Food Battle om fremtidsmad endte uafgjort
Dehydreret vandmand garneret med Østersø-tang, melorme-muffins med æble-granulat og fiskesuppe på ben og afpuds var blandt retterne, da Bornholm og Ringkøbing-Skjern tørnede sammen i Food Battle på Folkemødet under overskriften ”Det katastrofale måltid” på Folkeskibet på Ydermolen på Allinge Havn.
Den gastronomiske opfindsomhed var stor og de muntre bemærkninger føg gennem luften, da Bent Graakjær, formand for Regional Madkultur Vestjylland og indehaver af Westergaards Hotel, mødte den bornholmske gastronomiske bagmand, Hans Jørgen Jensen, til en dyst om en tre-retters menu tilpasset forholdene i år 2050.
Efter forret og hovedret var stillingen 1:1 og dommer Erik Peitersen stod således over for et svært valg, da sidste og afgørende disciplin, desserten, skulle dømmes.
Det var bornholmske jordbær med sorbet is på kirsebær mod vestjyske muffins med melorme og restprodukter fra æblemost-produktion. Og det viste sig umuligt at dømme for Peitersen, der lod kampen være uafgjort, hvad der affødte kommentarer om, at dommeren bestemt måtte være købt fra den bornholmske repræsentant.
Trods den løftede stemning var baggrunden alvorlig nok. For hvad skal på tallerkenen i fremtiden, hvor klimaet er anderledes, og endnu flere mennesker skal deles om ressourcerne? Og hvordan kan fødevareproducenterne allerede nu tage højde for ændrede scenarier? Et tema, der stammer fra projektet ”The Catastrophic Meal”, som Ringkøbing-Skjern Kommune har deltaget i gennem Region Midtjyllands nye status som Europæisk Gastronomiregion.
- Vi er nødt til at forholde os til de ændringer, der sker omkring os – for eksempel i forhold til befolkningstilvæksten og klimaet. Når vi skaffer os viden om mulige, fremtidige scenarier nu, så ruster vi vores fødevareproducenter bedst muligt til at kunne bevare den styrkeposition, de har i dag, gennem løbende produktudvikling, siger Søren Holm, udviklingschef i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.
Få mest muligt ud af mindst muligt
En holdning der deles af Bent Graakjær, der på trods af at han stillede op med insekter som en alternativ kilde til protein i måltidsdysten, personligt hælder til en løsning, hvor råvarerne udnyttes mere optimalt:
- I øjeblikket smider vi alt for meget ud. For mig at se handler det om at få mest muligt ud af mindst muligt, og derfor var min hovedret også sprængt kalvetunge på ristet rugbrød – et stykke af dyret, som vi ikke er så gode til at få brugt, forklarer han.
Den bornholmske repræsentant, Hans Jørgen Jensen, arbejder til daglig med fødevareudvikling som landdistriktskoordinator, og er tilfreds med dystens resultat og fokus:
- Det var et spændende oplæg, og nogle af fremtidsperspektiverne kan godt virke lidt alarmerende. Derfor arbejder vi også med at producere protein til svinefoder lokalt, så det ikke skal transporteres over lange afstande og dyrkes på sårbare arealer, siger han.
Det er tredje gang, Bornholm og Vestjylland tørner sammen i food battle på Folkemødet.
Folkeskibet er Vestjyllands sejlende bidrag til Folkemødet.
Kommunen er med for at sætte fokus på områdets styrkepositioner og fremme projekter og initiativer.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan