12. december 2024

Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job

Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job

Politikerne har sat to overordnede mål for ungeindsatsen i Ringkøbing-Skjern Kommune i 2030:

  • Andelen af unge uden tilknytning til uddannelse eller job skal halveres fra seks procent i 2022 til tre procent i 2030.
  • 90 procent af en ungdomsårgang skal have gennemført en ungdomsuddannelse (i 2021 var det tal 89,4 procent).

Det er målet for at sikre større trivsel og for at sikre, at de unge får en bedre start på voksenlivet.

For at nå det mål er fire afdelinger i forvaltningen gået sammen om et nyt tværfagligt samarbejde; et nyt mødested for den gruppe unge, som ikke ”bare” passer ind i de gængse rammer: Til sommer slår et nyt unge-center dørene op på Tømrervej 2 i Skjern.

Hér skal unge mellem 15 og 29 år kun henvende sig ét sted, hvis de har brug for særlige råd og vejledning. Det er her, de skal henvende sig, hvis de har brug for hjælp til få hverdagen til at fungere, hvis de har brug for hjælp til at stoppe et misbrug, eller hvis de mangler vejledning til, hvordan man får en hverdag med diagnoser til at passe sammen med arbejde eller uddannelse. Med andre ord: Hvor unge i dag skal henvende sig flere forskellige steder for at få hjælp afhængig af, hvilken problemstilling de står med, så skal de fra april blot henvende sig ét sted.

- Både i Ringkøbing-Skjern og på nationalt plan er det vores mål at hjælpe den gruppe unge, som ikke er kommet i gang med uddannelse eller job. Der har gennem årene været forsøgt forskellige tiltag med svingende succes, så for os blev det tydeligt, at vi må gøre noget andet end det, vi har gjort hidtil, siger Lise Juhl Hansen, formand for Beskæftigelsesudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Individuelle unge

Ungecentret er tænkt som et sted, der i endnu højere grad tager individuelle hensyn til den enkelte unge borger, der træder ind ad døren. Det bliver et sted, hvor man har endnu mere fokus på, hvem den enkelte er, og hvordan man bedst kommer hele vejen rundt om den enkeltes problemstilling – uanset om vedkommende har brug for et lille puf i ryggen for at komme i gang med en uddannelse eller et job – eller om han eller hun har brug for et større puf i ryggen for at komme ud og finde sin egen vej.

Sidste år holdt byrådet en temadag med netop unge-indsatsen som overskrift. Her blev det besluttet, at man ville se nærmere på et mere tværfagligt samarbejde om at hjælpe gruppen på godt 700 unge mellem 15 og 29 år, som ikke er kommet i gang med uddannelse eller job.

Politikerne fandt frem til en løsning, hvor Beskæftigelsesudvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Børne- og Familieudvalget og Kultur og Fritidsudvalget vil skabe et fælles unge-center, hvor alle relevante kræfter samles, og hvor den unge kun skal henvende sig ét sted for at få den hjælp, der er brug for.

- Vi lykkes allerede med rigtig meget for denne målgruppe, siger Kristian Andersen, der er formand for Børne og Familieudvalget, og fortsætter:

- Alle de gode forebyggende tiltag fortsætter i det nye unge-center, hvor vi så også glæder os til, at det bliver endnu nemmere for os som kommune at samle kræfterne om den enkelte, lige som det bliver nemmere for den unge at vide, hvor man skal henvende sig.

Det vil være en stor hjælp for de unge kun at skulle henvende sig ét sted. Det er en meget blandet gruppe med varierende behov for hjælp. For en del af dem handler deres udfordringer om diagnoser og misbrug, og derfor vil unge-centret også have kontor til Rusmiddelcentret, Vendepunktet og hjemløse-rådgivere.

- Et ungecenter ligner ikke og ”lugter ikke af kommunen”, og det kan gøre det mere “spiseligt” og indbydende for de unge, der måske har været igennem et vanskeligt forløb indtil nu. Derfor er det vigtigt, at vi tænker hele vejen rundt om den enkeltes problemstillinger, når vi vil hjælpe dem i gang med uddannelse og job. Der er ikke noget quick fix i denne målgruppe – og derfor er jeg glad for, at vi kan tilbyde hele paletten af hjælp, siger Jens Erik Damgaard, formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Forebyggelse

Når man vokser op i Ringkøbing-Skjern Kommune, er der en række folke- og friskoler, hvor børnene møder kammerater, lærere, undervisning og uddannelsesvejledning. De møder også en række tilbud i form af fritidstilbud, ungdomsskole, fritidsaktiviteter og fritidsjob.

Senere fortsætter flere end 88 procent af dem på en ungdomsuddannelse. I den periode er der forskellige tilbud som eksempelvis studievejledning, mentor-ordninger og ungdomsskole. Alt sammen forebyggende tilbud der skal hjælpe børn og unge godt i gang med det gode liv.

Gennem årene er der dog en større og større gruppe børn og unge, som har brug for andre tiltag. Gruppen tæller i dag cirka seks procent af de 15-29-årige – altså godt 700 unge, der efter endt folke- eller friskolegang ikke får fuldført en ungdomsuddannelse eller kommer i job; det er en gruppe, som har andre behov end flertallet, og det er dén gruppe, som ungecentret vil møde på en ny måde.

- Et andet tiltag i ungecentret er, at vi øger fokus på samarbejdet med civilsamfundet. Her kan foreningslivet og kulturlivet udfylde en helt særlig rolle, som vi gerne vil undersøge og bakke op om på en ny måde, siger Erik Viborg, formand for Kultur- og Fritidsudvalget.

Gamle aftaler ophører

Med oprettelsen af det nye ungecenter samler kommunens altså sine kræfter. Det betyder også, at man trækker opgaver, som hidtil har været uddelegeret, ”hjem” til kommunen. Det gælder for eksempel aftalen med UCRS om tilbuddet Broen, hvor unge mellem 18 og 30 år har været i et aktivitetstilbud.

- Vi har været rigtig glade for aftalerne med vores dygtige samarbejdspartnere gennem årene. Det har været gode tilbud, som har hjulpet en stor gruppe unge. Men med tiden er gruppen af unge og karakteren af deres behov forandrede, og det kalder på nye løsninger. Derfor har vi opsagt aftalerne og vælger i stedet at løse opgaverne på en ny måde, siger Lise Juhl Hansen.

På det nye ungecenter kan man fremover møde:

  • Dagtilbud og Undervisning: Ungdomsskole, UU og SSP.
  • Handicap og Psykiatri; Bostøtte, Vendepunktet og Myndighed.
  • Sundhed og Omsorg: Rusmiddelcentret.
  • Børn og Familie: Familierådgivningen og Familiecentret.
  • Land, By og Kultur: Kultur og Fritid.
  • Beskæftigelse: ’Kontanthjælp, Særlig Indsats’.

Ungecentret oprettes i centralt beliggende lokaler, som kommunen allerede råder over. Centret indrettes med genbrugsmøbler og med bæredygtighed som overligger.