En genvej fra mark til bord
Logger man ind på Råhandel.dk bliver man mødt med løfter om at komme tættere på håndværket, tættere på producenterne og tættere på fremtidens fødevaresystem.
Det er da også helt i tråd med Ringkøbing-Skjern Kommunes fødevarepolitik, når Københavner-virksomheden Råhandel tirsdag rykker ind i Fødevareparken ved Borris med en fortælling om at vende tilbage til rødderne.
For i takt med, at marker, hvor der tidligere er høstet korn og kartofler, i stigende grad byder på en høst af rabarber og solbær, gulerødder og andre nicheprodukter, tilbyder Råhandel via en online markedsplads et alternativ til det fordyrende og i mange tilfælde fremmedgørende grossistled.
- Råhandel byder på en mulighed for, at de lokale producenter af kvalitetsfødevarer og nicheprodukter kan sælge deres varer under eget navn og direkte til gårdbutikker, restauranter og hoteller - samt til Irma-butikker og Coop’s supermarkeder, siger Søren Holm, udviklingschef for Center for Fødevareudvikling under Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.
Et alternativ
På et møde i Fødevareparken tirsdag vil han og Bent Gråkjær fra Kulinarisk Vestjylland præsentere lokale fødevareproducenter for Råhandel, der blev startet i København som en konsekvens af, at man som producent rigtig tit har svært ved at få afsat sine produkter.
Fra udgangspunktet på Nørrebro har virksomheden nu valgt at etablere sig i Fødevareparken bl.a. for at få et fodfæste på markedet i Jylland.
- I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi ry for at være leverandør af kvalitetsfødevarer. Det gælder den industrielle produktion, men det gælder bestemt også, når vi taler om små og mindre nicheprodukter, som der efterhånden er stor efterspørgsel efter i andre dele af Danmark. Derfor er vi glade for, at Råhandel har set Fødevareparken som en god samarbejdspartner og har valgt at slå sig ned her, siger Søren Holm.
- Råhandel arbejder for bedre vilkår for små fødevareproducenter og mere gennemsigtighed i fødevaresystemet ved at skabe et alternativ til grossisten, siger Solveig Felbo, medinitiativtager til Råhandel og leder.
Fodfæste på markedet
I praksis betyder det, at lokale producenter af kvalitetsfødevarer kan koncentrere sig om at produktudvikling, produktion og salg, mens markedsføringen og distributionen vil blive varetaget af Råhandel.
For en procentdel af salget vil producenterne under eget navn og brand blive tilbudt en direkte adgang til f.eks. restauranter og til supermarkedernes hylder.
- Lige som en grossist samler Råhandel bestillingen, betalingen og logistikken for producenterne. Forskellen er, at producenterne hos os selv fastsætter deres priser, og har deres egen profil med billeder, beskrivelser og kontaktoplysninger, forklarer Solveig Felbo og tilføjer:
- Vi er glade for at samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune om at skabe bedre vilkår for producenterne i området. Og at dømme ud fra antallet af tilmeldte til mødet tirsdag kan vi jo se, at der er en stor interesse.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan