Nationalt topmøde i Ringkøbing skal tiltrække arbejdskraft
Manglen på ledige hænder udfordrer virksomhederne og bremser væksten. Derfor har Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune afsat 400.000 kr. til et topmøde, der skal sikre mere kvalificeret arbejdskraft.
Antallet af borgere i den erhvervsaktive alder forventes at blive reduceret med cirka 4.100 personer inden 2040 i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der fødes ganske enkelt for få børn – i Ringkøbing-Skjern Kommune såvel som i hele den vestlige verden.
Alt tyder på, at denne udfordring til stadighed vil stige – lokalt, regionalt og nationalt. F.eks. har den anerkendte britiske demograf Paul Morland påpeget, at underbefolkning kan blive en større trussel mod vores samfund end klimaforandringerne. Han advarer om, at den vestlige verden – herunder Danmark - oplever markante demografiske ændringer, som kan få betydelige konsekvenser.
Og hvorfor er det så et problem?
- Dét er det, fordi ledigheden allerede nu er historisk lav. Spørger man de lokale virksomheder, så fremhæver de manglen på kvalificeret arbejdskraft som den største hindring for vækst og dermed for den udvikling, der er med til at betale for vores velfærdssamfund, forklarer Søren Elbæk, viceborgmester og formand for Ringkøbing-Skjern Kommunes Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg såvel som for kommunens Arbejdskraftråd.
- Manglen på kvalificeret arbejdskraft udgør en af de største udfordringer i vores samfund – nu og i de kommende mange år. Og for første gang i danmarkshistorien kan kommunal kernevelfærd i fremtiden blive mere begrænset af mangel på arbejdskraft end af mangel på økonomiske ressourcer, tilføjer Søren Elbæk.
Nye løsninger
For at imødekomme udfordringen besluttede Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget på sit møde mandag i denne uge at afsætte 400.000 kr. til et nationalt topmøde omkring arbejdskraft.
Topmødet skal afholdes i Ringkøbing i september 2025, og formålet er at sætte udfordringen med den manglende arbejdskraft på den nationale dagsorden.
Samtidig skal topmødet give inspiration og viden, som kan være med til at forme fremtiden for vores arbejdsmarked, bl.a. gennem spændende oplæg, paneldebatter, samtale-saloner, netværksdannelser m.v.
Målet er at samle nøgleaktører fra erhvervslivet, politikere, uddannelsesinstitutioner, og arbejdsmarkedsparter for at adressere de udfordringer og muligheder, der knytter sig til arbejdskraft i Danmark. Og derigennem skabe dialog, udveksle viden og udvikle løsninger, der kan imødekomme nuværende og fremtidige behov for kvalificeret arbejdskraft.
- Vi skal finde nye løsninger til gavn for alle. Det her er ikke et nulsumsspil, for hvis vi bare henter folk fra nabokommunerne til Ringkøbing-Skjern Kommune for at arbejde, så mangler de et andet sted - og så er vi som samfund lige dårligt stillet, forklarer Søren Elbæk.
Topmødet, der ventes at blive en årligt tilbagevendende begivenhed, vil derfor dække en række relevante temaer som bl.a. ”International arbejdskraft”, ”Fremtidens arbejdsmarked”, ”Livslang læring”, ”Digitalisering” og ”Fremtidens kompetencebehov”.
- Dét vi taler om her, er hele den vestlige verdens vilde problem og demografiske dilemma. Vi kan ikke trylle fødselsraterne i vejret, men vi kan f.eks. sætte ind i forhold til at sikre, at den arbejdskraft vi har, bliver udnyttet smartere, bl.a. gennem digitalisering, forklarer Søren Elbæk.
En frontløber på arbejdskraft
Målgruppen for topmødet inkluderer centrale aktører som Dansk Industri, Dansk Erhverv, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, forsknings- og uddannelsesinstitutioner samt repræsentanter fra erhvervslivet. Herudover er politikere fra kommuner, regioner og Folketinget/regeringen i målgruppen.
Dansk Erhverv udnævnte tidligere på året Ringkøbing-Skjern Kommune som den mest erhvervsvenlige kommune i analyse; ”Forudsætninger for regional vækst 2024”. I DI’s tilsvarende erhvervsvenlighedsundersøgelse fik kommunen en 2. plads i kategorien Arbejdskraft – og en overordnet placering som nummer fem.
Det nationale topmøde for at skaffe kvalificeret arbejdskraft understreger, at disse placeringer er fortjent. Ud over at markere en meget central dagsorden, vil topmødet positionere Ringkøbing-Skjern Kommune som en frontløber på arbejdskraftområdet og styrke kommunens profil som en initiativrig og ansvarlig aktør i denne store dagsorden.
Derudover kan topmødet være med til at danne baggrund for nye samarbejder og udvikling af lokale løsninger, der kan skabe vækst og attraktive vilkår og muligheder for både borgere og virksomheder i kommunen.
De 400.000 kr. som Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftrådet afsatte på mandagens møde, skal dække en projektansat projektleder, markedsføring m.v. Det deltagergebyr, som topmødets deltagere vil blive opkrævet, skal dække oplægsholdere, moderator, forplejning, lokaler m.v.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse