Nu kommer oplevelsescentret NaturKraft
Det var et enigt byråd, der på byrådsmødet tirsdag d. 13 juni besluttede at forhøje kommunens tilsagn til oplevelsescentret NaturKraft med 20 mio. kroner og dermed sætte gang i projektet.
- Det er en rigtig god dag for hele Ringkøbing-Skjern Kommune. Med byrådets bevilling kan startskuddet for Naturkraft endelig lyde. Det er et mangeårigt, visionært arbejde, der nu realiseres, og det betyder, at vi kan se frem til om ganske få år at indvie en attraktion af høj international klasse, der vil give et boost til områdets vækst og turismeudvikling, siger borgmester Iver Enevoldsen.
Med den nye bevilling forhøjer Ringkøbing-Skjern Kommune sit samlede tilsagn til projektet til i alt 100 mio. kroner. Dermed er der nu givet samlede tilsagn til projektet for 230 mio. kroner.
Ud over bevillingen fra kommunen er projektet bl.a. støttet af flere fonde. A.P. Møller Fonden besluttede sidste år at bevilge 100 mio. kroner til NaturKraft, ligesom Augustinus Fonden så sent som i sidste måned bevilgede 10 mio. kroner. Herudover er der modtaget tilsagn fra vindmøllekoncernen Vestas, Færchfonden og en lokal virksomhed, ligesom der er modtaget støttebeløb fra "Erhvervsvækst Ringkøbing" til modningsarbejdet.
De ekstra 20 mio. kroner fra byrådet finansieres som udgangspunkt af engangsindtægter, blandt andet fra salget af HMN Naturgas, og bevillingen får derfor ingen betydning for kommunens driftsbudgetter eller prioriteringen af andre anlægsbudgetter.
Indsigt i naturens kræfter
NaturKraft-parken på 50 hektar skal ligge både natur- og bynært lige uden for Ringkøbing - tæt på Ringkøbing Fjord, Stadil Fjord, Vonåen og Vesterhavet. Hele anlægget skal med udgangspunkt i den lokale natur skabe forståelse og indsigt i naturens kræfter, menneskets samspil med naturen historisk og aktuelt, samt bevidsthed om, hvordan vi hver for sig og sammen kan bidrage til en bedre balance mellem naturens ressourcer og menneskers behov.
Målgruppen er turister og lokale, der vil blive tilbudt videnbaserede, action-prægede og sanselige oplevelser. Som en seriøs attraktion vil NaturKraft også opbygge en skoletjeneste, der kan bruges til at understøtte læringsmål over en bred front fra indskoling til og med gymnasiet.
NaturKraft har et samlet anlægsbudget på minimum 250 mio. kroner. Med byrådets tilsagn sættes der nu gang i etableringen af parken. De sidste 20 mio. kroner, der mangler for at nå budgetrammen forventes fortsat finansieret gennem fonde og andre eksterne finansieringsmuligheder.
- Vi tror på en fuld finansiering af projektet, men hvis det mod forventning skulle blive svært at finde de sidste 20 mio. kroner, så tilpasser vi projektet, siger Iver Enevoldsen.
Om NaturKraft
- Under arbejdsbetegnelsen KRAFT er attraktionen over de seneste seks år udviklet med udgangspunkt i et initiativ i Ringkøbing-Skjern Kommune og med støtte fra vækstforum under Region Midtjylland, vindmøllekoncernen Vestas, Realdania m.fl. samt i partnerskab med Aarhus Universitet, Designskolen i Kolding, Arkitektskolen i Aarhus, forskere og attraktionseksperter fra mange forskellige miljøer m.fl.
- NaturKraft skal placeres på cirka 50 hektar i den nordlige del af Ringkøbing mellem jernbanen, Vestre Ringvej og Vonå. Parken skal bestå af en stor ringvold på cirka 30.000 kvadratmeter med en integreret hovedbygning på cirka 3.500 kvadratmeter, der vil rumme de mange oplevelsesinstallationer og vidensplatforme.
- NaturKraft indgår som strategisk infrastrukturprojekt under Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad.
- NaturKraft har et anlægsbudget på minimum 250 mio. kr., og forventes indviet i 2020, hvor dørene slås op for et forventet årligt besøgstal på over 200.000.
Læs mere på www.naturkraft.dk
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan