7. juli 2023

Ny rapport slår fast: Detailhandlen i Ringkøbing-Skjern Kommune er i topform

Foto: Søren Palmelund

En dugfrisk analyse viser, at detailhandlen i Ringkøbing-Skjern Kommune de seneste 5 år har udviklet sig bedre end i sammenlignelige kommuner.

- Siden 2016 har vi set en vækst i antallet af detailhandelsvirksomheder på 5,7 pct. Samtidig er der skabt 7 pct. flere fuldtidsstillinger i detailerhvervet i kommunen, fortæller direktør i Ringkøbing Fjord Handelsråd Jacob Muldkjær Rasmussen.

Tallene kommer fra en statusrapport, som Erhvervshus Midtjylland har udarbejdet for hver af kommunerne i Region Midtjylland. Her viser de overordnede tal, at udviklingen i detailerhvervet i Ringkøbing Skjern Kommune slår både gennemsnittet i regionen og sammenlignelige kommuner.

- Uanset om vi sammenligner os med kommuner, der ligner os som f.eks. Lemvig og Struer, eller større kommuner med handelsbyer som Herning eller Holstebro, ja så har vi haft større vækst i både antallet af virksomheder og i antallet af fuldtidsbeskæftigede, fortæller Jacob Muldkjær Rasmussen.

En målrettet indsats for levende bymidter

I 2018 fik Ringkøbing-Skjern Kommune som den første i landet en handelspolitik. Ifølge handelsrådsdirektøren er den en stor del af forklaringen på den positive udvikling i kommunen.


- Først og fremmest så har vi organiseret handelsudviklingen som et forpligtende samarbejde mellem detailerhvervet i handelsforeningerne, Ringkøbing Fjord Handelsråd og Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er en fælles plan for, hvordan vi vil udvikle detailerhvervet - og både virksomhederne og kommunen investerer mange penge og tid i, at det skal lykkes. Det har skabt de mest optimale rammevilkår for vores detailhandel, og det ser vi lige så stille effekten af, forklarer han.

Initiativerne, der er iværksat i Ringkøbing-Skjern Kommune, flugter da også godt med de fem anbefalinger til levende bymidter, som netværket Danske Handelsbyer lancerede for nylig. Danske Handelsbyer har samlet anbefalingerne i fem kerneområder, som vurderes som afgørende for at skabe en mere levende bymidte:

  • Strategisk samarbejde mellem bymidtens aktører
  • Stabil finansiering sikrer grundlaget for aktiviteter
  • Kundeflowet i bymidten skal øges
  • Synergier mellem turisme- og handelsforening
  • Storytelling skaber sammenhold og giver fælles retning

Også i brancheorganisationen Dansk Erhverv understreges vigtigheden af et strategisk samarbejde på tværs af midtbyens aktører og kommunen:

- Vi ved, at kommunen spiller en afgørende rolle, når det gælder de lokale byer og bymiljøer. Derfor vil vi også gerne opfordre kommunerne til at arbejde sammen med bymidtens aktører, herunder handelsforeningerne, ejendomsejerne i bymidten, erhvervsforeninger, destinationer og eventuelle butikscentre på en mere forpligtende og strategisk måde. Præcis som vi ser, at Ringkøbing-Skjern Kommune gør det nu, siger Nikolai Klausen, direktør i Dansk Detail & WEAR under Dansk Erhverv.

Turisterne spæder i kassen

En anden afgørende faktor for fremgangen i detailerhvervet i Ringkøbing-Skjern Kommune har været turisternes forbrug i butikker og supermarkeder. I 2022 var Naturens Rige således landets tredjestørste turismekommune målt på overnatninger.
 

- I flere af handelsbyerne i kommunen er turisterne den største kundegruppe. Så det er klart, at en tocifret vækst i antallet af turister også smitter positivt af på butikkerne, fortæller Jacob Muldkjær Rasmussen og understreger, at der er et tæt samarbejde mellem turismedestinationen Destination Vesterhavet og Ringkøbing Fjord Handelsråd.


 

FAKTA:

Se statusrapporten for Ringkøbing-Skjern Kommune her: Erhvervsudvikling i Ringkøbing-Skjern Kommune.pdf

For mere information om Erhvervshus Midtjyllands statusrapporter se:
https://erhvervshusmidtjylland.dk/content/ydelser/kommunale-tilstandsrapporter/

For mere information om Danske Handelsbyers fem anbefalinger til levende bymidter se:
Danske Handelsbyer