25. august 2023

Kunstnere på arbejdsophold skal skabe samhørighed mellem landdistrikter i Europa

Foto: AIR on the edge

Irske Áras Éanna er Europas vestligste kunstcenter placeret i en tidligere vævefabrik. Stedet er bare ét af flere mulige til to arbejdsophold for lokale kunstnere fra Ringkøbing-Skjern Kommune. Samtidig bliver to europæiske kunstnere ’artists in residence’ på kunstvæksthuset Brogården i Ringkøbing. Foto: AIR on the Edge. 

Er du lokal kunstner i Ringkøbing-Skjern Kommune, og har du brug for lidt ny inspiration eller lyst til at fordybe dig i dit kunstneriske arbejde under fremmede himmelstrøg?

Så har du nu muligheden for at få et arbejdsophold på Europas vestligste kunstcenter på en tidligere vævefabrik på den irske ø Inis Oírr’s i County Galway. Eller du kan komme til Novi Sad-provinsen i det nordlige Serbien, til Fryslân – eller Friesland – i det nordlige Holland, eller til byen Tampere i den sydlige Finske kommune Pirkanmaa. Det svenske navn Birkalaand peger i retning af de mange birketræer i området.

Gennem det internationale kunstnerudvekslingsprogram AIR on the Edge, hvor AIR er en forkortelse for artist in residence (kunstner på ophold) inviterer de pågældende kommuner/provinser sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune nemlig to lokale kunstnere på arbejdsophold á en måned i et af de fem europæiske samarbejdslande i perioden september 2023 til juni 2024.

Dermed vil to europæiske kunstnere også hver få en måneds ophold på Brogården Kunstvæksthus i Ringkøbing, hvor der er studio til at fordybe sig i arbejdet – og plads til at arrangere workshops og undervisningsforløb for de pågældende kunstnere.

Udover at fokusere på kunstneres faglige udvikling, skaber AIR on the Edge netop mulighed for, at kunstnere på tværs af Europa kan interagere med værtsorganisationer og engagere sig i lokalsamfund, naturen, kulturarven og kulturlandskaber i en række forskellige landdistrikter og byer, der alle har det tilfælles, at de geografisk er beliggende i kanten af Europa.

På facebooksiden AIR on the Edge kan alle interesserede læse mere, ligesom udøvende kunstnere med bopæl i Ringkøbing-Skjern Kommune kan finde linket til ansøgningsskemaet på hjemmesiden https://www.airontheedge.com/

Deadline for ansøgninger er fredag den 25. august kl. 17.00

 

FAKTA

Bag AIR on the edge star følgende:

Áras Éanna (Irland), Arcadia (Holland), Network of Cultural Stations (Novi Sad, Serbien), Brogården Kulturvæksthus (Ringkøbing-Skjern Kommune) og Tampere Art Museum (Finland).

AIR on the edge 2023/2024 er støttet af ovenstående partnere og af The Arts Council of Ireland.