17. februar 2022

Nu tændes lyset

Tine Bech

Tine Bech er blandt de danske og internationale kunstnere, som står bag lysinstallationerne i Alkjær Lukke.

I anlægget på Herningvej byder kulturforvaltningen i Ringkøbing-Skjern Kommune velkommen til at følge ildfluernes dans, som du kan se, lige når du træder indenfor. Det er en helt ”mark” af ildfluer skabt af hollandske Studio Toer, der rejser verden rundt med deres lysinstallationer. De kommer med i alt tre installationer, der alle skaber illusionen af at følge efter tilskuerne.

På din rejse videre ind i Alkjær Lukke finder du lysende svampe – på trods af, at svampesæsonen er ovre. De er lavet af elever på Alkjærskolen Hee- og Tim skoler samt af Handicap & Psykiatri og Sundhed & Omsorgs brugere af aktivitetscentrene i Ringkøbing og Skjern.

Hos en af de frivillige fra West Crew kan du låne en UV-lygte og gå videre på opdagelse. Anlæggets ”alfemor” Maibrith Søndergaard har givet alfeanlægget et ”make over” med UV-maling. Billedkunstner Anna Rosa Hiort-Lorenzen lægger fosforescerende gipssten ud i anlægget. De lades op af dagens lys, så de kan lyse i mørket. 

Festivalens tema er Livets Træ, og her har det danske kunstkompagni Vertigo udviklet et nyt værk specielt til festivalen – den interaktive lysinstallation Shiro, inspireret af skovens hekseringe af svampe. Installationen består af 48 to-en-halv meter høje cylindere, der er placeret i en stor cirkel. Ifølge gamle folkesagn opstår en heksering, hvor overnaturlige væsener danser i skoven, og den fungerer som en portal mellem vores verden og de overnaturlige væseners rige. Som publikum vil du opleve, at værket skifter udtryk alt efter, om du betragter det udefra eller fra ringens midte.

På anlæggets centrale bro sætter Tine Bech sin ”berejste” installation, Pink Enchantment op. Her reagerer det lyserøde lys på, at publikum går igennem installationen, over og under broen.

Tine Bech bor i London, men er glad for at være hjemme og arbejde:

- Jeg har savnet den danske natur og vores fantastiske evne til at leve og lege i naturen. Leg er på sin vis et typisk nordisk træk. Jeg voksede op i en kultur med socialt samvær, masser af hygge og en stærk følelse af fællesskab. Det bruger jeg i mine kunstværker i dag, siger Tine Bech og tilføjer: 

- Jeg tror, at invitationen til legende interaktion er et overbevisende og kraftfuldt værktøj. Det kan ændre folks adfærd og inspirere til at deltage, snarere end blot at være observatør. Samtidig skaber leg sociale bånd og fællesskab. Offentlig kunst har derfor en mulighed for at skabe byrum for interaktion, der giver mulighed for menneskelig nærvær.

Projection mapping er en anden form for lysinstallation. Og her er italiensk-tyske Stefano Di Buduo ekspert. Han kaster billeder og lys på træerne med store videoprojektioner med gådefulde dyr, der ikke tidligere er set i anlægget.   

I anlæggets anden ende har komponist Niels Bjerg fra Velling lavet en lydinstallation inde i en stor rododendronbusk. Lydfladen skaber en illusion af at stå på tærsklen til en anden verden. Den skal opleves inde fra busken, og flere af lysværkerne er netop lavet til, at publikum kommer helt tæt på. Værket komplimenteres af lanterner skabt af billedkunstner Anne Mette Harkes fra Tarm, på grenene er der sat porøse lys op. De er lavet af rispapir og forgår derfor naturligt i vind og vejr. Lanternerne er lavet sammen med Børnehaven Grønnegården og Blåkilde Efterskole. 

Maskemager Deborah Hunt fra Puerto Rico, er på arbejdsophold – eller i artist residency - hos Vinterlys Festivalen og har bl.a. arbejdet på et skyggeteaterprojekt i campingtelte med Kulturskolens elever.

Herudover har hun i samarbejde med Nido Lab-artister fra Nordisk Teaterlaboratorium skabt dukke-rejsestykket Caminalumina.

Caminalumina, der er en lille dukke af lys, vil sammen med mange andre lysfigurer dukke overraskende op i forskellige områder af parken, forbinde alle installationer og interagere med naturen og de forskellige parkområder under Vinterlys.

Workshops, aktiviteter og hygge  

Ud over lysinstallationerne kan du hver dag deltage i workshops på græsplænen ved legepladsen, opleve forestillinger og selv deltage i forskellige optog i anlægget. Du kan få UV-ansigtsmaling og låne en UV-lygte og gå på opdagelse i mørket.

Herudover er der f.eks. hundeparade onsdag og cykelparade torsdag, hvor den bedst udklædte og lysende hund/cykel præmieres, ligesom Kulturskolen og Generator Netværket deltager med koncerter.

Det fulde program for lysfestivalen Vinterlys, finder du på hjemmesiden.

Mange foreninger og kulturinstitutioner deltager med lys-aktiviteter andre steder end i Alkjær Lukke.

Se programmet på hjemmesiden
 

FAKTA:

Der er mulighed for at købe snacks i parken og mad fra søndag den 20. februar.

Workshops starter kl. 17, hvorefter installationerne tændes kl. 17.30 og parken er åben for besøgende dagligt frem til kl. 22.

Vinterlys festivalen er for alle aldersgrupper, og der er gratis adgang til alle lysinstallationer og aktiviteter.

Læs mere på https://vinterlys.rksk.dk og på Facebooksiden https://www.facebook.com/vinterlysrksk

Og følg os på Instagram på https://www.instagram.com/vinterlysrksk/