15. april 2024

Klimakommune går med i europæisk brint-projekt

Colourbox

Hyperion er navnet på et nyt EU-projekt, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune er med til at afsøge mulighederne for en bæredygtig industriel omstilling baseret på innovative brint-løsninger.

Alle med den mindste interesse for digitalisering og teknologi har nok hørt om Silicon Valley, en dal i den amerikanske San Francisco-bugt, der lidt ved et tilfælde blev det globale centrum for højteknologiske og innovative virksomheder som f.eks. Apple, Meta (tidl. Facebook), Google, Netflix og Teslas udviklingsafdeling.

Med sin deltagelse i det primært EU-finansierede udviklingsprogram Hyperion, vil Ringkøbing-Skjern Kommune nu afsøge mulighederne for, at Stovstrup-området øst for Tarm kan gå hen og blive en Hydrogen Valley – en brint-dal – eller et centrum for innovative virksomheder og brint-baserede løsninger på den grønne omstilling.

Hyperion, der er et fire-årigt projekt, startede den 1. april med i alt 11 europæiske partnere, hvoraf Ringkøbing-Skjern Kommune er den eneste danske deltager.

Hyperion handler om brint – og om den værdikæde brint kan udgøre som et af de væsentligste brændstoffer i en mere klimavenlig fremtid.

Det overordnede mål i projektet er at bygge regionale økosystemer til en bæredygtig industriel omstilling baseret på innovative brint-løsninger. Herudover skal projektet undersøge barrierer og muligheder for at skabe brintinfrastruktur, brintproduktion og brintforbrug i forskellige regioner i Europa – herunder altså også Ringkøbing-Skjern Kommune – ligesom projektet skal sikre en videndeling på tværs af grænser. Og endelig nævner projektbeskrivelsen også muligheden for, at EU med en brintproduktion kan blive uafhængig af bl.a. russisk gas og olie.

Det er Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, der har godkendt kommunens deltagelse i EU-projektet.

- Kommunens deltagelse i EU-projektet er ikke lig med, at vi politisk har vedtaget, at der skal etableres brintproduktion ved Stovstrup, men at vi har vedtaget at afsøge mulighederne for det, herunder også både fordele og ulemper ved en lokal brintproduktion, understreger viceborgmester og formand for Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, Søren Elbæk.

- Visionen om en "Brintdal" kan bidrage til, at vi som kommune opnår målet om at blive et fossilfrit område inden 2040. Og så tror jeg da på, at en brintdal ved Stovstrup kan skabe grøn erhvervsværdi til gavn for både lokale borgere og det globale klima. Ringkøbing-Skjern Kommune har i generationer været en landbrugskommune. De kommende årtier skal vi have fokus på at balancere vores behov for traditionelle fødevareafgrøder med nye, effektive energi-afgrøder som vind og sol, tilføjer Søren Elbæk og forklarer:

- I Ringkøbing-Skjern Kommune dyrkes, produceres og forarbejdes store mængder fødevarer til forbrug i Danmark og til eksport på verdensmarkedet. Det giver lokal værdiskabelse til gavn for os alle sammen. På samme måde skaber lokal produktion af vedvarende energi merværdi, og fremover vil forædling, lagring og eksport af vedvarende energi have potentiale til yderligere lokal værdiskabelse til gavn for borgerne – foruden de arbejdspladser en brint produktion ved Stovstrup ventes at skabe.

Plads til energikrævende virksomheder

I et tillæg til kommuneplanen udlagde byrådet allerede i 2020 området omkring Stovstrup til energikrævende virksomheder som f.eks. Power-to-X.

Området, der lige nu mest består af landbrugsjord og plantage, kom for alvor på Danmarkskortet, da GreenGo Energy i februar 2023 offentliggjorde ønsket om at bygge netop et Power-to-X anlæg ved Stovstrup. Mens strøm fra vindmøller og solcelleanlæg normalt skal forbruges i samme øjeblik det produceres, kan man via et Power-to-X anlæg omdanne den grønne strøm til brint, som kan lagres.

Kommunen har endnu ikke modtaget en egentlig ansøgning på GreenGo Energys Power-to-X projekt, og byrådet har foreløbig kun godkendt en konceptansøgning på projektet.

Når netop Stovstrup-området også er centrum for kommunens deltagelse i Hyperion-projektet, hvor Power to X og brintværdikæder er centrale elementer, hænger det sammen med, at Stovstrup udgør et energimæssigt knudepunkt i Danmark.

- Der går allerede en 150 kV el-ledning ned gennem Stovstrup, og udbygningen af det nye nationale 400 kV elkabel fra Idom til grænsen gå via Stovstrup, ligesom der vil komme en transformerstation. Sammen med eksisterende naturgasledninger og en planlagt brintledning vil det skabe et potent energikryds ved Stovstrup og yderligere forbinde og integrere kommunen i energiudvekslingen i Nordeuropa, forklarer specialkonsulent i kommunens Klimasekretariat Henning Donslund.

Han understreger, at Hyperion er et analyseprojekt, der skal afsøge muligheder og anvise fordele og ulemper ved en brintdal. I sig selv vil kommunens deltagelse i Hyperion-projektet altså ikke medføre, at der etableres f.eks. et Power-to-X anlæg ved Stovstrup.

Henning Donslund tilføjer dog, at grøn energi fra solceller og vindmøller ikke i sig selv kan opfylde politikernes mål om, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal være 100 procent fossilfri i 2040:

- Vi skal elektrificere mest muligt, da det er mest energieffektivt at forbrug strøm direkte fra VE-anlæg (solceller og vindmøller), men selv hvis vi formår at elektrificere alt, vil vi også have brug for energi på de vindstille dage, hvor solen ikke skinner. Derfor er vi nødt til at lagre strømmen f.eks. som brint og grøn metanol, siger han.

En del af EU-projektet skal desuden afsøge sandsynligheden for, at energikrævende virksomheder vil etablere sig i områder som f.eks. Stovstrup, hvor der udover den nemme adgang til brændstoffer som brint eller metanol også forventes at være rigelige mængder af overskudsvarme fra produktionen af disse grønne brændsler. 

 

FAKTA:

Hyperion er et projekt under EU-programmet Interreg Europe. I samarbejde med CDEU, Central Denmark EU-kontoret har Ringkøbing-Skjern Kommune ansøgt om deltagelse – og er den eneste danske partner i projektet. Sammen med 10 europæiske partnere skal Ringkøbing-Skjern Kommune de kommende fire år analysere barrierer og muligheder for etablering af brintregioner og dele viden f.eks. i forhold til emner som energiforbrug, produktion af vedvarende energi, infrastruktur, ressourcer, lokalsamfundets interesse og inddragelse osv.

Læs mere om Hyperion-projektet i sagsfremstillingen til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets møde her

Projekt Hyperion bidrager til byrådets klimapolitik og klimahandlingsplan 2023-2026.

Det forventes, at Ringkøbing-Skjern Kommune gennem projekt Hyperion kan accelerere etableringen af "Energikrydset" med elnet, transformerstation, brintnet og Power-to-X ved Stovstrup. Samt skabe grundlag for ny erhvervsudvikling, nye arbejdspladser, en ny æra, der udbygger Ringkøbing-Skjern Kommunes styrkeposition som førende Energi-kommune.

Regeringen og en række af Folketingets partier indgik i sidste uge en aftale med SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet der skaber rammerne for finansiering af en brintlinje ned gennem Jylland. Brintlinjen kan bl.a. bruges til at eksportere den grønne brint til Tyskland. Læs mere i Energistyrelsens pressemeddelelse ”Ny brintaftale baner vejen for et nyt, grønt eksporteventyr og lokal vækst”