14. november 2017

Nye tal bringer smilet frem hos Ringkøbing-Skjerns kommunale tandpleje

Børn og unge passer bedre på deres tænder

Da den kommunale tandpleje i 2008 målte tandsundheden hos de 12- og 15-årige børn i Ringkøbing-Skjern Kommune var resultatet nedslående: Kun 36 procent af de 15-årige kunne prale med ’nul huller’, mens det tilsvarende tal for de 12-årige var 56 procent.

Men tal indsamlet i 2016 har givet lidt at smile af. 55 procent af de 15-årige har nu passet så godt på deres tænder, at de aldrig har haft et hul. Tallet for de 12-årige er helt oppe på 70 procent.

Samtidig er andelen af børn og unge med meget dårlig tandsundhed faldet. Andelen af 15-årige, der har mere end otte huller, er faldet fra 11 procent i 2008 til nu 5 procent. Kun 1 procent af de 12-årige har nu mere end 8 huller – i modsætning til 3 procent i 2008.

Leder af den kommunale tandpleje i Ringkøbing-Skjern Kommune, Ulla Henningsen, siger, at tandplejens forebyggende indsats har bidraget til den positive drejning i børnenes tandsundhed:

”Det handler om viden og gode vaner, og vi satser fortsat på en tidlig forebyggende indsats, hvor vi prioriterer ressourcer på tandsundhedssamtaler med forældrene til de helt små børn”, siger hun.

”Det er vores mål, at vi i løbet af de kommende år kan se en tilsvarende forbedring af tandsundheden hos de små børn ”.

Ny hjemmeside

Hvor tandplejen tidligere har informeret børn og forældre om tænder, tandpleje, træffetider og nødbehandling via brochurer, opfordres forældre fremover til at søge information via tandplejens nye hjemmeside www.rksk.boernetandplejen.dk Med et par hurtige click på telefonen eller computeren kan forældre, børn og unge nu finde åbningstider, kontaktinformation, hjælp efter tandulykker samt anden tandplejefaglig viden.

Hjemmesiden linker til private samarbejdsklinikker samt tandreguleringsklinikken i Herning og byder på information om tandsundhed på en lang række sprog, herunder arabisk, tamilsk, tyrkisk, urdu og engelsk.