Sygedagpenge
Bliver du sygemeldt fra dit arbejde, har du normalt ret til sygedagpenge.
Her kan du læse om betingelser og regler.
Se, hvordan du melder dig syg, hvordan du melder dig rask igen - og hvad du kan få af økonomisk hjælp og støtte til at komme i arbejde.
Sygedagpenge
§ 7. Retten til sygedagpenge er betinget af, at en person er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Vurderingen af, om en person anses for uarbejdsdygtig, sker på grundlag af en samlet vurdering af sygdommen og dens indvirkning på den sygemeldtes arbejdsevne.
Hvornår er jeg uarbejdsdygtig?
Du er uarbejdsdygtig, når du er så syg, at du ikke kan arbejde.
I de første måneder vurderer vi din arbejdsdygtighed i forhold til dit job/erhverv før sygemeldingen. Efter tre måneders sygemelding skal jobcentret foretage en bredere vurdering ud fra din(e) uddannelse(r) og kompetencer, dette kaldes for den brede vurdering. Vi ser på, om du på baggrund af din uddannelse og dit beskæftigelsesområde kan varetage et andet arbejde.
Hvis du er ledig, vurderer vi i forhold til det brede beskæftigelsesområde. Dette sker ud fra dine uddannelse(r), kompetencer og færdigheder, så du kan genindtræde på det ordinære arbejdsmarked.
CV
Hvis du er ledig, skal dit CV på Jobnet være opdateret, men ikke søgbart.
Delvis uarbejdsdygtighed
Du er delvis uarbejdsdygtig, når det skønnes, at du kan udføre nogle af dine arbejdsopgaver, selvom du er syg.
For at være delvis uarbejdsdygtig, er det et krav, at dit fravær er mindst fire timer om ugen.
Hvis du er selvstændig, er du delvis uarbejdsdygtig, hvis du højest kan udføre halvdelen af dit normale arbejde, dvs., at når du som selvstændig genoptager dit arbejde delvist, er du delvist raskmeldt med 25%. Eksempler: Tømmer du din postkasse, tager telefonen eller åbner din virksomheds sociale medier, vil du blive betragtet som værende delvist i arbejde.
Når du kan varetage dit arbejde mere end 50% af din normale arbejdstid, betragtes du som fuldt raskmeldt. Du er forpligtiget til, at orientere din jobrådgiver omkring dit konkrete timetal, tidspunktet for hvornår du arbejder samt omkring hvilke konkrete arbejdsopgaver du varetager, så snart som du er i stand til at genoptage dit arbejde delvist.
Opfølgning
Opfølgning sker ved samtale med din jobrådgiver på Jobcentret senest inden udgangen af ottende uge fra første sygefraværsdag. Efterfølgende opfølgningssamtaler afholdes inden for fjerde uge fra sidste opfølgningssamtale.
Opfølgning kan ske telefonisk eller på videolink, hvis du er delvis raskmeldt, er i tilbud via Jobcentret eller du pga. din sygdom ikke kan møde til samtale på Jobcentret.
Igennem hele dit sygemeldingsforløb vil din jobrådgiver kontakte din arbejdsgiver for at drøfte mulighederne for, at du kan komme helt eller delvist tilbage i dit ansættelsesforhold og/eller om du kan blive omplaceret, hvis dit helbred tillader det.
Kontakt til din arbejdsplads
Hvis du er i beskæftigelse, er det vigtigt, at du under sygemeldingen bevarer kontakten til din arbejdsplads.
Det kan f.eks. være i form af regelmæssige besøg på arbejdspladsen, faste aftaler om hvor ofte du og din arbejdsgiver er i kontakt med hinanden samt deltage i sygeopfølgning ved arbejdsgiver.
Book din egen samtale
Du er forpligtet til selv at booke et møde/tid til ny opfølgningssamtale via Min side på Jobnet ved din jobrådgiver. Fristen for at booke samtalen fremgår af Jobnet.
Vi opfordrer dig til, at du tilmelder dig ”huskeservice” under ” indstillinger” på ”min side”, så vil du modtage en SMS og/eller mail omkring samtaler, som du selv har booket.
Sådan selvbooker du på Jobnet.dk:
Du logger ind på ”Min Side”. Når jobcentret har givet dig en frist, får du det vist i en besked øverst på din forside under 'Vigtig information'.
Du skal herefter selv sørge for at booke mødet på Jobnet.
Den frist, du får vist, er fristen for, hvornår du senest skal booke mødet.
Når du booker, vil du kunne få vist tider, der ligger op til 7 dage efter fristdatoen.
Beskeden på din forside om fristen forsvinder, når du har booket et møde.
Når du skal booke et møde, kan du starte bookingen på to forskellige måder:
1. Via linket i notifikationen på din forside.
2. Via menupunktet 'Planer og aftaler' og punktet 'Møder'
- Vælg et møde. Klik ’fortsæt’
- Vælg eventuelt en sagsbehandler. Klik ’fortsæt’
- Vælg mødetidspunkt, der passer dig blandt de ledige tider (dato og klokkeslæt) klik ’OK’
- Klik på ” jeg har læst rettigheder og pligter”, når du har læst informationen
Du får nu vist dine valg på de enkelte trin. Ønsker du at ændre valgene, kan du klikke på det ønskede trin.
- Når du er sikker på dine valg, klikker du på knappen ’BOOK MØDET’, og du får vist nedenstående kvittering.
Du får til sidst vist en kvittering med alle detaljerne om det møde, du lige har booket.
Du kan med det samme se mødet i din kalender. (Du kan også se mødet under 'Møder'). Du har desuden mulighed for at udskrive kvitteringen
Du vil kunne se de aftaler, som du har booket med din jobrådgiver under Min Plan på Jobnet.
Du er som sygemeldt ikke forpligtet til at kvittere for planen.
Hvis du bliver sygemeldt har du rettigheder og pligter
Ved første samtale skal du og din jobrådgiver i fællesskab, fastlægge et mål og den indsats, der skal sættes i gang, for at opnå målet. Indsatsen kan være delvis raskmelding (hvis du har en arbejdsgiver), deltagelse i virksomhedspraktik eller et beskæftigelsesrettet tilbud f.eks. et Mestringsforløb.
Sygt barn og omsorgsdage
Det er ikke lovgivningsmæssigt muligt at afholde barnets 1.og 2. sygedag samt omsorgsdage, så længe som du modtager sygedagpenge eller din arbejdsgiver modtager sygedagpengerefusion. Dette fordi fravær så ikke er grundet egen sygdom.
Har du pligt til at deltage i beskæftigelsesrettet tilbud?
Ved hver opfølgning foretager din jobrådgiver en samlet vurdering af behovet for indsats, for at bringe dig tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt. Som udgangspunkt har du pligt til at tage imod et beskæftigelsesrettet tilbud, medmindre du er så alvorligt syg, at det er åbenlyst, at du ikke kan være i en beskæftigelsesrettet aktivitet.
Retten til sygedagpenge
Bortfalder som udgangspunkt:
- Hvis du ikke længere er uarbejdsdygtig, jf. Sygedagpengelovens § 7
- Hvis du på lægens henvisning ikke lader dig indlægge på sygehus.
- Hvis du på lægens opfordring ikke ønsker at modtage lægebehandling.
- Hvis du uden rimelig grund afviser at deltage, eller ikke deltager aktivt i det beskæftigelsesrettede forløb, som kommunen har anbefalet.
- Hvis du uden rimelig grund ikke møder op og deltager aktivt i de opfølgningssamtaler, du regelmæssigt vil have med din jobrådgiver på jobcentret.
Ferie under sygemelding – kan man det?
En sygemeldt borger har som udgangspunkt ikke ret til at holde ferie under sygemeldingen. Det har ikke betydning, om ferien holdes i ind- eller udland.
Ferien skal altid aftales med jobrådgiver, som registrer fravær i systemet.
Uanset om du er i arbejde eller er ledig, skal ferien aftales med kommunen.
Ferien skal passe ind i sygedagpengeforløbet
Kommunen har mulighed for at afvise, at du holder ferie, hvis ferien ikke passer ind i dit sygedagpengeforløb. Her kan det have betydning, om du er i et praktikforløb, eller om der er andre afklarende foranstaltninger, som ferien vil være en hindring for.
Såfremt du afholder ferie uden at dette på forhånd er aftalt med jobcentret, vil det lovgivningsmæssigt blive betragtet som om, at du har raskmeldt dig selv, og sygedagpengeudbetalingen vil ophøre.
Der kan kun afholdes ferie der ligger inden for de rammer der fremgår af ferielovgivningen altså maksimalt 25 feriedage om året.
Hvor lang tid kan jeg være på sygedagpenge?
Sygedagpenge er som udgangspunkt en korttidsydelse, dvs. at du hurtigst muligt skal tilbage til selvforsørgelse, når helbredet tillader det.
Du kan modtage sygedagpenge i op til 22 uger regnet fra første sygedag.
Du skal dog være opmærksom på, at du fortsat skal vurderes hel eller delvis uarbejdsdygtig igennem hele forløbet på sygedagpenge.
Er du ledig ved sygemeldingens begyndelse, skal det vurderes, om du vil kunne stå til rådighed inden for det brede beskæftigelsesområde.
Som sygemeldt ansat, skal det vurderes tre måneder efter 1. sygedag, om du vil kunne stå til rådighed for det brede beskæftigelsesområde.
Inden sygedagpengene ophører, skal kommunen ud fra sagens samlede oplysninger vurdere, om det er muligt, at forlænge din sygedagpengeperiode. Der er kun enkelte forlængelsesmuligheder af sygedagpengeretten.
Hvis dette ikke er tilfældet og du fortsat vurderes hel eller delvis uarbejdsdygtig, vil du blive tilbudt et jobafklaringsforløb.
Revurderingstidspunktet
Revurderingstidspunktet er, når du har modtaget sygedagpenge i mere end 22 uger inden for de seneste 9 kalendermåneder.
§ 24. (revurderingstidspunktet) Udbetalingen af sygedagpenge ophører efter udløbet af en kalendermåned, når der er udbetalt sygedagpenge, herunder nedsatte sygedagpenge eller løn under sygdom, i mere end 22 uger i de 9 forudgående kalendermåneder.
Forinden skal kommunen have foretaget en revurdering af sygedagpengemodtagerens situation, jf. 24. stk. 2.
Stk. 2. Hvis den sygemeldte ved revurderingen ikke er omfattet af en af forlængelsesreglerne i § 27, har på gældende ved fortsat uarbejdsdygtighed på grund af sygdom ret til at få et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse, jf. kapitel 18 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Hvis du modtager seniorpension, førtidspension eller har nået folkepensionsalderen, kan du maksimalt modtage sygedagpenge eller modtage løn under sygdom i op til 26 uger indenfor 12 mdr.
Rundbordssamtale
En rundbordssamtale kan både være et led i en opfølgning under sygedagpengeforløbet eller som led i en arbejdspladsfastholdelse for, at forbygge en eventuel sygemelding. I samtalen deltager flere parter. Hvem der deltager afhænger af det konkrete behov. Deltagere kan f.eks. være: dig, din arbejdsgiver, en tillids- eller sikkerhedsrepræsentant, dit fagforbund, praktiserende læge og jobrådgiver fra Jobcentret.
Redskaber til arbejdsfastholdelse
Omplacering
Som led i fastholdelse kan der efter aftale med din arbejdsgiver og dig ske en omplacering til en anden arbejdsfunktion i virksomheden. Ofte drøftes mulighederne ved en rundbordssamtale.
Fastholdelsespraktik/ virksomhedspraktik
Fastholdelsespraktik har til formål, at du opretholder tilknytning til arbejdspladsen. Du vil her skulle fremmøde på virksomheden og udføre ikke vante arbejdsopgaver.
Virksomhedspraktik kan etableres på din nuværende arbejdsplads eller ved en anden arbejdsgiver. Praktikken finder sted, mens du er sygemeldt.
Arbejdspladsindretning
Særlig indretning af arbejdspladsen, så du kan udføre dit arbejde, selv om du har helbredsmæssige begrænsninger.
§ 56-aftale
En § 56-aftale er kort fortalt en aftale mellem din arbejdsgiver og dig som ansat. Aftalen er beskrevet i § 56 i Lov om Sygedagpenge. Aftalen giver din arbejdsgiver ret til sygedagpengerefusion allerede fra din første sygedag. Aftalen kan indgås, hvis du har en langvarig eller kronisk lidelse, som giver større risiko for sygedage. Aftalen kan også anvendes, hvis du er klar over, når du bliver ansat, at du skal indlægges i en periode eller behandles ambulant.
En § 56 aftale kan først træde i kraft ved fuld raskmelding.
Personlig assistance
Hvis du har et varigt handicap, kan der ydes løntilskud til en personlig assistent, som hjælper med de arbejdsopgaver, du ikke selv kan klare.
Information om retssikkerhed
Aktindsigt
Du kan skriftligt eller mundtligt bede om at få udleveret en kopi af din sag. Kommunen har 10 hverdage til at behandle dit ønske. Du kan også give samtykke til, at andre parter - for eksempel en faglig organisation eller din ægtefælle – beder om og får udleveret aktindsigten.
Tavshedspligt
Jobcentret har som hovedregel tavshedspligt og må derfor ikke indhente eller videregive fortrolige oplysninger om dig.
Der skal foreligge et skriftligt samtykke fra dig, inden Jobcentret indhenter eller videregiver oplysninger. Der kan i særlige tilfælde ses bort fra bestemmelsen om tavshedspligt.
Bisidder
Du har mulighed for, at tage en person med til samtalerne på Jobcentret. Det kan for eksempel være din faglige organisation eller et familiemedlem.
Faglige organisationer
Hvis du er medlem af en faglig organisation, vil du også kunne få rådgivning om dine muligheder der.
Tolk
Har du behov for tolk til dine samtaler, skal Jobcentret kontaktes inden dit første opfølgningsmøde.
Det er ikke tilladt at lade børn under 18 år tolke til samtaler.
Partshøring
Inden Jobcentret træffer en afgørelse i din sag, skal du have mulighed for at kommentere på de oplysninger, der ligger til grund for den forestående afgørelse, eksempelvis lægelige oplysninger.
Klagemulighed
Du har mulighed for at klage over en afgørelse, der er truffet af Jobcentret.
Klagevejledningen kommer sammen med afgørelsen
Sygedagpenge, hvis du er ledig
Sygedagpenge, hvis du er lønmodtager
Sygedagpenge, hvis du er selvstændig
Langtidsrask er et samarbejde om forebyggelse af sygefravær i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Ansatte på Vestas, Arla, Holmbohjemmet og Skjern Hjemmepleje har mulighed for at få en nem og hurtig adgang til svar på spørgsmål, der handler om, hvordan de bedst får deres helbred og arbejdsliv til at hænge sammen.
De kan også få svar på spørgsmål om, hvor de kan søge hjælp, hvis de oplever vanskeligheder, der handler om deres nærmeste.
Jobafklaringsforløb, hvis du har opbrugt dine sygedagpenge
Fra den 1. juni 2015 kan du anmode om sygedagpenge digitalt via selvbetjeningsløsningen Mit Sygefravær. Er du tilmeldt Digital Post, får du meddelelser om dit sygefravær i din digitale postkasse. I forbindelse med din sygefraværssag skal du give en række oplysninger til kommunen. Du kan vælge enten at følge linket i meddelelsen i din digitale postkasse og indtaste oplysningerne i Mit Sygefravær, eller du kan printe skemaerne og udfylde dem i hånden.
En dom fra Højesteret betyder, at Ankestyrelsen ændrer praksis. Styrelsen og kommunerne skal nu på ny afgøre sager, hvor borgere har fået stoppet udbetaling af sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.
Ankestyrelsen har netop offentliggjort en principafgørelse, der fastlægger en ny praksis efter en dom fra Højesteret.
Den nye praksis handler om tidspunktet for standsning af udbetaling af sygedagpenge.
Når en borger har modtaget sygedagpenge i en tidsbegrænset periode, skal kommunen tage stilling til, om borgeren fortsat kan få udbetalt sygedagpenge eller skal tilbydes hjælp efter anden lovgivning.
Den nye praksis slår fast, at udbetalingen af sygedagpenge først må standses, når kommunen har lavet denne vurdering.
Kommunen må i denne type sager normalt ikke beslutte, at udbetalingen af sygedagpenge skal standses med tilbagevirkende kraft.