Europæisk finaleplads til Ringkøbing-Skjern Kommune?
I efteråret satte Ringkøbing-Skjern Kommunes Energi2020-sekretariat det sidste punktum i en omfattende ansøgning til den europæiske Green Leaf-pris 2021.
Prisen uddeles årligt for at belønne de kommuner, der gør en særlig indsats, for at øge borgernes miljøbevidsthed og for at inspirere andre byer og kommuner til at tage flere miljørigtige initiativer.
Med prisen følger 75.000 Euro – eller godt 560.000 kr., som bl.a. skal bruges på afholdelse af events på europæisk, nationalt og lokalt plan. Derudover vinder man retten til at bruge Green Leaf-certifikatet.
Ansøgningen fra Ringkøbing-Skjern Kommune var én blandt i alt 18 ansøgninger – det højeste antal nogensinde til prisen. Og tirsdag afgøres det, om Ringkøbing-Skjern Kommune også er blandt de byer/kommuner, der går videre til konkurrencens finale.
- Ringkøbing-Skjern Kommune er bestemt i førerfeltet i EU, når det handler om grøn omstilling. Vi har nogle meget ambitiøse målsætninger, der også inkluderer, at vi vil være 100 procent fossilfri i 2040 – 10 år før regeringens målsætning for hele Danmark. De ambitioner afspejles naturligvis i EU-ansøgningen, siger borgmester Hans Østergaard.
Han tilføjer:
- Jeg tror bestemt, at vores indsats på energiområdet betyder, at vi har en rigtig god chance for at gå videre.
Borgmesteren peger på, at kommunens strategiske energiplan for 2019-2023 har indsatsområder som effektiv udnyttelse af energi, ren el til opvarmning og industri, lagring og smart energiforbrug, grøn transport, effektiv biomasseanvendelse foruden planerne om energilaboratoriet.
Borgerinddragelse
EU har opstillet seks vurderingskriterier for at komme i betragtning til Green Leaf Award, og det er internationale eksperter på hvert felt, som bedømmer de indsendte ansøgninger.
Blandt vurderingskriterierne (klimaforandringer og energieffektivitet, bæredygtig bymæssig transport, natur, biodiversitet og bæredygtig arealanvendelse, luftkvalitet og støj samt affaldshåndtering, cirkulær økonomi og vand) har ansøgningen fra Ringkøbing-Skjern Kommune fokuseret på opnåede og erklærede mål inden for produktion af vedvarende energi.
Herudover har den haft fokus på den brede borgerinddragelse og forankring af en række miljøtiltag som bl.a. borgerinitiativer som Elektrisk Vestrum og Den Grønne Korridor i Skjern. Og endelig fremhæver ansøgningen, at kommunen har gennemført vandløbsforbedringsprojekter og prioriterer drikkevandskvalitet højt.
Herudover peger ansøgningen fra Ringkøbing-Skjern Kommune på initiativer som WestWind24-elbilsrace og konference, der har en ambition om at blive verdens mest omtalte og innovative event for eldrevne køretøjer, ligesom ansøgningen om at blive EU-certificeret turismedestination er nævnt.
To byer/kommuner løber traditionelt med Green Leaf-prisen og kører parløb. Prisvinderne offentliggøres efter planen ved en ceremoni i juni 2020.
FAKTA:
Den europæiske Green Leaf-pris uddeles hvert år til en by eller en kommune med 20.000-100.000 indbyggere.
Green Leaf-ansøgningen, der er skrevet på engelsk, rummer følgende seks emner inden for den grønne dagsorden, indsamlet på tværs af kommunens afdelinger:
- Climate Change and Energy Performance (klimaforandringer og energieffektivitet)
- Sustainable Urban Mobility (bæredygtig urban mobilitet)
- Nature, Biodiversity and sustainable Land Use (natur, biodiversitet og bæredygtig udnyttelse af jorden)
- Air Quality and Noise (luftkvalitet og støjforurening)
- Waste and Circular Economy (affald og cirkulær økonomi)
- Water (vand)
Læs mere om Ringkøbing-Skjern Kommunes ansøgning her
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse