29. august 2024

Nr. 1 i ny erhvervsvenlighedsundersøgelse

Foto: Søren Palmelund

Ringkøbing-Skjern Kommmune sikrer de gode rammer for erhvervslivet, bl.a. gennem Handelsrådet, der fungerer som et talerør for de mange små detailhandlende. De repræsenterer 17 procent af arbejdsstyrken. 

Danske virksomheder er med til at sikre vækst og arbejdspladser i hele landet – og skaber dermed fundamentet for, at der er penge til velfærd. Men for, at virksomhederne kan starte op, udvikle sig og sikre vækst, er der brug for gode rammevilkår lokalt i kommunerne.

Og det er der i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det bekræfter en helt ny undersøgelse som brancheorganisationen Danske Erhverv har offentliggjort – med netop Ringkøbing-Skjern Kommune på førstepladsen.

- Ser vi på guldmedaljen, så skal den hænges om halsen på Ringkøbing-Skjern Kommune. Det skal den af tre årsager. De gør det godt på tre vigtige erhvervsforhold som levende bymidter, grøn omstilling og velfærd, siger Dansk Erhvervs adm. Direktør, Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

På borgmesterkontoret i Ringkøbing tager borgmester Hans Østergaard imod topplaceringen - og guldmedaljen - med stor tilfredshed og begejstring:

- Det er en rigtig glædelig nyhed, siger borgmesteren og tilføjer:

- Ringkøbing-Skjern Kommune er lig med Produktionsdanmark, ligesom vi har en omfattende fødevareproduktion og en stor turismeindustri.  Service- og produktionserhvervene står for langt den største del af vores private beskæftigelse, og vi har igennem mange år arbejdet målrettet på at sikre, at både små og store virksomheder har de bedst mulige forudsætninger for at drive virksomhed i kommunen. Det glæder mig, at Dansk Erhverv anerkender det arbejde.

Levende bymidter

Dansk Erhvervs analyse er udarbejdet ved at undersøge og samle kommunernes placering på 11 rammevilkår, der har stor betydning for virksomhedernes muligheder for at skabe vækst og velstand i alle dele af landet. De 11 rammevilkår er:  ”Arbejdskraft”, ”levende bymidter”, ”grøn omstilling”, ”digitalisering”, ”offentligt-privat samarbejde”, ”skat og administration”, ”transport og mobilitet”, ”turisme, kultur og oplevelser”, ”uddannelse”, ”velfærd” og ”overordnede erhvervsforhold”.

Hér boner Ringkøbing-Skjern Kommune ud i toppen af kategorierne levende bymidter, grøn omstilling og velfærd – og er landet på en andenplads i kategorierne turisme, kultur og oplevelser samt overordnede erhvervsforhold.

Sidstnævnte kategori baserer sig på de adspurgte virksomheders subjektive vurdering af kommunens indsats for at skabe de bedst mulige rammevilkår. Hér har virksomhederne placeret Ringkøbing-Skjern Kommune på en førsteplads under de to delkategorier: ”Tilfredshed alt i alt med erhvervsforholdene i kommunen” og ”Vil du anbefale andre virksomheder at etablere sig i din virksomheds kommune?”

Grøn omstilling

Rapporten fra Dansk Erhverv peger også på vigtigheden af, at kommunernes politik understøtter den grønne omstilling. I rapporten står der bl.a.:

”En kommune, der aktivt støtter grøn omstilling, skaber et attraktivt miljø for innovative og bæredygtige virksomheder. Dette kan tiltrække nye investeringer og talent, styrke lokalsamfundets økonomi og sikre en bæredygtig udvikling. Grøn omstilling er derfor ikke kun en miljømæssig nødvendighed, men også en strategisk prioritet for at sikre virksomhedernes trivsel og vækst i kommunen.”

- Her i kommunen er vi sådan set ikke i tvivl om, at vores strategiske fokus på den grønne omstilling både har skabt omsætning og muligheder for lokale virksomheder og samtidig understøtter, at vi som land kan bevare vores grønne førerposition globalt, siger Søren Elbæk, 1. viceborgmester og formand for kommunens Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg.   

I pressemeddelelsen fra Dansk Erhverv peger adm. direktør Brian Mikkelsen da også på kommunens store indsats for den grønne omstilling som en væsentlig årsag til topplaceringen i undersøgelsen:

”Når det gælder den grønne omstilling, ser vi også en kommune, der arbejder 360 grader rundt om dagsordenen. Det gør de, når det gælder vedvarende energi, elektrificering af transporten og i arbejdet med bæredygtig udvikling i turismeerhvervet.”

En særskilt handelspolitik

I pressemeddelelsen anerkender Brian Mikkelsen desuden Ringkøbing-Skjern Kommunes fokus på detailhandelserhvervet:

”De er lykkedes med at foregribe nogle af de vigtige udfordringer, som vi som samfund står over. De har meget længe arbejdet med en særskilt handelspolitik og et handelsråd, der er adskilt fra erhvervspolitikken og erhvervsrådet. Det er en prioritering fra kommunens side fordi handelserhvervet er vigtigt, og en vigtig forudsætning for et levedygtigt og robust komme, der kan tiltrække og fastholde arbejdskraft og en by med liv”.

Spørger man formanden for Ringkøbing Fjord Handelsråd, René Lagoni, peger han da også netop på, at kommunen med oprettelsen af handelsrådet har skabt et talerør for de mange detailhandlende.

- Handelsrådet sikrer rammen og økonomien til, at detailhandlen kan samarbejde, lære af hinanden og blive enige om, i hvilken retning vi skal gå på tværs af kommunens byer og landsbyer. Vi er blevet kollegaer, forklarer René Lagoni og tilføjer:

- 17 procent af arbejdsstyrken er tilknyttet detailhandlen, men før oprettelsen af Handelsrådet var vi små aktører i Erhvervsrådet, der også har store fabrikker med mange medarbejdere på medlemslisten. I Handelsrådet er der fokus på detailhandlen, og vi kan samarbejde målrettet og skabe sammenhængskraft. Skulle jeg give et godt råd, så burde alle kommuner skille detailhandlen ud i et handelsråd.

På baggrund af Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde for gode rammer for erhvervslivet kommer Brian Mikkelsen også med en anbefaling:

”Skal man give ét råd til landets kommuner, så er det netop det: Tænk hele vejen rundt om jeres initiativer. Hav en løbende dialog med det lokale erhvervsliv, lyt til deres ønsker og behov og gør noget ved det.”

 

FAKTA:

Dansk Erhverv har undersøgt forudsætningerne for vækst i 93 af landets kommuner (ø-kommuner indgår ikke). Undersøgelsen er først og fremmest baseret på statistiske data fra offentligt tilgængelige kilder, men suppleres af spørgeskemadata fra mindst 30 virksomheder i hver kommune, der afspejler Dansk Erhvervs medlemmer på brancher og størrelse.

Undersøgelsen dækker over en række rammevilkår, der kan sætte retning og rammer for kommunernes erhvervs-politik, herunder levende bymidter, grøn omstilling og velfærd, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune tager førstepladsen – foruden Turisme, kultur og oplevelser, hvor kommunen ligger på 2. pladsen.

Læs rapporten ”Forudsætninger for regional vækst 2024” her