Nytænkning af overbygningen på dagordenen i skolestrukturudvalg
En sikker skolevej er blandt de geografiske kriterier, som skolestrukturudvalget drøfter i forslaget til en ny skolestruktur i Ringkøbing-Skjern Kommune
På februarmødet opridsede medlemmerne af Skolestrukturudvalget en lang liste af kriterier, der bør indgå, når politikerne senere på året skal beslutte den fremtidige skolestruktur i Ringkøbing-Skjern Kommune.
På tirsdagens møde fik udvalget til opgave at indsnævre disse kriterier yderligere og gøre dem operationelle.
Blandt medlemmerne var der enighed om, at en kommende skolestruktur skal understøtte kommunens børne- og familiepolitik og under overskriften faglighed og trivsel skal give mulighed for at sikre elevernes dannelse, for innovation og virkelyst samt mulighed for fordybelse og forberedelse af undervisningen.
Herudover bør der ifølge udvalget være en god og nærværende ledelse, fagligt- og relations-kompetente lærere, gode fysiske rammer, ligesom almenområdet bør være rummeligt for børn med forskellige behov.
Under punktet økonomi var der enighed om at indsnævre det til, at der er en god udnyttelse af ressourcerne samt at der tages hensyn til forskellige omkostninger og fordele – og ikke kun de snævre udgifter og indtægter, der indgår i kommunens budget.
Kriteriet om geografi blev snævret ind til, at transporttiden ikke må være for lang, ligesom udvalget slog fast, at der bør tages hensyn til børnenes alder og muligheder for deltagelse i fritidsaktiviteter, trafiksikkerheden samt transportmulighederne.
Under punktet sammenhængskraft fik udvalgets medlemmer skåret en lang liste ned til dét ene ønske, at skolestrukturen bør bidrage til, at der er sammenhængskraft i kommunen.
Når det gælder holdbarheden af skolestrukturen har udvalget valgt at anbefale en tidshorisont på 8-10 år – en periode, der går ind i indtil flere nye byrådsperioder og som ingen derfor kan garantere.
Men som formand Trine Ørskov fremhævede, så vil fremtidige byråd formentlig have respekt for det store arbejde der pt. bliver lagt i at skabe en langtidsholdbar skolestruktur.
Ældre elever på større skoler
Udover at komme med forslag til modeller for den fremtidige skolestruktur i Ringkøbing-Skjern Kommune har det særligt nedsatte §17, stk 4-udvalg også til opgave at finde besparelser på 2 mio. kr. i 2021 og 4 mio. kr. pr. år fra 2022 og fremover.
Elevtallet er faldende i kommunen og flere skoler ligger allerede omkring den hidtidige politisk vedtagne smertegrænse på minimum 75 elever.
Derfor ligger skolelukninger eller skolesammenlægninger som en indbygget præmis i udvalgets arbejde.
Men som det flere gange på tirsdagens møde blev fremhævet, så er det ikke alene folkeskolerne i de mindre landsbysamfund, der skal holde for. På dagsordenen var da også en diskussion af kommunens ni overbygningsskoler, der i flere udvalgsmedlemmers øjne med fordel kan lægges sammen på færre skoler. Eller ”Saml overbygningen og lad de små skoler leve med 0.-6. klasserne” som et medlem foreslog.
Skolestrukturudvalget er stadig i en fase, hvor der bliver debatteret åbent og indhentet informationer udefra, bl.a. fra otte andre kommuner, der tidligere har lagt et grundigt arbejde i en ny skolestruktur. Debatten om overbygningsskolerne på tirsdagens møde bar derfor præg af en brain storm i et fortroligt miljø, hvor det endnu er for tidligt at træffe endelige beslutninger om anbefalinger til byrådet.
Flere medlemmer pegede dog på, at en sammenlægning af kommunens overbygninger kunne give mulighed for at skabe ’fede rammer’ med flere valgfag og et godt ungdomsmiljø. Flere klassekammerater og et endnu mere spændende undervisningsmiljø kunne sikre, at kommunens unge kommer godt igennem de ældste klasser og give dem et attraktivt alternativ til at tage på efterskole.
Samtidig blev der peget på, at skolestrukturen kan være med til at understøtte den gode overgang fra folkeskolen til en ungdomsuddannelse, ligesom en centralisering af kommunens overbygningsskoler kunne give bedre mulighed for at skabe akademiske fyrtårne.
Tirsdagens møde var det sidste møde i udvalgets planlagte informationsindhentningsfase. Senere på måneden drager udvalgsmedlemmerne på inspirations- og erfaringsudvekslingstur til Hjørring Kommune, hvorefter udvalget på sit møde i april og fremover skal blive mere konkrete i forhold til at udarbejde et bruttokatalog af forslag til ændringer i skolestrukturen. Forslag, som skal fremlægges i Byrådet i sensommeren.
- Arbejdet i udvalget skrider rigtig godt frem, og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at vi nok skal komme frem til nogle gode og brugbare forslag til Byrådet, selvom det bestemt ikke er nogen nem opgave, vi er sat på, siger formand for skolestrukturudvalget Trine Ørskov.
FAKTA:
Fremskrivninger viser, at der i løbet af de kommende fire-fem år vil være 700 færre elever i Ringkøbing-Skjern Kommunes folkeskoler i forhold til de 5.400 elever i dag.
Skolestrukturudvalget er Ringkøbing-Skjern Kommunes særligt nedsatte §17, stk 4-udvalg på skoleområdet.
Udvalget har til opgave at fremlægge forslag til fremtidig skolestruktur i Ringkøbing-Skjern Kommune, herunder forslag til besparelser på skoleområdet. Baggrunden for nedsættelsen af udvalget er, at fraflytning og nedgang i antallet af elever i folkeskolen udfordrer skolerne i landets geografisk største kommune, hvor afstandene er store, både når de er målt i antal kilometer og i antal minutter brugt på landevejene som skolebuspassager.
I slutningen af september skal Skolestrukturudvalget aflevere et eller flere forslag til ændringer i skolestrukturen til Børne- og Familieudvalget, hvorefter byrådet skal behandle sagen i oktober.
Skolestrukturudvalget består af fire byrådspolitikere, to repræsentanter udpeget af henholdsvis Skolelederforeningen, DLF, Folkeskolernes Samråd og en repræsentant fra henholdsvis Landdistriktsrådet og Ungerådet.
Læs mere om udvalget her: https://www.rksk.dk/om-kommunen/politiske-udvalg/skolestrukturudvalget
https://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/saerudvalg-paa-skoleomraadet-er-i-gang
https://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/kvaliteten-i-folkeskolen-til-debat-i-saerudvalg
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan