18. august 2023

SNAK med skulpturerne i Ringkøbing-Skjern Kommune

Foto: Søren Mølstrøm, Foreningen Kunst ud til folket

Hvornår har du sidst talt med skulpturen på torvet i din by? Lyder dét umiddelbart som et underligt spørgsmål, så læs videre og mød op, når foreningen Kunst ud til folket i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur-afdeling om kort tid skruer op for skulpturer i Tarm, Faster-Astrup, Lem og Ådum.

Indrømmet; det lyder sådan lidt Georg Gearløs-agtigt. Men den er god nok:

Foreningen Kunst ud til folket har skabt en maskine, som via multisensoriske sensorer opfanger lyden fra skulpturere og får dem til at tale!

De velkendte skulpturer, der allerede står på torvepladser rundt om i kommunen, får dermed en helt central hovedrolle, når Kunst ud til folket senere på måneden gæster Tarm, Faster-Astrup, Lem og Ådum for at få skulpturerne til at tale – og for at engagere lokale børn og voksne i et forrygende gadeteater.

SNAK med skulpturerne er et stort landsdækkende projekt som skal give børn i landets landdistriktsbyer et folkeligt og antielitært forhold til den finkultur, de går forbi i det daglige.

Dermed understøtter projektet kommunens nye kunststrategi ved bl.a. at aktivere og formilde den kunst, vi allerede har i kommunen, og ved at bringe kunsten ind i børn og unges hverdag.

SNAK med skulpturerne, som er støttet af en række større fonde, er et nyt indspark til, hvordan kunst og kultur kan gøres relevant for alle på tværs af land og by. Projektet har allerede besøgt syv byer i Struer og Lemvig kommuner i foråret 2023.

Kunst til skolebørn

Og nu drager SNAK med skulpturerne så altså videre til Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor det besøger Tarm den 22.-24. august, Faster-Astrup den 29.-31. august, Lem dem 12.-14. september og Ådum den 19.-21. september. Samtidig er både skolebørn og lokale interesserede inviteret til at deltage.

Foreningen Kunst ud til Folket har skabt projektet i samarbejde med 20 af landets kommuner, 3 regioner, 80 lokale folkeskoler og en række kulturinstitutioner. I alt deltager 20.000 børn fordelt på de 75 landdistriktsbyer på tværs af hele landet, som projektet besøger.

Men projektet er ikke bare en leg med kunst for børn. Det er også et forsøg på at sætte gang i en grundlæggende samtale om, hvordan vi ruster vores kulturliv til en mere krisefyldt fremtid.

Hovedarkitekten bag projektet, kulturiværksætteren Søren Mølstrøm er ikke i tvivl:

- Der er ikke de samme midler til kultur i fremtiden. Klimakrise og større global ustabilitet vil sætte vores kulturliv på prøve, og vi må forberede os på, det bliver mindre. Derfor er det tid til at kigge indad og i meget højere grad bruge al den kunst, vi allerede har. Skulpturerne på gadehjørnerne og malerierne på museumsvæggene kan komme til at betyde så meget mere for så mange flere, hvis vi slipper kunsten fri af det akademiske jerngreb, de bliver fastholdt i, siger han.

Gadeteater og workshops

SNAK med skulpturernes tre hovedaktiviteter bliver afviklet over tre dage i hver by, og de består af:

Gadeteater på dag 1, hvor vi – henover en hel dag – inddrager børnene i en fælles leg omkring skulpturen for at inspirere dem til at se den lokale kunst med fantasiens briller

Workshopforløb på dag 2, hvor børnene – i løbet af hele dagen – selv skal være skabende og lave deres egne fortællinger og fantasilege om skulpturerne.

Temadag/fordybelsesdag dag 3, hvor børnene arbejder videre med deres fortællinger sammen med en lokal kulturinstitution. Formålet er at skabe forbindelse og relevans mellem de lokale skulpturer og de lokale kulturinstitutioner. Via skulpturerne vil vi give børnene en tættere tilknytning til de øvrige muligheder indenfor kunst og kultur, som er i deres eget lokalområde.

 

 

Fakta om projektet

På tværs af hele Region Midtjylland og i samarbejde med de otte kommuner Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Lemvig, Struer,  Norddjurs, Syddjurs, Odder og Skanderborg, 35 folkeskoler og 11 kulturinstitutioner afvikler Foreningen Kunst ud til Folket projektet SNAK med skulpturerne. I alt deltager 9.000 af regionens børn bosat i regionens landdistrikter.

Læs mere om projektet her: https://kunstudtilfolket.com/snak


I sensommeren besøger projektet Ringkøbing-Skjern Kommune:
 

TARM 22. august – 24. august 2023

Gadeteaterforestillingen foregår 22. august kl. 8-14 for Tarm Skoles elever og kl. 16-17 for hele byen ved skulpturen ”Mor med to børn” på Storegade ved Kulturtagene.

FASTER-ASTRUP 29. august – 31. august 2023

Gadeteaterforestillingen foregår 29. august kl. 8-14 for Børnesporets elever og kl. 16-17 for hele byen ved skulpturene foran lokalområdets andelskasse FasterOikos.

LEM 12. september – 14. september 2023

Gadeteaterforestillingen foregår 12. september kl. 8-12 for Lem Stationsskoles elever og kl. 16-17 for hele byen ved skulpturen foran Smedenes Hus.

ÅDUM 19. september – 21. september

Gadeteaterforestillingen foregår 12. september kl. 8-14 for Ådum Børneunivers’ elever og kl. 16-17 for hele byen ved skulpturen ”Melting” i krydset ved Strømmesbølvej.

 

SNAK med skulpturerne er støttet af:

Spar Nord Fonden, Ole Kirk’s Fond, Lauritzen Fonden, Færchfonden, Statens Kunstfond, Region Midtjylland, Lemvig Kommune, Struer Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Ikast-Brande Kommune, Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune, Odder Kommune og Skanderborg Kommune.

I Faster-Astrup er projektet endvidere støttet af FasterOikos Andelskasse.