Fastholdelse på arbejdsmarkedet
Hvis du har en funktionsnedsættelse eller et handicap, kan du få hjælp til at blive i dit job eller til at finde et nyt.
En funktionsnedsættelse kan være både fysisk og psykisk. Det kan være, at du har et fysisk handicap, er ordblind, har en psykisk lidelse eller en udviklingsforstyrrelse.
Jobcenter Ringkøbing-Skjern har ansat to fastholdelseskonsulenter, der kan rådgive og vejlede virksomheder og medarbejdere omkring mulighederne for at bibeholde jobbet i disse
situationer.
Vi kan også hjælpe dig, hvis du pludselig får en funktionsnedsættelse og derfor har brug for ekstra støtte til at kunne blive i dit job.
Hvis du har helbredsmæssige problemer.
Ringkøbing-Skjern Kommune kan yde tilskud til arbejdsredskaber og arbejdspladsindretning, hvis en borger har brug for hjælpemidler eller særlig indretning for at klare arbejdet. Det kan f.eks. være tilskud til værktøj, specialstole, mindre arbejdsmaskiner til personligt brug, installation af ramper eller kortvarige kurser. Støtte til særlige redskaber eller arbejdspladsindretning kan hjælpe til fastholdelse på arbejdspladsen, og det kan samtidig medvirke til færre helbredsproblemer og sygemeldinger.
Jobcentret kan bevilge arbejdsredskaber enten som eje eller som udlån.
Herunder kan du se eksempler på hvordan hjælpemidler/arbejdsredskaber kan hjælpe til fastholdelse på arbejdspladsen.
Søren Gottwald, journalist på Melfar Posten
Søren har fået installeret en trappelift på arbejdspladsen, fordi han er dårligt gående.
Karl Peter, Mariager Shipping
Karl Peter har et kunstigt ben og har fået en særlig indretning til trucken.
Personlig assistance er til personer, som på grund af fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har brug for personlig støtte til specielle arbejdsopgaver. Det er en hjælp, der skal være med til at sikre, at erhvervsaktive personer med handicap eller funktionsbegrænsning får samme muligheder som andre på arbejdsmarkedet.
Det betyder, at en person med f.eks. nedsat syn eller hørelse, bevægelseshandicap eller ordblindhed kan kompenseres for sit handicap med en personlig assistent, som assisterer med konkrete, praktiske arbejdsopgaver.
Jobcentret kan bevilge en personlig assistent, der kan hjælpe personen i op til 20 timer pr. uge.
Blanket til ansøgning om personlig assistance (word)
Vær opmærksom på at:
• funktionsnedsættelsen skal være varig
• den personlige assistent ansættes af virksomheden, som modtager lønrefusion
• for at få tilskud skal udgiften være en nødvendig følge af en nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgå som et tilbud om vejledning og opkvalificering
• personen med handicap selv skal kunne udføre det fagligt indholdsmæssige i jobbet
• arbejdsopgaverne ikke må være uforenelige med personens handicap/ funktionsbegrænsning
Ordningen indebærer bl.a.:
• praktisk bistand, f.eks. til tunge løft
• sekretærbistand
• tolkebistand (tegnsprogstolkning, skrivetolkning, MHS-tolkning)
• støtte ved psykiske begrænsninger
Herunder kan du se eksempler på personlig assistance:
Per, selvstændig med VVS forretning
Per er indehaver af en VVS forretning og har været igennem en rygoperation. Han er i fleksjob og har fået bevilget en særlig kontorstol og personlig assistance til visse skriveopgaver.
Lars, bagerimedhjælper
Lars er døv og har derfor brug for assistance fra døve-tolk.
Christian, Billedkunstlære og medhjælper
Christian er diagnosticeret med Aspergers, og han har bedt jobcentret om støtte i jobbet.
Personlig assistance til efter- og videreuddannelse skal sikre, at erhvervsaktive personer med handicap får samme uddannelsesmuligheder som andre.
Muligheden gælder, uanset om personen i forvejen får tilskud til personlig assistance under udførelsen af sit daglige job.
Det betyder, at en person med f.eks. nedsat syn, nedsat hørelse, ordblindhed, psykisk eller fysisk funktionsbegrænsning kan kompenseres for sit handicap med en personlig assistent, som assisterer i forbindelse med efter- og videreuddannelse.
Den personlige assistent skal hjælpe med at udføre de praktiske ting, som personen med handicap ikke selv kan eller har meget svært ved at udføre i forbindelse med uddannelsen.
Jobcentret kan bevilge en personlig assistent, der
kan hjælpe personen i op til 20 timer pr. uge.
I særlige tilfælde ydes tilskud i op til 37 timer pr. uge.
Vær opmærksom på at:
• funktionsnedsættelsen skal være varig
• det er en betingelse, at der ikke kan ydes
støtte efter anden lovgivning jf. sektoransvarsprincippet
• tilskud kan gives både til undervisningstimer og forberedelse
• det er en betingelse, at den uddannelsesinstitution, personen tilmeldes, ikke har mulighed for at yde støtte til personlig assistance
Følgende er omfattet af ordningen:
• lønmodtagere og selvstændige med en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, der uden for normal arbejdstid deltager i almindelig efter- og videreuddannelse inden for det pågældende erhverv
Ordningen indebærer bl.a.:
• sekretærbistand
• tolkebistand (tegnsprogstolkning, skrivetolkning, MHS-tolkning)
• at fungere som ”øjne og ører”
Løntilskud til nyuddannede med funktionsnedsættelse, kaldet “Isbryderordningen”, skal gøre det nemmere for handicappede at komme i job og få den første erhvervserfaring.
Virksomheden får en nyuddannet medarbejder med et attraktivt løntilskud og får mulighed for at danne sig et reelt indtryk af, hvordan den nye medarbejder indgår i det daglige arbejde på virksomheden.
Det er en betingelse, at jobbet er inden for det fagområde, som uddannelsen har kvalificeret til.
Ordningen indebærer bl.a.:
• Tilskud til løn op til 12 måneder
• Der optjenes ikke timer under ansættelsen
• Isbryderen skal have gennemført en uddannelse af mindst 18 måneders varighed
• Isbryderen skal påbegynde ansættelsen inden uddannelsen er 2 år gammel
Herunder kan du se et eksempel på “Isbryderordningen”.
Søren, IT-support
Søren er blind og arbejder med IT-support. Hans arbejdsgiver fik mulighed for at ansætte ham i Isbryderordningen i en periode.
Mentorordningen giver mulighed for i en periode at støtte en person i at opnå eller fastholde arbejde, en uddannelse eller et beskæftigelsesrettet forløb.
Mentorrollen handler om at række en hånd ud til et menneske, der har brug for støtte. Det kan dreje sig om støtte, sparring, coaching eller om faglig sparring. En mentor kan bevilges for 6 måneder ad gangen men med mulighed for forlængelse, hvis der stadig vurderes at være behov.
Vær opmærksom på at:
• tilskuddet til en mentorordning består i enten frikøb af en nuværende medarbejder i en periode eller honorar til en ekstern konsulent
• mentoren skal være afgørende for, at medarbejderen kan fastholdes i ansættelsen
• den frikøbte medarbejder må ikke udføre sine sædvanlige arbejdsfunktioner i de timer, hvor vedkommende fungerer som mentor
• Jobcentret skal godkende mentorordningen
Herunder kan du se et eksempel på en mentorordning.
Louise, studerende
Louise har fået tilknyttet en mentor i forbindelse med starten på sit uddannelsesforløb.
Vær opmærksom på, at de personlig assistance-ordningen og mentorordningen sigter modproblemstillinger, der kan liggetæt op ad hinanden. De adskiller sig dog på flere områder. Formålet med mentorstøtten er at forbedre personens generelle betingelser for at kunne udføre et job. Personlig assistance derimod løser problemer i forbindelse med en konkret arbejdsopgave, som vanskeliggøres af en funktionsnedsættelse.
Læs mere om mentorordningen i Guiden, som Specialfunktionen Job & Handicap løbende opdaterer. Her kan du også læse mere om forskellen på de to ordninger, og hvor, til hvilken løn og hvor mange timer mentoren kan ansættes.
Du har også mulighed for at få en aftale, hvis du skal indlægges, gå til ambulant behandling eller have nødvendig genoptræning.
Hvis du er ansat i fleksjob, skal du ikke have en § 56 aftale, for så er din arbejdsgiver allerede berettiget til at få sygedagpengerefusion fra første sygedag.
Efterbehandling/genoptræning kan eksempelvis foregå hos fysioterapeut.
Hvor længe gælder en § 56 aftale?
Hvad er fordelene for dig?
6900 Skjern