Ærgrelse i Hvide Sande efter udbudsrunde uden bud på havvindmøller i Nordsøen
Statens udbud af 3 GW havvindmøller i Nordsøen ud for Hvide Sande fik ikke lokket nogen på krogen. Borgmester Hans Østergaard forventer ny budrunde meget snart.
Det udbud af mindst 3 GW havvindmøller i Nordsøen ud for Hvide Sande, som Energistyrelsen offentliggjorde i april i år fik lige præcis nul bud.
Ikke én projektudbyder var med andre ord interesseret i at opstille de kommende statslige havmøller i Nordsøen, da fristen udløb torsdag. Eller i hvert fald ikke interesseret i at opstille havvindmøller på de vilkår, som staten havde krævet i udbudsmaterialet om bl.a. 20 procents statsligt ejerskab og en fast årlig koncessionsbetaling over 30 år for retten til at benytte havarealet.
Og dét ærgrer borgmester Hans Østergaard i Ringkøbing-Skjern Kommune, der har kystlinje ud mod det område, hvor havmøllerne skulle opstilles.
- Det er vel efterhånden tydeligt for alle, at menneskeskabte klimaforandringer påvirker folk på hele kloden. Vi har brug for mere vedvarende energi, for at vende skuden. Derudover, så er jeg overbevist om, at havmøllerne vil fylde op i ordrebøgerne hos de mange virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune, som har specialiseret sig i at producere komponenter til vedvarende energianlæg, siger borgmesteren.
Hans Østergaard peger på, at den grønne energi fra havvindmøllerne er nødvendig, hvis Danmark skal nå at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030 og tilføjer:
- Jeg er ærgerlig over, at havmøllerne nu bliver forsinket, men jeg noterer mig, at klima-, energi- og forsyningsministeren har bedt Energistyrelsen om at gå i dialog med udbydere som tidligere har vist interesse for at opstille vindmøller i Nordsøen. For mig at se er det hævet over enhver tvivl, at staten er nødt til at sende havmølleparkerne i Nordsøen ud i endnu en budrunde. Og gerne meget hurtigt.
På Hvide Sande Havn er havnedirektør Mogens Pedersen også ærgerlig over, at der ikke kom bud på at opstille vindmøller i havet ud for Hvide Sande:
- Vi er den havn på vestkysten, der ligger tættest på alle tre statslige Nordsø-områder – og hver en sømil betyder noget, når man igennem de næste godt 30 år skal fragte folk ud for at drifte og servicere møllerne. Sagt i al beskedenhed har vi desuden så god erfaring med at servicere Vesterhav Syd og Vesterhav Nord-møllerne, at vi må være den oplagte servicehavn for hvem, der nu kunne tænke sig at byde ind på havmøllerne. Derfor betyder det selvfølgelig også noget for aktiviteterne her på havnen i Hvide Sande, hvis projektudbyderne ikke kan få øje på en business case i at opstille havmøller i Nordsøområderne, forklarer Mogens Pedersen.
Energistyrelsen har endnu ikke meddelt, om og i givet fald hvornår, der kommer en ny budrunde på de op til 3 GW havmøller i Nordsøen.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse