1. november 2024

Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern

Foto fra seneste INFOTAG i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter april 2024 (Arkivfoto: flytmodvest.dk)

Næsten 300 potentielle tilflyttere tager på mandag den 4. november turen fra Tyskland til Skjern for at få mere at vide om at arbejde og bo i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er femte gang, at kommunen inviterer tyskere til INFOTAG, og med 283 tilmeldinger er der sat rekord i antallet af tyske deltagere.

Ringkøbing-Skjern Kommune har siden november 2018 arbejdet målrettet på at få tyskere til bo og arbejde i kommunen, og siden da er der flyttet 82 procent flere tyske statsborgere hertil. Der bor 661 tyske statsborgere i kommunen pr. 1. oktober 2024.

Der er også udsigt til, at flere tyskere vil flytte hertil. I dag modtager over 1.800 tyskere løbende kommunens tyske nyhedsbreve med blandt andet stillingsopslag og tips om job- og boligmuligheder.

- Det viser, at det giver resultater, når kommunen gør en målrettet og langsigtet indsats. Vi har brug for flere borgere og kvalificeret arbejdskraft. Det er derfor positivt, at så mange tyskere drømmer så meget om at flytte hertil, at de vil tage turen til Skjern for at få mere at vide om at bo og arbejde her, siger Søren Elbæk. Han er formand for Arbejdskraftrådet og Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Langsigtet indsats

- Behovet for at tiltrække både arbejdskraft og borgere bliver større i fremtiden med den demografiske udvikling med færre unge og flere ældre. Det rammer allerede overalt i landet, og det er ingen hemmelighed, at vi med vores geografiske placering mister mange borgere, der søger mod de større byer for at få uddannelse og job. Samtidig mangler vores virksomheder kvalificeret arbejdskraft.

- En prognose fra Dansk Erhverv viser, at der vil mangle 4.100 personer i den arbejdsduelige alder i Ringkøbing-Skjern Kommune i 2040. Der er derfor brug for en langsigtet indsats, påpeger Søren Elbæk og fortsætter:

- Vi er glade for, at virksomhederne i kommunen også bakker op om INFOTAG. De kan se det som en langsigtet investering at få kontakt med potentielle tyske tilflyttere og den arbejdskraft, de byder ind med. Også selvom virksomheden måske ikke lige aktuelt har ledige stillinger. Alle de tyske deltagere er jo heller ikke lige klar til at flytte i morgen.

- Det er et stort spring at skulle flytte til et andet land. Flere skal f.eks. have solgt et hus, inden de kan flytte hertil. De har brug for et job for at få opfyldt drømmen om at flytte hertil, men mange skal også indstille sig på, at de måske på grund af sproget ikke lige kan få deres ønskejob fra dag ét.

- En del af de tyskere, vi allerede har kontakt med, har dog overvejet og forberedt sig så længe, at de er klar, hvis det rigtige jobtilbud er der,  tilføjer Søren Elbæk.

28 informationsstande klar til tyskerne

Virksomheder, kommunale afdelinger og foreninger står klar kl. 10-13 ved næste 30 stande på Ringkøbing-Skjern Kulturcenter for at fortælle om deres virksomheder, arbejdsforhold, aktiviteter og jobmuligheder. Kommunens tyske tilflytterguider er selvfølgelig også med og er parate til at svare på spørgsmål og give gode råd.

På INFOTAG kan de tyske deltagere blandt andet få mere at vide om Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds tilbud til iværksættere. Mellem udstillerne er denne gang også tre landsbyer, der gerne vil præsentere tyskerne for livet i lokalområdet og lokale bomuligheder.

 

Fakta:

  • Ringkøbing-Skjern Kommunes bosætnings- og profileringsteam har siden efteråret 2018 arbejdet målrettet på at få tilflyttere fra Tyskland.
  • Der bor 661 tyske statsborgere i Ringkøbing-Skjern Kommune pr. 1. oktober 2024. Det er 55 flere end sidste år og 82 procent flere end de 362 tyskere, der boede i kommunen i 2018.
  • INFOTAG holdes i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter mandag 4. november kl. 10-13.
  • Der er tilmeldt 239 voksne og 44 børn. Der var ca. 140 tyskere med ved første INFOTAG i efteråret 2022. Ved den seneste i april 2024 deltog knap 200 tyskere.
  • De tyske deltagere betaler selv for rejsen og eventuel overnatning i forbindelse med informationsdagen, men kommunen byder deltagerne på en kop kaffe/the/vand ved ankomsten og en hotdog til frokost.
  • På mandagens INFOTAG kan deltagerne blandt andre møde repræsentanter for: Maskinfabrikken JST A/S, Seasight Group A/S, EDC Ringkøbing, Jobklub Ringkøbing-Skjern, Ringkøbing Fjord Museer, Hvide Sande Bageri, Baettr Sales & Services A/S, Vestværftet A/S, Kott Fritid A/S, ICS West Aarhus, EDC Skjern og Tarm, Dansk Metal Ringkøbing, Ringkøbing-Skjern Kommunes Dagtilbud- og Undervisning, Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for Sundhed og Omsorg, Sydbank Skjern, DanWest Feriehusudlejning, Ringkøbing-Skjern Forsyning, Estate Vestjylland, Ringkøbing Skjern Boligforening, Vesla Gulve A/S, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.
  • Tyskerne kan også høre mere om livet i tre landsbyer: Borris, Fjelstervang og Holmsland/ Kloster
  • Ca. 1.820 tyskere får nu løbende nyhedsbreve om bo- og jobmulighederne i Ringkøbing-Skjern Kommune. De har ved tilmeldingen til nyhedsbrevet fra flytmodvest.dk givet oplysninger om deres faglige kvalifikationer og erfaringer, så kommunens tyske tilflytterguide har mulighed for at matche dem med virksomheder, der aktuelt står og mangler arbejdskraft.
  • Kommunens tyske tilflytterguide har siden starten i efteråret 2021 til status i år være i direkte kontakt med 1.306 tyskere, der overvejer eller har besluttet sig for at arbejde og bosætte sig i Ringkøbing-Skjern Kommune.
  • Potentielle tyske tilflyttere kan også finde informationer og gode råd om at flytte til Ringkøbing-Skjern Kommune på www.flytmodvest.dk/deutsch