Nu bliver den grønne arealomlægning konkret for lodsejerne

3.000 lodsejere med mere end 1 ha jord er inviteret til ’tegnemøder’, hvor formålet er at få streget de arealer ind på landkortet, hvor landbrugsjord kan blive til natur – eller indgå i en jordfordeling under Den Grønne Trepart. 62 projekter er allerede på vej i Ringkøbing Fjords opland, hvor Den Lokale Trepart arbejder med en buffer for at nå i mål og sikre en god økologisk balance i fjorden.
Varde Kommune har afholdt tre tegnemøder, og i Herning har flere end 400 interesserede lodsejere været samlet om landkort for at byde ind med de arealer, der kan indgå i en omlægning eller jordfordeling under Den Grønne Trepart.
Nu kommer turen også til lodsejere i de øvrige kommuner i Ringkøbing Fjords opland, og derfor har Ringkøbing-Skjern Kommune inviteret de knap 3.000 lodsejere, der har mere end 1 ha jord, til de såkaldte tegnemøder. Størstedelen er inviteret via e-Boks, men alle lodsejere med mere end 1 ha jord er velkomne til møderne, der afholdes på følgende steder og tidspunkter:
- Borris Hallen den 29. april kl. 9.30-12.00
- Smedenes Hus i Lem den 30. april kl. 9.30-12.00
- Videbæk Idræts og Fritidscenter den 2. maj kl. 9.30-12.00
- Tim Hallen den 5. maj kl. 14.00-16.30
Med til møderne er også de udtagningskonsulenter, der allerede er i kontakt med mange lokale lodsejere for at få udtaget eller omlagt lavbundsarealer – og for at finde erstatningsjord til de lodsejere, der hellere vil bytte arealer end omlægge hele eller dele af deres bedrift til naturarealer.
- Vi vil gerne i dialog hen over landkortet med alle de lodsejere, der har lavbundsarealer, der kan udtages eller omlægges med henblik på at reducere CO2-udledningen og nedbringe kvælstofudvaskningen, der er de to primære mål i Den Grønne Trepart. Men vi vil også opfordre lodsejere, der ejer jord, som kan indgå i en jordfordeling, til at møde op til et af de fire møder, siger formanden for Den Lokale Trepart for Ringkøbing Fjord, Ole Nyholm Knudsen.
Han tilføjer, at programmet for alle fire møder er det samme. Som lodsejer behøver man altså kun møde op til ét af møderne, hvis man har jordarealer, der kunne indgå i dét, der kaldes danmarkshistoriens største arealomlægning.
62 projekter i proces
På det andet møde i Den Lokale Trepart for Ringkøbing Fjord fik medlemmerne, der repræsenterer landbruget, naturfredningsforeningen og seks af de ni oplandskommuner til Ringkøbing Fjord, en status på arbejdet med arealomlægningen.
Foreløbig er 62 projekter i proces; heraf er de 19 i den såkaldte forundersøgelsesfase, mens de resterende 43 er i etableringsfasen.
- Vi skal fremlægge en omlægningsplan inden nytår, så vi har travlt med at få talt med lodsejere og med at få tegnet arealer ind på kortet. Derefter kan der godt gå lidt tid, så som lodsejer skal man væbne sig med tålmodighed, men vi skal nok lade høre fra os, siger Ole Nyholm Knudsen.
På det andet møde i Den Lokale Trepart blev medlemmerne også enige om, at en buffer skal sikre, at der bliver omlagt arealer nok til at opnå målet om et godt økologisk miljø i Ringkøbing Fjord.
- Vi kommer ikke til at udtage mere landbrugsjord, end vi har brug for, men vi ved, at nogle projekter ikke bliver gennemført af den ene eller den anden grund. Derfor er planen at kortlægge flere projekter, end vi umiddelbart får brug for, så vi undgår, at skulle ud og banke på den samme lodsejers dør flere gange. Vi planlægger altså med en buffer af respekt for alle de parter, der bruger tid på at bidrage til omlægningen forklarer Ole Nyholm Knudsen.
Han opfordrer lodsejere i alle oplandskommunerne til Ringkøbing Fjord til at holde øje med e-Boks og de lokale landboforeningers hjemmesider med henblik på at opdage, hvornår der vil blive afholdt tegnemøder i deres lokalområder.
FAKTA:
Program for tegnemøder med lodsejere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som ejer mere end 1 ha landbrugsjord:
- Velkomst og introduktion til opgaven v. Ringkøbing-Skjern Kommune og landboforeningen Vestjysk
- Præsentation af landbrugets mulige virkemidler v. udtagningskonsulenterne
- Vi drøfter og tegner på kort i fællesskab
- Afrunding og tak for i dag
Programmet er det samme til alle møderne:
- Borris Hallen den 29. april kl. 9.30-12.00
- Smedenes Hus i Lem den 30. april kl. 9.30-12.00
- Videbæk Idræts og Fritidscenter den 2. maj kl. 9.30-12.00
- Tim Hallen den 5. maj kl. 14.00-16.30
Der bliver serveret kaffe/te og kage til møderne, men det er ikke nødvendigt, at man tilmelder sig.
Der er nedsat 23 lokale treparter på tværs af Danmark. Den Lokale Trepart for Ringkøbing Fjord dækker alle kommunerne i oplandet til fjorden.
De lokale treparter har fået til opgave at planlægge alle de lavbundsprojekter og vådområdeprojekter der skal til, for at de lokale kystvande kommer i god tilstand.
Dertil skal de lokale treparter også indtænke skovrejsning og biodiversitet.
Ved udgangen af 2025 skal all kommunerne være klar med deres omlægningsplaner.
På kommunens hjemmeside kan man læse mere om Den Lokale Trepart for Ringkøbing Fjord på: https://www.rksk.dk/om-kommunen/raad-naevn-syn-og-kommissioner/den-lokale-trepart-for-ringkoebing-fjord
- 12. marts 2025
Ny dokumentarfilm fra Skjern samler brudstykker af familieidyl i modig fortælling - 3. marts 2025
Ny leder på Sundhedscenter Vest - 17. marts 2025
Socialtilsynet ændrer afgørelse: botilbuddet Holmehusene lukker ikke - 13. marts 2025
INFOTAG får tyskere til at flytte til Ringkøbing-Skjern - 6. marts 2025
Stor succes i Borgerservice: 98 procent er tilfredse - 19. marts 2025
Kommunen deltager igen i ’Earth Hour’ og slukker alle gadelamper