9. september 2024

Affald på skoleskemaet

Affald på skoleskemaet

Affald er ikke længere bare affald. Affald er materialer, der kan bruges igen og igen, hvis vi sorterer det. Gode vaner grundlægges nemmest i barndommen, og derfor er Affaldsskolen også en del af kommunens affaldsstrategi.

Affaldsskolen er et nyt teknologi-forløb, der i første omgang tilbydes alle 2. klasser i Ringkøbing-Skjern Kommune. Denne uge har 2. b fra Ringkøbing Skole været de første elever igennem det lille "skoleskema", og de fik i den grad både besøgt og undersøgt genbrugspladsen i Ringkøbing.

fortsætter under billedet

Dekorativt billede

Rotte på skemaet

På skoleskemaet i Affaldsskolen er der besøg af rotten (hånddukken) Rita. Der er sortering af forskelligt affald, så dagens elever får lært de forskellige kategorier og materialer at kende. I Ringkøbing kan eleverne komme med ind i "maskinrummet", hvor løst og let flamingo presses til 200 kilo tunge "pølser", der med en af drengenes ord "ligner noget fra Minecraft". Det er her, indleveret pap presses i store tunge baller, inden det sendes videre til et nyt liv. Og det er også her, madaffaldet ligger og begynder sin lugtende omdannelse til biogas. Børnene får set - og lugtet - det hele.

Sidste fag på dagens skoleskema er, at børnene, bevæbnet med sikkerhedsbriller, hammer, tang og skruetrækkere, prøver at skille elektronisk affald for at se, hvor mange elementer det egentlig består af.

- Jeg har plaster med, men I skal passe på jer selv, siger Mette Vestergaard, der står for Affaldsskolen.

De gamle dvd-afspillere, bilradioer, legetøjsfigurer og tastaturer bliver aldrig sig selv igen. Det er heller ikke meningen. Til gengæld er det meningen at børnene skal se hvad tingene består af og bagefter sortere elementerne i de spande der er stillet op til formålet. Spanden til plastik bliver hurtigt fyldt. Der ryger også en del i spanden til elektronik.

- Ved I, hvad man kan bruge plastikken til? Og metallet?, spørger Mette Vestergaard eleverne.

Det ved de godt. Det kan nemlig blive smeltet om og blive brugt til nye ting. Hvis det vel at mærke bliver sorteret og sendt til genanvendelse. Og det er præcis, hvad man lærer mere om i den nye Affaldsskole.

fortsætter under billedet

dekorativt billede

En genbrugsplads nær dig

Affaldsskolen er et tilbud til elever på 2. årgang i hele kommunen.

Tilbuddet er gratis og kan bookes tirsdag og torsdag formiddage hele året.

Besøget er for én klasse, og det varer halvanden time.

Undervisningen rykker fra genbrugsplads til genbrugsplads, så lærere kan booke en formiddag nær den lokale skole:

  • På genbrugspladsen i Ringkøbing er der affaldsskole i august, september og oktober.
  • På genbrugspladsen i Hvide Sande er skolen åben i oktober og november.
  • Børnene i den østlige del af kommunen kan få fingrene i affaldet på genbrugspladsen i Videbæk i januar, februar, marts og april.
  • Affaldsskolen på genbrugspladsen i Tarm er åben for elever i den sydlige del af kommunen april, maj og juni.

Tilmelding kan ske ved at klikke HER 

dekorativt billede