Løn under uddannelse skal få flere til at vælge omsorgsfag - Sara og Sara har allerede taget valget
Det er allerede svært at få tilstrækkelig med medarbejdere til sundhedssektoren i Ringkøbing-Skjern Kommune. Når man kigger bare få år ud i fremtiden bliver udfordringen endnu større.
- Det er en helt reel problemstilling, som vi bruger meget tid på at finde en løsning på. Vi mangler elever, og derfor måtte vi gøre noget andet og mere.
Sådan siger Birthe Nyrup Dahl, som er uddannelsesansvarlig i Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune.
En af løsningsmodellerne er nu at tilbyde elever løn under hele uddannelsen - og ikke blot mens de er på hovedforløbet, som det ellers har været kutyme.
Lønnen er en elevløn plus at kommunen også betaler, hvis man skal med offentlig transport for at komme til og fra skolen i Herning, Holstebro og Esbjerg.
En spændende uddannelse
To af de elever, som allerede har tage imod tilbuddet, er Sara Pedersen fra Skjern og Sara Faurby fra Ringkøbing. I sommer sluttede de begge 10. klasse og gik så straks i gang med deres uddannelse til social- og sundhedsassistent.
- Da jeg var barn, var jeg ofte indlagt, fordi jeg havde børneepilepsi. Det gjorde, at jeg hurtigt vidste, at jeg gerne vil være sygeplejerske, siger Sara Pedersen fra Skjern.
Hun kunne have valgt at gå på gymnasiet og derfra videre på sygeplejerskeuddannelsen, men det havde hun ikke lyst til:
- Det er mere inspirerende og motiverende at gå på social- og sundhedsskolen før sygeplejerskolen. Her bruger vi meget hænderne og er i praktik. Det er bedre for mig end bare at sidde stille i gymnasiet i tre år, siger hun.
Sara Faurby har altid vidst, at hun gerne vil arbejde med mennesker.
- Jeg kan godt lide at se folk blive glade, når jeg hjælper dem. For mig handler det om mennesker mere end om hvilken aldersgruppe de er i. Jeg tror, jeg gerne vil arbejde i psykiatrien, når jeg en dag er færdig, siger hun, der også valgte social- og sundhedsskolen på grund af den gode vekselvirkning mellem praktik og skole.
Hvad vælger vennerne?
Mange unge vælger ungdomsuddannelse delvist ud fra, hvad vennerne vælger. Tryghed er et kodeord for mange. Men selv om de to gange Sara da også havde overvejet at følge strømmen, valgte de at gå en anden vej:
- Jeg vidste godt, at jeg ville komme til at gå i skole længere væk fra mine venner, men jeg vidste bare også, at det var det her, jeg ville. Mange tror, de her jobs handler om hygiejne, men der er så meget mere. Det er hyggeligt. Man gør en forskel. Den personlige hygiejne fylder ikke ret meget i løbet af en arbejdsdag, siger Sara Faurby.
- Der er da nogen, der spørger mig, hvad der lige er så fedt ved at sidde og spille kort med nogle gamle? Det kan man da godt spørge om, men det ér hyggeligt. Men man skal ville det her fag for at vælge uddannelsen - ellers bliver det for hårdt. Hvis man hellere vil sidde og spille computer og måske pjække lidt, så skal man hellere vælge gymnasiet, for man ville ikke kunne følge med på social- og sundhedsskolen, hvis man ikke virkelig vil det, siger Sara Pedersen.
De to unge kvinder er glade for deres studievalg, selvom skolen ikke er magen til deres jævnaldrende kammeraters.
- Skolen har gode faciliteter, så vi kan øve det vi lige har lært om. Underviserne ved, hvad de taler om, for mange af dem kommer fra branchen, og så betyder det også noget, at man får løn under uddannelsen og får transporten betalt, siger de.
Ben i næsen
Der er naturligvis masser af læsestof på uddannelsen, men der er også det fysiske lærestof - og det kan godt give timer med masser af grin:
- Vi skulle vaske hinandens hænder, tørre dem og give massage, mens vi skulle tale til den anden, som om hun var en borger på et plejehjem. Det var virkelig sjovt, griner de.
De vil begge anbefale andre at vælge uddannelsen til social- og sundhedsassistent:
- Det er rart at vide, at man får en uddannelse, hvor der også er arbejde bagefter. Men man skal vælge den, fordi man er interesseret i det, ellers bliver det tre lange år, for der er masser at lære, siger de.
Birthe Dal Nyrup håber, at andre unge vil gøre som de to unge kvinder, når de nu snart skal til at melde sig til deres kommende ungdomsuddannelse:
- Vi har brug for unge mennesker med ben i næsen. Hvis man tager uddannelsen og bliver ansat hos os, så sørger vi for gode praktikpladser og løn. Vi vil meget gerne anerkende de unge, der vælger denne vej, siger hun.
Social- og sundhedsassistent-uddannelsen:
Unge, der netop har afsluttet folkeskolen, begynder på grundforløb 1 (½ år), dernæst grundforløb 2 (½ år) og så hovedforløbet, som varer 2 år og ti måneder.
Har man tidligere gennemført grundforløb 1, eller er det mere end 14 måneder siden, man afsluttede folkeskolen, begynder man direkte på grundforløb 2.
Ringkøbing-Skjern Kommune giver løn til ansatte elever fra den dag, man begynder på grundforløb 2, som er dér, hvor man begynder sin specialiserede del af uddannelsen.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan