27. august 2024

Fornuftig budgetaftale på plads i Ringkøbing-Skjern Kommune

Dan Jørgensen, Lennart Qvist, Hans Østergaard, Søren Elbæk, Niels Rasmussen, Kristian Andersen

Det er et enigt byråd i Ringkøbing-Skjern Kommune, der i dag kan fremlægge et fornuftigt budget for 2025 og de følgende tre år.

Mens især ændringerne i ejendomsskattesystemet har givet en række usikkerheder for kommunens finansiering, afspejler budgettet, at det er vigtigt for byrådet at sikre, at kommunen fortsat har en sund og robust økonomi, herunder også en solid kassebeholdning.

Budgettet for 2025 er jævnt og indeholder hverken de store udvidelser eller besparelser.

Partierne i byrådet er enige om at se nærmere på almenområdet i folkeskolen og har derfor afsat 1 mio. kr. for at afdække hvilke forebyggende initiativer, der bedst kan styrke det almene område. Forslaget skal bygge videre på de drøftelser, der tidligere på året har været i Børne- og Familieudvalget.

På baggrund af stigende børnetal i Vorgod-Barde har byrådet afsat 13,4 mio. kr. til en om- og tilbygning af dagtilbuddet og skolen.

Kommunens social- og sundhedsområde har sammen med handicap- og psykiatriområdet været under pres som følge af et øget behov.

På Social- og Sundhedsudvalgets område er byrådet særligt bekymret over udviklingen i merudgifter til hjemmeplejen og plejehjem. Der er derfor sat penge af til en analyse, der skal afklare, hvad de øgede udgifter skyldes.

Under forudsætning af, at Handicap- og psykiatriområdet gennemfører allerede udmeldte besparelser, tilfører budgetaftalen Knap 7,5 mio. kr. i 2025 og 9,5 mio. kr. i 2026 til at imødekomme øgede udgifter på området.

For at afhjælpe de nuværende pladsproblemer i det kommunale køkken Åkanden har Byrådet på budgetkonferencen besluttet at gennemføre et udbud for at afklare prisen for at leje lokaler til kommunal køkkendrift – og dermed få et bedre udgangspunkt til at træffe beslutning om det kommunale køkkens fremtid.

Partierne er enige om at anmode Kultur- og Fritidsudvalget om – i samarbejde med Ungerådet – at komme med forslag til initiativer til at styrke unges engagement i kommunalpolitik.

Med samlede anlægsudgifter på brutto 144 mio. kr. i 2025 og overslagsårene er partierne i byrådet enige om at udnytte kommunens anlægsramme.  Kommunen har en række løbende udgifter til vedligeholdelse af bygninger, veje, stier mm. Derudover optager den vedtagne plan for renovering af Skolen i Skjern og Skjernåskolen en stor del af anlægsmidlerne i de kommende år.

Partierne afventer ældrereformens endelige afklaring af opgavefordelingen på sundhedsområdet, og har derfor udskudt den endelige igangsætning af et specialiseret aflastningscenter til tidligst 2028. Der er afsat 100 mio. kr. alt i alt i budgettet til centret.

 

Af yderligere tiltag kan bl.a. nævnes:

  • Samarbejdet med TUBA fortsætter uændret.
  • Social- og Sundhedsområdet kompenseres for beslutningen om at bevare den uvisiterede cafe i Me-Tri.
  • Styrkelse af kommunens cybersikkerhedsindsats: 6,5 mio. kr.
  • Forbedret telefonservice: 1,5 mio. kr.
  • Cykelsti fra No til Røgind: 2,5 mio. kr. netto
  • Ombygning af Ringkøbing Bibliotek: 0,4 mio. kr.

 

Den kommunale skatteprocent er uændret 25,0 og grundskyldspromillen 16,4,

Grundlaget for budgettet er den aftale der blev indgået mellem KL og Regeringen tidligere på sommeren om kommunernes økonomi for 2025. Her blev der aftalt ”et historisk løft i finansieringen af kommunernes service”. Indtægter fra statsligt bloktilskud, udligningen mellem kommunerne og et revideret skøn over kommunens skatteindtægter giver dog ikke mulighed for at udfylde den fulde serviceramme i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Dyk ned i tallene i bilagene her:

Resultatopgørelse

DUT

Nye tiltag

Anlæg

Brugerfinansieret