Hjælp til selvhjælp hos FrivilligVest
Har man selv stået i en situation, hvor en pludselig ulykke, et dødsfald i familien, skilsmisse, sygdom eller andre alvorlige hændelser pludselig vender op og ned på hverdagens tryghed og normalitet, så ved man, hvor rart det er at møde folk, der selv har oplevet en livskrise, og dermed forstår hvor ondt det kan gøre.
Og man ved, hvor svært det kan være at overskue noget så banalt som at bede om hjælp.
Derfor går frivilligcentret i Ringkøbing-Skjern Kommune, FrivilligVest, nu i spidsen for at oprette en ny række selvhjælpsgrupper, så man kan finde hjælp, når krisen rammer - og man har behov for at møde andre i lignende situation.
Det er en stor hjælp, hvis ens nærmeste - familie, kollegaer, venner osv. - kan gøre én opmærksom på selvhjælpsgrupperne, da man måske ikke lige kan få øje på muligheden selv, siger Elsebeth Rasmussen, der koordinerer selvhjælpsgrupperne hos FrivilligVest.
Filosofien bag selvhjælpsgrupperne er, at selvhjælp er god hjælp, forklarer hun, og tilføjer:
- Selvhjælp bunder i tilliden til, at vi som mennesker har en indre styrke til at bearbejde problemer og udfordringer, specielt når vi får støtte af andre i samme situation.
Tryghed og ligeværd
Elsebeth Rasmussen har allerede oplevet, hvordan samtale og fælles oplevelser gør det muligt for folk at komme videre, fordi følelsen af at være alene med problemet mindskes.
- Det skaber modet til at tro på, at situationen kan forandre sig positivt, siger Elsebeth Rasmussen. Hun peger på, at der kan være ting, man kan have svært ved at tale med gode venner eller familien om, som man kan få sagt i en selvhjælpsgruppe:
- I en selvhjælpsgruppe får man et trygt og ligeværdigt fællesskab, hvor man bliver mødt med forståelse og accept og lærer af andre, som tumler med de samme problematikker som en selv. Det giver en gensidighed og et ligeværd i grupperne, fordi alle både kan hjælpe og blive hjulpet, forklarer hun.
Det er gratis at deltage i en selvhjælpsgruppe, som en såkaldt igangsætter hos FrivilligVest hjælper med at facilitere under sloganet ”Problemer og kriser er en del af livet – selvhjælpsgrupper kan være en del af løsningen”.
Det betyder, at igangsætteren hjælper med f.eks. logistikken omkring lokale, mødesekvens og –tidspunkt, aftaler omkring taletid, aktiv lytning, fortrolighed, dagsorden og metoder til problemløsning, så de borgere, der melder sig til en selvhjælpsgruppe kan koncentrere sig om at være til stede.
Det betyder, at de personer, de melder sig til en selvhjælpsgruppe slipper for det praktiske og kan forholde sig til det følelsesmæssige. Og det betyder, at de i fællesskab får talt sig ind på de emner, der berører dem allermest, siger Elsebeth Rasmussen.
Hun understreger, at selvhjælpsgrupperne er frivillige og uforpligtende samt at de ikke står i stedet for en henvendelse til egen praktiserende læge eller til psykiatrisk skadestue, hvis man har brug for psykolog- eller psykiatrisk hjælp i sin livskrise.
For mere information om selvhjælpsgrupperne, kontakt Elsebeth Rasmussen på elsebeth@frivilligvest.dk eller telefon nummer 2986 8730 / 2331 2982, og læs mere på www.frivilligvest.dk under ”selvhjælp”.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri