Mere til de mindre – nyt tiltag for gravide og familier med børn under seks år
I sommer kunne kommuner søge penge fra Social- og Boligstyrelsens pulje til "Udbredelse af familiehuse i hele landet". 28 kommuner søgte, 17 fik tilsagn – og én af dem er Ringkøbing-Skjern Kommune, der har fået 5,2 millioner kroner til at etablere et nyt familiehus under overskriften ’Mere til de mindre’.
Børne- og Familieudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune har en strategi med fokus på sundhedsfremme og forebyggelse. For at strategien kan blive virkelighed, skal den oversættes til handlinger – og her er ”familiehuset” måden at gøre det på. I Børn og Familie vil de nemlig give spæd- og småbørnsområdet et løft med øget fokus på forebyggelse og tværprofessionelt samarbejde.
Formålet med familiehuset er at tilbyde gravide og småbørnsfamilier vejledning og støtte til at skabe gode forudsætninger for, at både barn og familie trives.
- ’Mere til de mindre’ er et virkelig spændende initiativ, hvor vi vil udvikle og styrke de forebyggende indsatser til de mindste børn og deres familier, siger Kristian Andersen, formand for Børne- og Familieudvalget.
Flere indsatser
’Mere til de mindre’ består altså af forebyggende og sundhedsfremmende indsatser målrettet familier og forældre med børn i alderen 0-6 år. Dele af projektet tilbydes alle gravide og forældre med børn i alderen 0-6 år. Det gælder eksempelvis relationsvejlederen, hvis opgave er at henvise familier til relevante tilbud og indsatser for den enkelte familie. Andre dele af projektet afprøves i projektperioden i udvalgte dagtilbud i den sydlige del af kommunen, mens en tredje indsats tilbydes særligt udsatte småbørnsfamilier med komplekse problemstillinger.
De såkaldt foregribende indsatser og indgribende indsatser målrettet udsatte gravide og småbørnsfamilier med komplekse problemstillinger vil typisk være til forældre, der er usikre eller sårbare i forældrerollen og som har brug for en mere håndholdt tilrettelagt indsats. Derudover er der i familiehuset også et særligt fokus på tosprogede, som nogle gange har en anden kulturel tilgang og forståelse for sundhed.
- Familierne er i dag allerede i kontakt med kommunen gennem sundhedspleje, tandpleje, dagtilbud eller en familierådgiver. Men hvis man står i en situation, hvor man ikke lige ved, hvor man præcist skal henvende sig, så kan man fremover gå til relationsvejlederen, som kan hjælpe en videre til det rette tilbud. I nogle tilfælde kan det føles, som om der er er mange indgange til kommunen, og det er det, vi gerne vil gøre mere enkelt for borgerne, når de står i en situation, hvor de ikke helt ved, hvilken vej de skal gå, siger Kristian Andersen.
Den mere enkle indgang til kommunens tilbud skal altså ske via en relations-vejleder, der henviser familier til de relevante tilbud og indsatser for den enkelte familie. Dernæst bliver der oprettet et tværfagligt team, der i udvalgte dagtilbud skal arbejde tættere med personale og forældre om blandt andet sparring på konkrete udfordringer i barnets/familiens liv. Et tredje ben er at styrke samarbejdet med civilsamfundet – her har man en samarbejdsaftale med Røde Kors om indsatsen "En god start på livet" på plads.
Ikke et hus men organisering
Der findes i Social- og Boligstyrelsens regi ikke en entydig form på, hvordan et familiehus skal se ud. I Ringkøbing-Skjern Kommune bliver familiehuset en ny organisering, hvor de udvalgte indsatser samles. Der er altså ikke er tale om et fysisk hus.
- Den enkle indgang til kommunen går gennem relationsvejlederen, og så er vi overbeviste om, at familierne i Ringkøbing-Skjern er mindre interesserede i adressen på det tilbud, de har brug for – uanset om det er sundhedspleje, tandpleje eller noget helt tredje, siger Kristian Andersen.
Ved at udvide viften af tilbud til familierne og ved at styrke samarbejdet med Røde Kors med tilbuddet ”En god start på livet” får gravide og nybagte forældre nu flere muligheder for at få støtte.
"En god start på livet" er et supplement til de allerede eksisterende kommunale tilbud. Her giver frivillige sparring og støtte til familier i de udfordringer, hverdagen kan bringe i en ny familie. Det vil for nogle familier have betydning, at den hjælp sker i et regi uden om kommunen. Hvis der bliver behov for en mere intensiv støtte, bliver familien naturligvis visiteret til rette indsats i kommunal regi.
- Jeg er virkelig stolt af det meget brede og alsidige tilbud, vi nu kan give gravide og nye familier i kommunen. Jeg er især glad for, at tandplejen er med – det er de ikke i de andre kommuner, men det giver god mening, at den del også er repræsenteret. Og så er ”En god start på livet” også et spændende samarbejde. Kommunen kan gøre meget – men der er også områder, hvor det frivillige område kan gøre en anden og stor forskel, og jeg er meget glad for, at de er med på at gå ind i det her vigtige arbejde, siger Kristian Andersen.
Fakta
Projektet består af følgende indsatser:
- Ansættelse af en relationsvejleder, som modtager henvendelser og sørger for at matche familier til det rette tilbud.
- Oprettelse af et tværfagligt team, der står til rådighed for dagtilbud og familier med sparring på konkrete udfordringer i barnets/familiens liv. Det tværfaglige team supporterer regelmæssigt 3-5 daginstitutioner i distrikt syd, hvor formålet er at styrke tidlig opsporing og trivsel.
- Minding the Baby omlægges og videreudvikles til en ny familieorienteret indsats Minding the Family målrettet familier med børn mellem 0-6 år. En indsats familier skal visiteres til gennem Familierådgivningen.
- Styrke forebyggende indsatser og bremse negativ tandsundhedsudvikling, der ses blandt små børn. Tandplejen vil bidrage med general oplysning om kost, tandpleje og tandsundhed i relevante fora.
- Samarbejdet styrkes med Røde Kors, hvor der er indgået aftale om implementering af tilbuddet ”En god start på livet”, målrettet familier med børn i alderen 0-2 år, som har behov for støtte fra en frivillig.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri