29. maj 2024

Besøg i Tjekkiet sætter nyt lys på det moderne ældre-liv

Besøg i Tjekkiet sætter nyt lys på det moderne ældre-liv

Hvis det ikke er i stykker, er der ingen grund til at reparere det.

Sådan lyder en talemåde, som godt kan tages i brug, når vi kigger på, hvordan samarbejdet mellem kommunen, det frivillige område og de ældre foregår i dag. Der er masser af aktiviteter, mange frivillige og gode rammer stillet til rådighed af Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det har de også fået øje på hos de tjekkiske organisationer Elpida og Ninas Drøm (se faktaboks), som arbejder på at udvikle og forbedre ældreområdet i Tjekkiet.

Ninas Drøm står derfor bag udvekslingen af viden mellem Danmark og Tjekkiet. Der har været en lang række kontakter mellem de to lande over mail og telefon, og sidste sommer besøgte tjekkerne blandt andet AktivitetsCenter Skjern, Fjordparken i Ringkøbing og Røde Kors Ringkøbing for at finde ud af, hvordan man i Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder med frivillighed på ældreområdet.

Nu har Janne Nielsen, leder af Aktivitetsområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune, så været i Tjekkiet sammen med Birgitte Gyldenberg, leder af Fjordparken i Ringkøbing, og Thorkild Sloth, formand for Røde Kors i Ringkøbing, for at se, hvad de kan lære af tjekkerne.

Organiseret frivillighed

Sidste år var Ældreskolen Elpida i Tjekkiet baseret på lønnet arbejdskraft. Der var ingen frivillige tilknyttet stedet, der især arbejder med undervisning af ældre. Sådan er det ikke længere. Under besøget i Skjern fik de nemlig indblik i, hvordan man kan tilknytte frivillige - så da den danske delegation for nylig var på besøg i Tjekkiet, var der hele 54 frivillige tilknyttet stedet.

- De arbejder meget professionelt med de frivillige. De har styr på timeforbrug og hvilke typer mennesker, der udfører det frivillige arbejde. De er meget strukturerede og det er en god måde at vise den store indsats, de frivillige udfører – det kan jeg godt lade mig inspirere af, siger Janne Nielsen, leder af Aktivitetsområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Men, tilføjer Birgitte Gyldenberg:

- De er næsten også for organiserede. Hvis en frivillig har meldt sig til to timers arbejde, så er det to timers arbejde. Her understregede vi, hvor vigtigt det er, at der også skal være tid til kaffe og hyggesnak. Det relationelle er nemlig en vigtig del af at være frivillig, så det talte vi en del om.

fortsætter under billedet

Nyt blik på seniorer

I Tjekkiet er flere forladte slotte i dag blevet ombygget til private plejehjem, som den vestjyske delegation også fik besøgt. Det gjorde stort indtryk på Birgitte Gyldenberg.

Til daglig er hun leder på Fjordparken, der som et af kommunens nyeste plejehjem er et moderne sted med lys og venlig indretning. Alligevel gjorde de store slotte i Tjekkiet stort indtryk:

- Jeg blev grebet af, hvor meget det betyder, at man bor i smukke omgivelser- altså æstetikken. Det har helt klart gjort stort indtryk på mig, hvordan man bliver påvirket positivt, når man træder ind i så smukke omgivelser – og det har jeg i dén grad taget med mig hjem, siger hun.

En anden af de helt store øjenåbnere var måden, de i Elpida kommunikerer på. Deres motto er: “We change the view on ageing” (Vi ændrer synet på det at blive ældre, red), og dét har de tre danske gæster taget med hjem:

- I Elpida har de en meget professionel kommunikation til de ældre – de gør seniorlivet mere cool. Det gør de blandt andet ved at lege med ordene ’Old School’ (gammeldags) som de skriver om til ’Old’s Cool’ (gammelt er sejt). Det lyder næsten ens, men forskellen er kæmpestor, fortæller Janne Nielsen og fortsætter:

- De har for eksempel udgivet et magasin helt på højde med de magasiner, vi kan købe i butikkerne. Modellerne i magasinet er ældre, de er fotograferet af mode- og kunstfotografer i respekt for, at ældre mennesker jo også interesserer sig for mode, æstetik og livsstilsstof lige som alle andre. Det er en vinkel, vi ikke dyrker så meget, og som vi godt kan lære noget af.

“We change the view on ageing”

Landsby-følelse i seniorfællesskab

Ideudvekslingen med Ninas Drøm passer rigtig godt ind i det arbejde, der for tiden foregår lokalt på senior-området i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Aktivitetsområdet står bag initiativet om at få bragt landsbystemningen tilbage til centerbyerne. At man som senior i centerbyerne i endnu højere grad bliver en del af et lokalt forpligtende fællesskab, hvor man husker sit ansvar over for naboen, og hvor relationerne i endnu højere grad kan blive et bindeled i livet, når man bliver 60, 70 og 80 år, siger Janne Nielsen.

Thorkild Sloth fra Røde Kors var også imponeret af tjekkernes måde at arbejde med kommunikation og holdningsbearbejdning på. Han så et højt niveau og god kvalitet i arbejdet med forebyggelse af blandt andet ensomhed:

- Elpidas evne til at inspirere ved at kommunikere "med kant" er noget, vi kan lære meget af. Og så er det også en stor gevinst for Røde Kors, at vi ved at deltage i samarbejdet med tjekkerne får styrket vores lokale netværk og samarbejdet med Aktivitetsområdet og Fjordparken, siger han.

Vurderet ud fra de mange grin og interne jokes omkring bordet, tyder alt på, at dét netværk allerede er i fuldt flor - og til gavn for ældre i Ringkøbing-Skjern Kommune.

 

Fakta

  • Ringkøbing-Skjern Kommune betalte rejseudgifterne for de tre deltagere.
  • Kost og logi blev betalt af Elpida som har fået penge fra Erasmus (EU's udvekslingspulje)
  • Ninas Drøm, Ninin Sen, er en fond og et projekt i Tjekket der arbejder på at forbedre det tjekkiske ældreområde og er udviklet af Birger Husted, der stammer fra Ringkøbing men i dag bor i Tjekkiet. Hans døtre, Nina og Anna, havde i 2016 sommerferiejob på Fjordparken i Ringkøbing, hvor deres farmor boede. Herefter valgte Nina at læse fysioterapi. Søstrene arvede senere et stykke jord uden for Prag, hvor de ville bygge et plejehjem og en børnehave som en samlet institution. Men da Nina var 24 år, blev hun på ulykkelig vis dræbt. Anna ville hjælpe Ninas drøm til at blive virkelighed, og sammen med sin far Birger Husted bruger de nu tiden på at realisere Ninas Drøm, der ved hjælp af en række fonde, indsamlinger etc er godt på vej.