Stor lokal succes med EGU som uddannelsesvej til unge

Selvom der er mange veje til uddannelse og job, er der alligevel nogen, for hvem det kan være svært at finde den vej, der passer dem bedst.
De har en drøm, de har en plan, de kan arbejde 37 timer om ugen – men de kan ikke lige gå direkte ud i det, der kaldes ordinær uddannelse og job.
Her kommer UU på banen. UU er Ringkøbing-Skjern Kommunes ’Ungdommens Uddannelsesvejledning’. UU står med andre ord for at hjælpe alle unge i kommunen godt i gang med uddannelse og job.
Lige nu har knapt 30 unge mellem 16-24 år skrevet under på en EGU-kontrakt med en lokal virksomhed.
- Vi har et virkelig godt samarbejde med de lokale virksomheder. De er så gode til at tage godt imod de unge. Der er en kultur her, hvor lederne siger: ”Kom bare med ham/hende”, når vi henvender os – og det betyder alt. Vi ser for eksempel, at ca. 90 procent af de unge, som går gennem EGU, gennemfører en erhvervsuddannelse eller har et arbejde bagefter. Det er så flot, siger Pia Krogh, leder af UU i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Hun har kun ros til virksomhederne. De tager et stort ansvar og får meget loyale medarbejdere ud af deres indsats. UUs hjælp til virksomhederne er til gengæld at hjælpe med det administrative, der er ved at have en EGU-elev: kontrakt, løn-refusion og hvad der ellers måtte opstå undervejs.
- Så det, en EGU-aftale kræver af virksomhederne, er, at de har tid til at hjælpe den unge. At de kan give lidt ekstra tid til, at den unge kan få lært opgaven, at de er tålmodige og måske kan tage en ekstra samtale, hvis det er nødvendigt. På den måde plejer vi at sige, at de får en virkelig dygtig og loyal elev, og at de skal betale med både hjerte og pengepung, siger Magny Nisgaard, UU-vejleder.
Jespers drøm
En af de mange unge, der lige nu er i gang med at følge drømmen, er 17-årige Jesper Hvergel fra Hanning. Han er i lære hos Stauning Agro – og han er vild med det.
- Jeg har altid gerne ville køre traktor. Man kan sige, at jeg har ventet på at få lov til det, siden jeg var tre år, siger han med et skævt smil.
Sådan en frostklar forårsmorgen, hvor solen fylder det hele, og markerne ligger og venter på Jesper og traktoren, forstår man ham godt. Han er 17 år, så han må endnu ikke køre bil alene, men på markerne må han gerne køre den store grønne Fendt traktor med 420 heste og en stor gyllevogn.
- Det er dejligt at køre traktor. Jeg kan godt lide at lave noget og køre de store maskiner, siger han, så man tror ham.
Han begyndte sin læretid i planteavl i sommer og tager den som en EGU-uddannelse. Det betyder, at han er ude i praktik i virksomheden kombineret med en række kurser, der primært ligger mellem forårsarbejdet i marken og høsttiden.
- EGU passer bare bedre, når man er ordblind. Så er det mere noget med kurser fremfor så meget skole, forklarer han.
Hans mester er Frands Larsen, indehaver af Stauning Agro.
Han har ikke haft en EGU-elev, før han ansatte Jesper Hvergel.
- Jesper søgte læreplads her hos mig. Jeg vidste ikke, at han var EGU-elev, men jeg kunne bare mærke hans passion, og at han havde klare planer for sin uddannelse, så derfor ville jeg gerne ansætte ham. Det var først senere i forløbet, at det gik op for mig, at han har nogle særlige behov, men det var ikke vigtigt for mig, siger Frands Larsen.
Frands Larsen ejer både Stauning Agro og Stauning Byg, som tilsammen har lidt flere end 30 ansatte. Virksomheden har en social profil og har gennem mange år haft lærlinge i byggeafdelingen. Nu var det igen tid til at få en lærling i landbrugsafdelingen, og det blev Jesper Hvergel.
- For mig er det meget positivt med en EGU-aftale. Man får en god introduktion til ordningen, og der er god opfølgning fra UU og FGU undervejs. Systemet er der for at hjælpe eleven, men det er der også for at hjælpe virksomheden, siger Frands Larsen.
En EGU-elev er ikke på klassiske skoleperioder, som unge på andre erhvervsuddannelser er. De skal i stedet på kurser, der sikrer, at de får den uddannelse de skal have. Kurserne bliver planlagt af Frands Larsen og EGU-vejlederen i fællesskab.
- Det er både nødvendigt og rart, at man kan få den hjælp til planlægning. Det er vejlederne, der har fingeren på pulsen for, hvilke kurser der er, og hvor meget man kan planlægge for eleven, siger Frands Larsen.
Fakta
EGU – ErhvervsGrundUddannelse
- er et af tre spor i Forberedende Grunduddannelse (FGU)
- er for unge, der ved, hvilken branche de gerne vil arbejde i
- er for unge, der kan arbejde fuld tid
- er en forberedende erhvervskompetencegivende uddannelse på op til 2 år med hovedvægt på praktik, som skal gøre den unge klar til en erhvervsuddannelse eller til beskæftigelse i branchen
- er for unge mellem 16 og 24 år, som ikke er parate til traditionelle uddannelsesrammer, men som er klar til at være på en arbejdsplads
- er individuelt tilrettelagt, så den tilpasses den unge og virksomheden
- består af 2/3 tid i virksomheden og 1/3 tid på kurser
EGU-eleven får løn under uddannelse. Lønnen betales af virksomheden
EGU-elever er indskrevet på FGU. Herfra vil EGU-vejlederen tage hånd om hele forløbsplanen.
Tror du, EGU er den rette vej for dig eller dit barn, kan I kontakte UU på uu.rksk.dk
- 12. marts 2025
Ny dokumentarfilm fra Skjern samler brudstykker af familieidyl i modig fortælling - 3. marts 2025
Ny leder på Sundhedscenter Vest - 17. marts 2025
Socialtilsynet ændrer afgørelse: botilbuddet Holmehusene lukker ikke - 6. marts 2025
Stor succes i Borgerservice: 98 procent er tilfredse - 13. marts 2025
INFOTAG får tyskere til at flytte til Ringkøbing-Skjern - 19. marts 2025
Kommunen deltager igen i ’Earth Hour’ og slukker alle gadelamper