Borgmester hilser mere kystbeskyttelse velkommen
Egentlig er det grundejerne selv, der skal beskytte deres ejendom – også når det gælder udsatte sommerhuse langs den jyske vestkyst. Men i over 100 år har staten finansieret kystbeskyttelsen af Vestkysten, siden 1983 gennem fællesaftaler med de berørte kommuner.
En af disse er Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor borgmester Hans Østergaard glæder sig over, at regeringen vil fremsætte et finanslovsforslag, der næsten fordobler det beløb, der hvert år bliver brugt på at kystsikre de mest udsatte kyster: dem langs Vesterhavet – og rundt om Skagens gren.
- Nogle kalder vores område for Blæstjylland. Vi lever med blæst og storm og Vesterhavets voldsomme kræfter i det daglige, men selvfølgelig gør det ondt at se, at naturens kræfter gør indhug i kyststrækningen, for hver efterårsstorm vi har. Derfor kan vi kun være glade for et større fokus på kystsikring, siger Hans Østergaard.
Med 52 kilometer kyststrækning er Ringkøbing-Skjern Kommune en af de mest udsatte kommuner langs den jyske vestkyst. Derfor har det, trods fællesaftalen mellem staten og kommunerne været svært at følge med i kystsikringen.
I en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet erkender miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen da også, at det hårde vejr har slidt på kystbeskyttelsen i mange år, hvilket der nu skal rådes bod på med en investering på i alt 1,1 mia. kr. frem mod 2024.
I alt bruges der på nuværende tidspunkt 96,9 mio. kr. om året på at kystsikre de danske kyster, et beløb som regeringen lægger op til at hæve til 184,6 mio. kr. om året i fællesbidrag fra stat og kommuner fra 2020.
- Jeg kan forstå, at ministeren har en forventning om, at vi i kommunerne også graver dybere i vores lommer med henblik på tiltrængte investeringer i kystsikring. Vi kan jo se, at behovet er der, så selvfølgelig er vi parate til at kigge indad for at bidrage yderligere til at beskytte vores kyster, siger Hans Østergaard, og tilføjer:
- Men med et budget, der allerede nu er udhulet med 40 mio. kr. bl.a. på baggrund af regeringens seneste skattereform, kan vi få svært ved at få tingene til at hænge økonomisk sammen.
FAKTA:
Staten og syv kommuner deles om ansvaret for kystbeskyttelsen i fire fællesaftaler. Ringkøbing-Skjern Kommune er – sammen med Thisted, Lemvig og Holstebro kommuner med i fællesaftalen om den 110 km lange kyststrækning fra Lodbjerg og Nymindegab.
Strækningen er dobbelt udsat, da der både sker erosion og er forhøjet risiko for oversvømmelse af infrastruktur, huse og landskab bag klitterne.
- 20. december 2024
Fejlleverance af fliser forsinker åbningen af svømmehallen i Ringkøbing - 11. december 2024
Kommunen fjerner bøvl – du får kun én regning i stedet for to - 2. december 2024
Unikt samarbejde skudt i gang: Sådan får vi flere sygeplejersker - 11. december 2024
Kommunen køber stort areal i Naturbydelen i Ringkøbing - 12. december 2024
Ringkøbing-Skjern Kommune samler kræfterne for at få endnu flere unge i uddannelse og job - 18. december 2024
Ny plan skal give liv i Hvide Sandes helårshuse