt stykke natur.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse