Jobafklaringsforløb
Hvis du har opbrugt din sygedagpengeret, men stadig ikke kan arbejde pga. sygdom, kan du komme i jobafklaringsforløb.
Et jobafklaringsforløb giver dig mulighed for at få støtte til at vende tilbage i arbejde. I et jobafklaringsforløb tilrettelægges en indsats rettet mod at hjælpe dig i beskæftigelse, som passer til dine behov og dit helbred.
Herunder kan du læse mere om jobafklaringsforløb, og se en kort video, som beskriver, hvad et jobafklaringsforløb er, og hvad der sker i og under et jobafklaringsforløb.
Du finder også en kort videovejledning, som beskriver, hvordan du udfylder rehabiliteringsplanens forberedende del.
Formålet er, at give en individuelt tilpasset, tværfaglig og helhedsorienteret indsats, med henblik på at vende tilbage i arbejde eller i gang med en uddannelse.
Hvis man er i et ansættelsesforhold, tilrettelægges jobafklaringsforløbet med fokus på hurtigst mulig tilbagevenden til jobbet og med inddragelse af arbejdsgiveren.
Der er mulighed for inddragelse af fastholdelseskonsulent, hvis der er behov for arbejdsfastholdelse.
Læs mere om arbejdsfastholdelse
Indsatser i et jobafklaringsforløb skal altid være tilpasset personens forudsætninger og behov, herunder helbredstilstand.
Jobafklaringsforløbet kan bestå af tilbud som fx virksomhedspraktik, mestringsforløb, mentor m.fl. Derudover kan der være indsatser fra andre afdelinger fx tilknyttet støtte-/ kontaktperson, misbrugsbehandling, hjælpemidler.
Læs mere om tilbud fra kompentenceCenteret >>
Læs også mere om virksomhedspraktik >>
Formålet med jobafklaringsforløbet er beskrevet i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 108.
Lige som på sygedagpenge, skal man opfylde kriterierne for §7:
§ 7. Retten til sygedagpenge er betinget af, at en person er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Vurderingen af, om en person anses for uarbejdsdygtig, sker på grundlag af en samlet vurdering af sygdommen og dens indvirkning på den sygemeldtes arbejdsevne.
Hvornår er jeg uarbejdsdygtig?
Du er uarbejdsdygtig, når du er så syg, at du ikke kan arbejde.
De første 3 måneder af ens sygemelding vurderes din arbejdsdygtighed i forhold til dit job/erhverv før sygemeldingen.
Efter tre måneders sygemelding skal jobcentret foretage en bredere vurdering ud fra din(e) uddannelse(r) og kompetencer, dette kaldes for den brede vurdering.
Vi ser på, om du på baggrund af din uddannelse og dit beskæftigelsesområde kan varetage et andet arbejde.
Hvis du er ledig, vurderer vi i forhold til det brede beskæftigelsesområde. Dette sker ud fra dine uddannelse(r), kompetencer og færdigheder, så du kan genindtræde på det ordinære arbejdsmarked.
Delvis uarbejdsdygtighed
Du er delvis uarbejdsdygtig, når det skønnes, at du kan udføre nogle af dine arbejdsopgaver, selvom du er syg.
For at være delvis uarbejdsdygtig, er det et krav, at dit fravær er mindst fire timer om ugen.
Hvis du er selvstændig, er du delvis uarbejdsdygtig, hvis du højest kan udføre halvdelen af dit normale arbejde, dvs., at når du som selvstændig genoptager dit arbejde delvist, er du delvist raskmeldt med 25%. Eksempler: Tømmer du din postkasse, tager telefonen eller åbner din virksomheds sociale medier, vil du blive betragtet som værende delvist i arbejde.
Når du kan varetage dit arbejde mere end 50% af din normale arbejdstid, betragtes du som fuldt raskmeldt. Du er forpligtiget til, at orientere din jobrådgiver omkring dit konkrete timetal, tidspunktet for hvornår du arbejder samt omkring hvilke konkrete arbejdsopgaver du varetager, så snart som du er i stand til at genoptage dit arbejde delvist.
CV
Hvis du er ledig, skal dit CV på Jobnet være opdateret, men ikke søgbart.
Vejledning til at udfylde CV på www.jobnet.dk
1. Log ind på www.jobnet.dk
2. Klik på Jobsøgning
3. Klik derefter på CV oplysninger og udfyld alle felter i dit cv (se flere felter i bunden)
Du kan få hjælp til udfyldelse af CV på jobnet.dk her >>
Du kan også få hjælp i Jobklubben
I Jobklub Ringkøbing-Skjern >> kan du få hjælp til både tekniske og praktiske spørgsmål vedr. jobnet.dk, herunder til udfyldelse af dit CV.
Jobsamtale
Opfølgning sker ved samtale med din koordinerende sagsbehandler på Jobcentret hver 4 uge. Opfølgning kan ske på videolink eller telefonisk (så vidt det er muligt, foretrækkes videolink, så man kan se hinanden under mødet), hvis du er delvis raskmeldt, er i tilbud via Jobcentret eller du pga. din sygdom ikke kan møde til samtale på Jobcentret.
Igennem hele dit sygemeldingsforløb vil din koordinerende sagsbehandler kontakte din arbejdsgiver for at drøfte mulighederne for, at du kan komme helt eller delvist tilbage i dit ansættelsesforhold og/eller om du kan blive omplaceret, hvis dit helbred tillader det.
Rundbordssamtale
En rundbordssamtale kan både være et led i en opfølgning under sygemeldingen eller som led i en arbejdspladsfastholdelse for, at forbygge en eventuel sygemelding. I samtalen deltager flere parter. Hvem der deltager afhænger af det konkrete behov. Deltagere kan f.eks. være: dig, din arbejdsgiver, en tillids- eller sikkerhedsrepræsentant, dit fagforbund, praktiserende læge og koordinerende sagsbehandler fra Jobcentret.
Hvis du er i beskæftigelse, er det vigtigt, at du under sygemeldingen bevarer kontakten til din arbejdsplads.
Det kan f.eks. være i form af regelmæssige besøg på arbejdspladsen, faste aftaler om hvor ofte du og din arbejdsgiver er i kontakt med hinanden samt deltage i sygeopfølgning ved arbejdsgiver.
Du er forpligtet til selv at booke et møde/tid til ny Jobsamtale via Min side på Jobnet ved din koordinerende sagsbehandler.
Fristen for at booke samtalen fremgår af Jobnet.
Vi opfordrer dig til, at du tilmelder dig ”huskeservice” under ” indstillinger” på ”min side”, så vil du modtage en SMS og/eller mail omkring samtaler, som du selv har booket.
Vejledning til selvbook på www.jobnet.dk
- Log ind på www.jobnet.dk
- Vælger ’Planer og aftaler’ i venstremenuen.
- Her vælger du ’Møder’.
- Klik nu på ’Book et møde’.
- Vælg mødetype – vi anbefaler personlig møde eller videomøde.
- Vælg sagsbehandler (kun din sagsbehandler vil være synlig)
- Vælg den dato og det mødetidspunkt, der passer dig ud fra din tidsfrist
- Læs og godkend betingelserne
Efter du har bekræftet dit møde, vil du modtage en kvittering på din bookning.
Når du overgår til jobafklaringsforløb for du tilsendt folderen ” SCHULTZ - Vejledning - Jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse” og til første samtale i jobafklaringsforløb bliver den gennemgået med dig.
Du vil få den tilsendt og gennemgået min. hver 6 måned.
Folderen beskriver din forpligtelser under dit jobafklaringsforløb.
Hvis du ikke overholder dine forpligtelser i dit jobafklaringsforløb, kan kommunen træffe en afgørelse om sanktion.
Det betyder, at der vil ske fradrag eller nedsættelse af ressourceforløbsydelsen. Hvis du gentagne gange ikke overholder dine pligter, kan kommunen træffe afgørelse om, at din ressourceforløbsydelse ophører.
Pligter
- Du skal selvbooke jobsamtaler på www.jobnet.dk inden for tidsfristen og møde op til samtalerne.
- Du skal møder til samtaler, som jobcenteret indkalder til.
- Du skal tage imod de job og gå til jobsamtaler hos arbejdsgivere, som du bliver henvist til af jobcenteret.
- Du skal huske at tjekke din post dagligt (digital og fysisk postkasse).
- Du har pligt til at deltage i de tilbud og aktiviteter, som kommunen giver dig og du skal møde som aftalt.
- Du skal melde afbud i tilfælde af fravær fra samtaler eller til tilbud. Fx hvis du er syg/forhindret i, at møde i beskæftigelsesrettet tilbud eller samtaler med jobcenteret, skal du kontakte din kontaktperson på tilbudsstedet samt din koordinerende sagsbehandler og meddele, at du er fraværende. Dette skal gøres på første fraværsdag.
Retten til Jobafklaringsforløb
Retten til Jobafklaringsforløb bortfalder som udgangspunkt:
- Hvis du ikke længere er uarbejdsdygtig, jf. Sygedagpengelovens § 7
- Hvis du på lægens henvisning ikke lader dig indlægge på sygehus.
- Hvis du på lægens opfordring ikke ønsker at modtage lægebehandling.
- Hvis du gentagende gange ikke overholder pligter under jobafklaringsforløbet fx uden rimelig grund afviser at deltage, ikke deltager aktivt i det beskæftigelsesrettede forløb, som kommunen har anbefalet, uden rimelig grund ikke møder op og deltager aktivt i jobsamtaler m.fl.
Du har ret til 5 ugers ferie når du har modtaget ressourceforløbsydelse under dit jobafklaringsforløb i 12 sammenhængende måneder. Ferien skal afholdes indenfor 12 måneder.
Ferie før de 12 måneder kan kun bevilliges, hvis du har optjent feriepenge eller ret til ferie med feriegodtgørelse.
Holder du ferie uden optjent feriepenge eller ret til ferie med feriegodtgørelse, vil din ressourceforløbsydelse blive stoppet og vil ikke kunne genoptages.
Retten til ferie med ressourceforløbsydelse gælder kun, så længe du er i et jobafklaringsforløb.
Hvis du har optjent feriepenge eller ret til ferie med feriegodtgørelse skal dette afholdes først. Feriepenge for afholdt ferie modregnes i ydelsen som en indtægt.
Anmodes der om udbetaling af feriepenge fra feriekonto uden ferien er afholdt eller aftalt med din koordinerende sagsbehandler, indberetter ydelseskontoret en sag om dobbeltforsørgelse til feriekonto. Dette på baggrund af, at feriepenge ikke kan hæves uden ferien afholdes.
Feriekonto kan vurdere, om feriepenge kan udbetales uden ferien afholdes, fx ved feriehindring eller andet. Feriekonto kan kontaktes på tlf. 70114910.
Ydelseskontoret vil i disse tilfælde bede dig indsende dokumentation fra feriekonto.
Den samlet ferie kan højest udgøre 5 uger.
Du skal have godkendt din ferie af din koordinerende sagsbehandler min. 3 uger før ferien ønskes afholdt.
Din koordinerende sagsbehandler tager hensyn til din indsatsplan og dine øvrige forhold, når placering af ferien skal aftales, men det er din koordinerende sagsbehandler, som træffer afgørelse om feriens placering.
Det er ikke lovgivningsmæssigt muligt at afholde barnets 1.og 2. sygedag samt omsorgsdage, fordi fravær så ikke er grundet egen sygdom.
Aktindsigt:
Du kan skriftligt eller mundtligt bede om at få udleveret en kopi af din sag. Kommunen har 10 hverdage til at behandle dit ønske. Du kan også give samtykke til, at andre parter - for eksempel en faglig organisation eller din ægtefælle – beder om og får udleveret aktindsigten.
Tavshedspligt:
Jobcentret har som hovedregel tavshedspligt og må derfor ikke indhente eller videregive fortrolige oplysninger om dig.
Der skal foreligge et skriftligt samtykke fra dig, inden Jobcentret indhenter eller videregiver oplysninger. Der kan i særlige tilfælde ses bort fra bestemmelsen om tavshedspligt.
Bisidder:
Du har mulighed for, at tage en person med til samtalerne på Jobcentret. Det kan for eksempel være din faglige organisation eller et familiemedlem.
Faglige organisationer:
Hvis du er medlem af en faglig organisation, vil du også kunne få rådgivning om dine muligheder der.
Tolk:
Har du behov for tolk til dine samtaler, skal Jobcentret kontaktes inden din første jobsamtale. Det er ikke tilladt at lade børn under 18 år tolke til samtaler.
Partshøring:
Inden Jobcentret træffer en afgørelse i din sag, skal du have mulighed for at kommentere på de oplysninger, der ligger til grund for den forestående afgørelse, eksempelvis lægelige oplysninger.
Klagemulighed:
Du har mulighed for at klage over en afgørelse, der er truffet af Jobcentret.
Klagevejledningen kommer sammen med afgørelsen
Gå til raskmeldingsblanket >>
Hvis du skal for rehabiliteringsteamet skal du udfylde rehabiliteringsplanens forberedende del.
Det er et skema, som beskriver din situation, hvad du tidligere har lavet og dine ønsker for fremtiden.
Herunder kan du se en video med trin-for-trin vejledning til, hvordan du udfylder rehabiliteringsplanens forberedende del.
