1. september 2021

Ringkøbing-Skjern Kommune i top-10 i erhvervsvenlighed

Foto: Merete Jensen

Som landets bedste til at tiltrække arbejdskraft og med en andenplads i erhvervsvenlighed ender Ringkøbing-Skjern Kommune på en samlet 10. plads i Dansk Industris måling af erhvervsvenligheden i landets kommuner. 

Det var på forhånd svært at overgå sidste års flotte femteplads i DI’s måling af erhvervsklimaet i de danske kommuner.

Alligevel er der tilfredshed hos borgmester Hans Østergaard, efter at Dansk Industris årlige undersøgelse i 2021 placerer Ringkøbing-Skjern Kommune på en 10. plads.

- Jeg hæfter mig ved, at vi ligger på førstepladsen, når det gælder om at tiltrække arbejdskraft, og at vi ligger på andenpladsen i forhold til den overordnede erhvervsvenlighed. Det kan vi kun være glade og stolte over, siger borgmesteren.

Han peger på, at kommunen samtidig får en flot 6. plads i kategorien ”Information og dialog med kommunen” og hæfter sig ved, at 75 procent af de adspurgte virksomheder svarer ”helt sikkert/sikkert” på spørgsmålet om, hvorvidt de vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen. Til sammenligning er landstallet på godt 60 procent.

Blandt de indikatorer, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune ligger i den flotte ende er også kategorien ”Kommunal sagsbehandling”. Her får kommunen en samlet placering som nummer 12 - med endnu bedre placeringer for underkategorierne ”kompetent og effektiv sagsbehandling i forbindelse med byggesager” (8. plads) og ”kompetent og effektiv sagsbehandling af din virksomheds miljøforhold” (7. plads).

- Vi gør meget for at nedbringe ventetiden på f.eks. byggesager, og det kan vi se, at virksomhederne anerkender, siger borgmester Hans Østergaard og tilføjer:

- I Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder vi kontinuerligt, målrettet og proaktivt på at sikre, at vores virksomheder har de bedst mulige rammer for at skabe vækst, og forsøger f.eks. gennem en tidlig og opsøgende dialog at tage udgangspunkt i virksomhedernes individuelle behov. Derfor er jeg rigtig glad for at se, at virksomhederne i undersøgelsen anerkender kommunens indsats og vores fælles dialog.

- Og så synes jeg da det er på sin plads med lidt anerkendelse af medarbejderne i kommunen og i Erhvervsrådet for en meget fin og engageret indsats. Man kommer ikke sovende til en flot placering i DI’s undersøgelse, tilføjer borgmesteren.

De gode historier

I Erhvervsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune er der også tilfredshed med årets resultat:

- Jeg hæfter mig ved, at der fortsat gøres en ihærdig indsats i kommunen for at give erhvervslivet de bedste betingelser at drive virksomhed under. Det bliver vi bedømt på i undersøgelsen, hvor vi får en flot – og velfortjent - andenplads i erhvervsvenlighed, siger erhvervsrådsdirektør Hans Jørn Mikkelsen og tilføjer:

- Vi har mange gode erhvervshistorier, som betyder meget for, om vi fortsat kan tiltrække nye virksomheder og nye ordrer - og for om vi fortsat kan sikre en kvalificeret arbejdskraft.

Erhvervsrådet står bl.a. bag ”Danmarks største arbejdsplads”-kampagnen, der har til formål at sætte fokus på de erhvervsmæssige kvaliteter i Ringkøbing-Skjern Kommune og tiltrække virksomheder og medarbejdere.

I kommunens Erhvervs- og Vækstudvalg, peger formand Søren Elbæk også på, at en målrettet erhvervsindsats tiltrækker erhvervsvirksomheder og medvirker til placeringen i top-10 i DI-undersøgelsen:

- En placering som nummer ti er absolut hæderlig, selv om vi selvfølgelig vil arbejde for en endnu bedre placering de kommende år. Undersøgelsen understreger, at vi som område har det, der skal til for at skabe vækst og udvikling. Når det er sagt, så må vi også bare være ærlige og sige, at vi har nogle udfordringer i forhold til digital og fysisk infrastruktur, som trækker ned, men som vi vanskeligt kan gøre ret meget mere ved, siger Søren Elbæk.

Han peger på, at kommunen sammen med områdets to største virksomheder, Vestas og Arla, i flere år har presset på, før en udvidelse af Rute 15 mellem Ringkøbing og Herning i foråret kom med i Folketingets infrastrukturaftale.

Herudover støtter kommunen ansøgninger til den nationale bredbåndspulje med henblik på at sikre bedre mobil- og internetdækning til alle dele af kommunen.

Alligevel er ”Infrastruktur og transport” og ”Digitale rammer” kategorier, som igen i år trækker ned i Ringkøbing-Skjern Kommunes samlede placering i DI-undersøgelsen. Her er kommunen placeret som hhv. nummer 64 og 46 med en placering som nummer 88 på kollektiv transport og som nummer 84 i underkategorien bredbåndsdækning.

- Vi er landets geografisk største kommune, og tæt på halvdelen af vores virksomheder ligger i landdistrikter, så det er op ad bakke, hvis vi skal score bedre på kollektiv transport-kategorien, siger Søren Elbæk og tilføjer, at det dog lykkedes for kommunen at lægge pres på, så Midttrafik bevarede X-bussen mellem Ringkøbing og Aarhus.

Pæne placeringer

Ser man isoleret på punkterne i årets DI-undersøgelse af erhvervsvenligheden i kommunerne, er der også gode placeringer i kategorierne under den flotte førsteplads i arbejdskraft. Således scorer kommunen en 3. plads i indsatsen for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft, mens jobcentrenes samarbejde med virksomhederne resulterer i en 6. plads.

Herudover ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en 2. plads i at tage hensyn til erhvervslivet i den lokale planlægning og på en 12. plads, når det gælder den kommunale sagsbehandling, der i undersøgelsen dækker over sagsbehandlingen i bygge-, miljø- og sygedagpengesager.

Også på uddannelsesområdet er der pæne placeringer til kommunen, der bl.a. er landets tiende bedste til at sikre ’karakterer ved folkeskolens afgangseksamen i forhold til baggrund’.

I kategorien ”Grøn udvikling” scorer Ringkøbing-Skjern Kommune ligeledes en 10. plads i underkategorien ”Kommunale initiativer, der bidrager til bæredygtig omstilling i virksomheder”. Den placering skyldes bl.a. kommunens tovholderrolle i det såkaldte ESCMV-projekt, der sikrer energieffektivitet og CO2-besparelser i små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland.

 

FAKTA:​

Undersøgelsen fra Dansk Industri kan læses her: https://www.danskindustri.dk/le/

I Ringkøbing-Skjern Kommune har 83 virksomheder med godt 5.000 ansatte deltaget i undersøgelsen.

Der er ti kategorier i undersøgelsen:

  • Overordnet erhvervsvenlighed
  • Infrastruktur og transport
  • Arbejdskraft
  • Uddannelse
  • Kommunal sagsbehandling
  • Grøn udvikling
  • Brug af private leverandører
  • Digitale rammer
  • Skatter, gebyrer og erhvervsarealer
  • Information og dialog med kommunen