20. juni 2019

Nye stier i Snogdal Plantage

Nye stier i Snogdal Plantage

Det bliver faktisk en historisk begivenhed, når viceborgmester Søren Elbæk den 30. juni klokken 13 holder en tale, klipper det røde bånd og erklærer det nye stisystem i den 60 ha store kommunale plantage i Snogdal for åbent.

Fordelt på tre ruter på i alt ca. 8 km, er stisystemet nemlig Danmarks første stisystem beregnet til, at folk på vandretur og mountainbikere kan nyde samme tur uden at være bange for at ramle sammen.

- Mig bekendt er det første gang, at man kan gå og cykle på de samme afmærkede stier. Undervejs har vi haft dialog med både jægere og mountainbikere, og vi har lavet stierne 3 meter brede, hvor folk på gåtur går med uret rundt og folk på cykel kører imod uret. På den måde mødes man, og man behøver ikke gå og kigge sig over skulderen, fordi man er bange for at blive kørt ned bagfra, siger Poul Gregersen, skovfoged i Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur og Fritidsafdeling.

Han tilføjer, at ruterne i den kuperede skov er anlagt i store bløde sving og kurver, så selv mountainbikerne kan nyde udsigten og skønne på, at de befinder sig midt i en skov:

- Mange steder er mountainbikeruter så teknisk svære, at naturen bare er en kulisse; mountainbikerne ser ikke skoven, fordi de er nødt til at kigge på forhjulet og holde øje med rødder og huller. I Snogdal kører man ikke teknik. Her kan man kigge op og nyde naturen, siger Poul Gregersen og tilføjer, at det stadig er en strabadserende og udfordrende tur på mountainbike gennem plantagen.

Udsigt – også til vildt

Også Søren Elbæk glæder sig til at åbne de nye stier:

- Vi er rige på natur i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er ikke bare et smart slogan, når vi kalder os Naturens Rige, og vi mener det alvorligt, når vi i kommunens vision siger, at vi vil give plads til det gode liv og både benytte og beskytte naturen. Det er dét et stisystem som det, vi indvier i Snogdal kan være med til at sikre, siger han og peger på, at afmærkede ruter i skoven er en god hjælp til de mange, der måske er nervøse for at fare vild i skoven.

Når han har klippet den røde snor og åbnet stierne, vil Søren Elbæk sammen med Poul Gregersen gå forrest i en guidet tur rundt på en af de tre ruter, der netop er markeret med hhv rød, blå og grøn farve. Undervejs vil de fortælle om bl.a. den flade, vidtstrakte vestjyske hede og om morænelandskabet, som den seneste istid efterlod.

- Vi er helt oppe i den nordlige del af kommunen på grænsen mellem det vestjyske hedelandskab og morænelandskabet. Det er nogle fantastiske udsigter, man kan se fra ruterne, lover Poul Gregersen.

Som en del af sti-projektet har kommunen også ryddet nogle lysninger, hvor det er planen, at der i samarbejde med jægerne nu vil blive sået vildtager. Det bliver afgrøder og vilde blomster, der tiltrækker både vildtet og insekterne.

- Noget af det, publikum allerhelst vil se i skoven, er vildtet. Det har man en god chance for at kunne se i lysningerne, hvis man altså husker at være stille, fortæller Poul Gregersen – og peger på en anden – lidt mere stationær – ting, som han håber, at publikum i Snogdal Plantage vil huske at kigge på:

- De pæle, der markerer ruterne er lavet på MSM-Skelbækcenteret i Ringkøbing af borgere med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser. De ville gerne hjælpe til og har hugget pilene ud i træet og malet dem op. Og om nogle år, når de skal opmales igen, kommer de ud i skoven og gør det, forklarer han.

 

FAKTA:

Åbning af det nye stisystem i Snogdal Plantage den 30. juni kl. 13-15. Åbningen falder sammen med juni måneds søndagsaktivitet, og der er arrangeret en gåtur på en af stierne efter åbningen.

Efter gåturen vil der blive serveret lidt godt til ganen.

  

Mødested: P-pladsen i Snogdal Plantage, knap 3 km nord for Spjald, på sydsiden af Holstebrovej (modsat Omme Bakker).

Praktiske oplysninger: Turen er ikke egnet for gangbesværede og folk i kørestol.

Turguide: Poul Gregersen, tlf.: 23 60 36 34