24. september 2024

Lær at tackle-forløb kan hjælpe dig med at passe bedre på dig selv

Colourbox

Der er mange gode grunde til, at kommunerne udbyder kursusforløb, hvor borgere med angst og depression lærer at tackle deres situation og håndtere udfordringerne i hverdagen.

Op imod 400.000 voksne danskere vil nemlig i løbet af et år opleve symptomer på angst. Samtidig vil 150.000- 300.000 have symptomer på depression. Dét vurderer Sundhedsstyrelsen og Psykiatrifonden. Angst og depression er dermed to af de hyppigt forekommende psykiske lidelser.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har Sundhedscenter Vest siden 2007 udbudt kursusforløb under ”Lær at tackle”-paraplyen, og onsdag den 23. oktober starter et nyt kursusforløb op i Ringkøbing, hvor alle interesserede borgere over 18 år, der lider af angst eller depression kan tilmelde sig og deltage gratis.

Gennem syv kursusmoduler á 2,5 timer mødes deltagerne med erfarne undervisere, der selv kender til at leve med angst og depression. Kurset veksler mellem undervisning og erfaringsudveksling – eller kognitiv indlæringspsykologi – ligesom der arbejdes med forskellige redskaber til at lære at blive bedre til at mestre hverdagen.

- Vi evaluerer altid kurserne, og spørger man de borgere, der tidligere har været med på vores ”Lær at tackle”-forløb, svarer flere end 90 procent, at de har været tilfredse med kurset, og at det har været tiden og kræfterne værd at deltage i kurset, fortæller Hanne Larsen, koordinator for Lær at tackle-forløbene i Sundhedscenter Vest.

En lang række videnskabelige undersøgelser bakker op om kommunens egen evaluering. De dokumenterer, at deltagerne i ”Lær at tackle”-kurserne bl.a. har fået øget trivsel, færre symptomer og er blevet bedre til at mestre hverdagen og sygdommen. Desuden har de fået en øget tro på egne evner til at mestre situationen og til at få følelsesmæssig og praktisk støtte hos omgivelserne.

For mere information og tilmelding kan man henvende sig til Hanne Larsen på hanne.larsen@rksk.dk og tlf.: 99 74 15 93 eller sende en e-mail til sundhedscenter.vest@rksk.dk

 

FAKTA:

Lær at tackle er gruppeforløb, der skal hjælpe mennesker med angst og/eller depression til at håndtere hverdagen på bedst mulig vis.

Du kan læse mere om Lær at tackle-forløbene i Ringkøbing-Skjern Kommune på siden her: sundhedscenter-vest.rksk.dk/sundhedsfremme-og-forebyggelse/laer-at-tackle

I Ringkøbing-Skjern Kommune starter Sundhedscenter Vest et nyt ”Lær at tackle angst og depression”-forløb op onsdag den 23. oktober 2024. Interesserede på 18 år og derover kan henvende sig til Hanne Larsen på hanne.larsen@rksk.dk eller sende en e-mail til sundhedscenter.vest@rksk.dk for mere information eller tilmelding.

Det er gratis at deltage i kursusforløbene.

Ifølge Komiteen for Sundhedsoplysning, har følgende positive effekter vist sig ved ”Lær at tackle”-forløbene for angst og depression:

•                           øget brug af kognitive strategier til at håndtere symptomer

•                           øget opmærksomhed på, hvad der udløser og/eller forværrer symptomerne på angst/depression.

•                           bedre håndtering af symptomer på angst og depression

•                           Reduktion af bekymring for helbred

•                           Øget self-efficacy (tro på egne evner)

•                           Øget trivsel

•                           Bedre søvn