Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker
Problemet er ikke nyt: Der er brug for, at flere vil være sygeplejersker. Men en af løsningerne er ny: Ringkøbing-Skjern Kommune er nemlig sammen med Vestjysk Gymnasium i Tarm (VGT) og sygeplejerske-uddannelsen på VIA gået sammen om et nyt undervisningsforløb i Sundhed &Science på HF.
- De kommende år får vi brug for flere sygeplejersker. Patienter bliver tidligere udskrevet fra hospitalerne, der kommer flere ældre borgere, og derfor bliver sygeplejerske-opgaverne både flere og mere komplekse. Det ser vi selvfølgelig også i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor vi derfor har en stor interesse i, at flere vælger at uddanne sig til sygeplejerske. Den samme interesse har de på sygeplejerskeuddannelsen på VIA, fortæller Camilla Overgaard, uddannelseskonsulent ved Ringkøbing-Skjern Kommune.
Ringkøbing-Skjern Kommune og VIA holder derfor en gang om året møder for at tale om, hvordan man kan tiltrække flere til det spændende fag. På et af møderne nåede de frem til, at det blandt andet handler om at præsentere de unge for faget, før de afslutter deres ungdomsuddannelse:
- Vi har i forvejen et godt samarbejde med VGT, så derfor var de en oplagt mulighed – også fordi de på HF har en fagpakke, der hedder Sundhed & Science, som er oplagt for denne uddannelsesretning, siger Camilla Overgaard.
Blandt eleverne på VGT er der stor interesse for ’velfærdsprofessionsuddannelserne’. For et par år siden gik hele 25 procent af en STX-årgang efter velfærdsprofessions-uddannelserne, og rektor Catarina Kastrups indtryk er, at tallet er endnu højere for HF-eleverne:
- Samtidig ligger det godt i tråd med det projekt, vi i øvrigt har taget initiativ til: ’KarriereKurs’, som er jobs, hvor de unge kan få et ”sabbatår med mening og afklaring” i lokale virksomheder. Sundhed og Omsorg fra Ringkøbing-Skjern Kommune deltager også i KarriereKurs, og vi talte i den forbindelse om at lave noget samarbejde, der kunne ”lugte af brobygning”, mens eleverne går her. Det var i den forbindelse, ideen om at lave det som en ”trefod”, hvor både VIA, VGT og kommunen indgår, opstod. På den måde håber vi, at alle parter får noget godt ud af det – og ikke mindst eleverne, siger Catarine Kastrup og tilføjer:
- Jeg håber, eleverne får syn for sagn i det her undervisningsforløb; at de finder ud af, at dét, de lærer i et klasseværelse virkelig kan bruges ude i den virkelige verden.
Den virkelige verden
Da der forleden var første undervisningsdag på VGT, blev eleverne præsenteret for ”multisyge Martin”. Han er en opdigtet person, der blev præsenteret som en 75årig mand med diabetes. Han er en tidligere landmand, som stadig hjælper lidt i stalden. Han er svimmel, har ondt i lænden og har feber. Han får konstateret en urinvejsinfektion og bliver sendt hjem, hvor hjemmesygeplejersken vil komme på besøg flere gange i døgnet. Her får han et lavt blodsukker, og han har nu også to sår på benet. Efter 1,5 døgn bliver han dårligere og bliver indlagt.
- Så hvad gør vi nu? lød opgaven fra speciale-sygeplejerske Eva Ingemann.
Eleverne skulle gennem en række emner som etik, relations-arbejde og omsorgsarbejde. De talte om, hvordan man kommunikerer bedst med en borger, når man kommer ud som sygeplejerske, og så fik de lov at kigge grundigt på de forskellige typer kateter, der ville kunne hjælpe ”multisyge Martin”.
Der blev debatteret med sidemanden og dernæst afrapporteret på klassen.
Lige i øjet
For Annika Kristensen er dagens undervisning lige i øjet. Hun har valgt denne fagpakke på HF, fordi hun gerne vil være netop sygeplejerske:
- Jeg har altid gerne villet arbejde med mennesker, og det betyder meget for mig at kunne hjælpe andre. Derfor søger jeg også ind på sygeplejerske-uddannelsen til sommer, når jeg er blevet student, siger hun.
Thoke Hillmann nyder også, at undervisningen i dag er lidt anderledes. Han drømmer om en fremtid som ambulanceredder eller politimand:
- Det er fedt at lære mere og møde nye undervisere. Jeg er glad for, at vi får lidt mere basisviden på området, siger Thoke Hillmann.
Næste undervisningsdag er på VIA den 9. december klokken 9-12.30.
- Forløbet er begyndt som et forsøg, men jeg håber, det udvikler sig til ”vanlig praksis”. Der er i øjeblikket stort fokus på praksisfaglighed i ungdomsuddannelserne, og der rummer dette forløb den perfekte balance mellem boglig og praksisrettet færdighed. Det er et pragteksempel på, hvordan man kan få den boglige viden og akademiske tænkemåde til at give værdi i en praktisk sammenhæng. Det ville ikke være det samme, hvis det kun var VGT og VIA eller VGT og Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Catarine Kastrup, der bliver bakket op af Camilla Overgaard:
- Vi er meget glade for at kunne præsentere endnu flere unge mennesker for de mange spændende muligheder, en sygeplejerskeuddannelse giver dem. Det er svært at tilvælge et fag, hvis man ikke har stiftet bekendtskab med det – det vil dette forløb ændre på.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse