Genbrug er i finalen om at blive Årets Arbejdsplads
Affald. Noget, vi i 2022 alle bruger en del tid på. Affald skal sorteres. Og hentes. Og afleveres. Det bliver ivrigt debatteret over kaffeborde i hele kommunen. Men der er nogen, der beskæftiger sig endnu mere med vores affald. Nemlig medarbejderne på kommunens genbrugspladser.
Eller måske skulle man i stedet sige ”på kommunens genbrugsplads” i ental – for en stor del af grunden til Genbrugs succes er, at de i den grad har formået at blive ét team, uanset hvilken genbrugsplads man er mest tilknyttet.
- Jeg er så stolt af mine kollegers viden. Jeg er stolt af faget og det, vi har opnået her – og derfor tilmeldte jeg os, da jeg så, at 3F skød konkurrencen om Årets Arbejdsplads i gang.
Det fortæller Malene Nielsen, medarbejder og tillidsrepræsentant ved Genbrug i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Hun har arbejdet i Genbrug i tre år. Tidligere har hun arbejdet i butik og på fabrik, men da hun trængte til lidt nyt, søgte hun job ved Genbrug:
- Jeg var da sådan lidt ”gad vide….”, da jeg fik det, men det er bare den fedeste arbejdsplads, jeg har været på, siger hun og fremhæver:
- Her er god service, og vi arbejder sammen med borgerne, som vi skal vejlede. Vi har et fantastisk sammenhold og arbejder med frihed under ansvar. Der er ikke to dage, der er ens her, siger hun.
Stolt leder
For omkring tre et halvt år siden fik Genbrug ny leder, Dan Thomsen, som satte gang i en stor omlægning af arbejdet på pladserne. En omlægning, som Malene Nielsen og hendes kolleger har været dybt involveret i:
- Der er virkelig sket meget her de seneste tre år. Hvor man før var mere fokuseret på den enkelte plads, man arbejdede på, er vi nu gået over til, at vi er en enhed. Det skal være ens på alle pladserne, så borgerne ved, hvad de skal gøre, når de kommer på en af kommunens pladser, siger Dan Thomsen.
For ham var det en stor dag, da han fandt ud af, at Malene Nielsen havde indstillet Genbrug til Årets Arbejdsplads:
- Vi har været gennem et langt forløb, hvor meget er blevet forandret. Det har da ikke alt sammen været lige let, men i dag er vi en arbejdsplads med rummelighed, lavt sygefravær og en kultur, hvor det er tilladt at gå til hinanden med spørgsmål, forslag og undren. Vi er nysgerrige og går til tingene med dialog. Vi råber ikke. Det betyder alt sammen, at vi har et godt sted at være. Og det mærker borgerne også. Vi har bænke på alle pladserne, og det er dejligt at se, at borgerne kommer her for også lige at få en snak og hygge sig – nogen har endda kage med til os, siger Dan Thomsen stolt.
Hans helt store fokuspunkt har været sikkerhed:
- Det er mit ansvar, at medarbejderne kommer sikkert hjem fra arbejde hver dag. Derfor er sikkerhed altid det første punkt på dagsordenen, når vi har møde, siger han.
Han har derfor sat stærkt ind overfor især pladsernes maskinpark og medarbejdernes sikkerhedsuddannelse, ligesom både tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant har kalendersat tid til at udføre deres tillidshverv:
- Da Arbejdstilsynet i efteråret gav os en grøn smiley, var jeg bare så stolt af alle medarbejderne. Det her har i den grad været en rejse, hvor alle skulle lære nyt og vænne sig til nye metoder. Det er noget, man skal ville – og derfor er jeg stolt af, at det i så høj grad er lykkedes.
Fælles fodslag
Men det er ikke sikkerhedsprocedurer og smileyordninger det hele. For at kunne nå dertil, er det nemlig vigtigt, at medarbejderne forstår projektet. Der har derfor været holdt flere fællesmøder om ”den gode arbejdsplads”, og fra et af de første møder blev et tydeligt resultat ”levetræet.” Et udskåret æbletræ, hvor der på æblerne står sætninger, som danner grundlaget for den gode arbejdsplads.
- Æblerne giver stadig grobund for gode samtaler om, hvad vi gerne vil med vores arbejdsplads, siger Dan Thomsen og kigger på træet, der hænger på væggen i frokoststuen.
Årets Arbejdsplads – men borgernes genbrugsplads. Så hvad betyder det for borgerne, at medarbejderne på genbrugspladserne er glade for deres arbejdsplads?
- Det betyder, at borgerne kommer til en sikker genbrugsplads og en sund arbejdsplads med glade medarbejdere – det kan vi alle være stolte af, siger Dan Thomsen.
Fakta:
- Der er 50 medarbejdere i Genbrug, som er en afdeling under Land, By og Kultur ved Ringkøbing-Skjern Kommune.
- Afdelingen består af et myndighedsteam, der sikrer, at afdelingen efterlever lovgivningen, et dagrenovationsteam, der servicerer borgerne, når de har spørgsmål ifm deres affaldsordning og så driften, som består af medarbejderne på kommunens genbrugspladser.
- Årets Arbejdsplads er en pris der uddeles hvert år af 3F. I år er det 30. gang, at prisen uddeles.
- I spidsen for dommerkomiteen er 3F’s forbundsformand. De øvrige dommere er 3F’s ledelse, foruden to eksterne dommere: administrerende direktør og ejer af virksomheden Linak A/S på Als, Bent Jensen, og administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Petersen.
- Når alle indstillinger er grundigt gennemgået, udvælges tre virksomheder til at gå videre i konkurrencen. De tre finalister får derefter besøg af dommergruppen.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse