Ledige lærepladser og jobmuligheder til højtuddannede skal promovere Danmarks største arbejdsplads
Der er så godt gang i hjulene i Ringkøbing-Skjern Kommune, at erhvervsrådet nu tager til jobmesse for at overbevise højtuddannede karrierefolk såvel som helt unge uddannelsessøgende om at kigge mod vest.
Virksomhederne efterspørger faglært arbejdskraft, og politikerne forsøger at påvirke de unge til at uddanne sig indenfor håndværk, erhverv og industri, uden at der dog er lærepladser nok til alle på virksomhederne.
Nogenlunde sådan har historien lydt i flere år. Men ikke i Ringkøbing-Skjern Kommune, der brander sig som Danmarks største arbejdsplads.
Her har virksomhederne lyttet til politikernes anbefaling om at oprette flere lærepladser, og står nu og mangler lærlinge til at fylde nogle af pladserne ud.
Samtidig er der rigtig gode karrieremuligheder for maskiningeniører og produktionsteknikere og andre højtuddannede i de specialiserede produktionsvirksomheder, der er i kommunen. Virksomheder, som på grund af geografien, kan have svært ved at tiltrække kvalificeret, faglært arbejdskraft.
Muligheder for jobsøgende
Derfor tager Karina Winkler, projektleder i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd torsdag den 20. september på jobmesse i Odense for at møde nogle af de færdiguddannede jobsøgende, der skal vælge karriere – og for at fortælle om de mange muligheder, der ligger i at flytte vestpå.
- Vi tager over for at præsentere Danmarks største arbejdsplads. Det går rigtig godt i Ringkøbing-Skjerns erhvervsliv. Vi er vækstcentrum, eksperter i eksport og har særligt stærke kompetencer inden for energi, turisme, produktionsindustri samt landbrug og fødevarer, fortæller hun.
Karina Winkler peger dog på det paradoks, at selvom virksomhederne er blandt de højest specialiserede produktionsvirksomheder i Danmark, har mange af dem alligevel svært ved at rekruttere de rigtige kandidater:
- Målgruppen af især faglærte og videreuddannede kender ikke til vores stærke karrieremuligheder og attraktive jobåbninger. Derfor tager vi afsted med det budskab, at der er gode muligheder for at få et spændende job og en god karriere, hvis man flytter sig efter jobbet, siger Karina Winkler.
Hun tilføjer, at den brede vifte af virksomheder sikrer, at man kan skifte job inden for kommunegrænsen og uden at rive familien op med rod - og at der også er job til partneren i Ringkøbing-Skjern Kommune.
På jobmessen håber hun at komme i snak med både nyuddannede og folk, der er midt i karrieren og måske er på udkig efter nye udfordringer:
- Vi vil rigtig gerne sikre, at de ved, at de møder et ambitiøst erhvervsliv i Ringkøbing-Skjern Kommune – og at de overvejer Ringkøbing-Skjern som et realistisk næste skridt på deres karrierevej, forklarer Karina Winkler
Unik hjælp til de unge
Arrangørerne forventer, at der kommer ca. 5.000 jobsøgende til jobmessen, herunder en del helt unge. Alle 10. klasser på Fyn er nemlig inviteret med til messen – og dem vil Karina Winkler også gerne i snak med.
I det daglige arbejder hun på at matche højtuddannede specialister og andre jobsøgende med virksomheder i kommunen, men undtagelsesvist har hun denne gang også fokus på at fortælle unge helt ned til 16-17 år om den unikke hjælp til at komme igennem en erhvervsuddannelse, der eksisterer i Ringkøbing-Skjern Kommune.
- Vi ved, at unge kommer i skolepraktik mange steder i landet. Hos os kan vi tilbyde lærepladser hos virksomhederne. Vi ser det som en win-win, at de unge får en rigtig læreplads, og virksomhederne får tiden og dagligdagen til at vise dem, at det er her i landsdelen, fremtidens spændende arbejdspladser ligger, forklarer Karina Winkler.
Med sig på jobmessen i Odense har Karina Winkler og Erhvervsrådet også Ringkøbing-Skjern Kommunes bosætningskoordinator Dorthe Frydendahl, der arbejder for at tiltrække nye borgere til kommunen – og dermed også mere arbejdskraft til virksomhederne i den del af landet, der efterhånden kendes som Produktionsdanmark.
Hun tilføjer, at kommunen tilbyder en unik helhedsløsning for de unge uddannelsessøgende:
- Vi har Skolehjemmet, hvor de unge kan bo, mens de er i lære i kommunen. Det gør overgangen til at flytte hjemmefra meget nemmere for de unge – og for deres forældre, fortæller Dorthe Frydendahl, og forklarer:
- På skolehjemmet i Skjern er der kollegieværelser til unge under erhvervsuddannelse. Der er voksen tilstedeværelse og lektiehjælp, og de unge kan spise i Skolebyens kantine, så det er under frihed med trygge rammer, at unge fra hele landet kan tage en erhvervsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune.
- Og så er der det plus, at de unge ikke kommer i skolepraktik, men i lære på en rigtig arbejdsplads, siger Dorthe Frydendahl og tilføjer, at hun selvfølgelig håber, at en del af de unge vil blive i området, når de er færdiguddannede.
Mulighedernes landsdel
Unge fra Østdanmark kender som hovedregel ikke Ringkøbing-Skjern Kommune. Så de ved ikke, at der er masser af muligheder for f.eks. vandsport, jagt, fiskeri eller andre udendørs fritidsaktiviteter i Naturens Rige. Og de har måske aldrig hørt om faglige netværk som Lærlingeklubben under Teknologicenteret i Lem eller om deres e-sportshold – eller hørt, at man også kan tage en videregående uddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune.
- Jeg tror, at når vi får fortalt de unge om alle de muligheder der er for at kombinere et godt uddannelsesforløb med spændende fritidsaktiviteter, så vil mange unge være mindre tilbageholdende med at flytte til kommunen, forklarer Dorthe Frydendahl.
Hun tilføjer, at det er lidt som i de gamle western-film:
- Dem, der har mod til at rejse mod vest, møder mulighedernes land.
FAKTA:
Jobmessen den 20. september i Odense er en af Danmarks største med forventet antal deltagere på ca. 5000, heraf også en del unge uddannelsessøgende.
Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd deltager for at brande Danmarks største arbejdsplads og gøre opmærksom på de muligheder, der er for arbejde og bosætte sig i Ringkøbing-Skjern.
Arbejdsløsheden i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets laveste med 2,4 pct. ledige.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri