Akutteamet er kommet godt fra start – allerede inden indvielsen
Når en borger i hjemmeplejen oplever forværring i kronisk eller akut opstået sygdom, kan det sundhedsfaglige personale på ældrecentre, hjemmesygeplejersken, den praktiserende læge og lægevagt nu på hverdage fra 7.30-16.00 få assistance af kommunens nye akutteam.
Formålet med akutteamet er at sikre en tidlig indsats og optimere det tværgående samarbejde, så borgeren kan undgå unødig indlæggelse på hospital.
Fra marts forventer Lotte Boserup, der er områdeleder for Hjemme- og sygeplejen samt Akutfunktionen i Ringkøbing-Skjern Kommune, at akutteamet vil være fuldtalligt og kunne være i beredskab helt frem til kl. 23.00.
- Vi er i fuld gang med at ansætte de sidste to sygeplejersker til Akutteamet, fortæller Lotte Boserup.
Officiel indvielse
Mens planerne om akutteamet har været nogle måneder undervejs og bl.a. blev forsinket af corona-nedlukningen, mødtes formanden for kommunens Social- og Sundhedsudvalg, Lennart Qvist, mandag med sygeplejerskerne ved Akutteamets bil. Her klippede han det røde bånd, der markerede den officielle indvielse af teamet, og fik en status på teamets første opgaver.
For Akutteamet har været i funktion siden begyndelsen af januar, og teamet har allerede været kaldt ud på flere opgaver hos borgere, der med teamets assistance kunne blive behandlet og undersøgt hjemme frem for at skulle omkring hospitalet.
Med fokus på at køre ud til nogle af de komplekse og akutte opgaver, der kræver specialiseret faglig viden på ældrecentre og i borgerens eget hjem, vil Akutteamet være med til at udfylde et gab, der tidligere kunne opstå i borgers overgange mellem hjemmeplejen, ældrecentre og hospitalet. Samtidig kan akutteamet fleksibelt være behjælpelig med at modtage borgere på ældrecentre, der bliver udskrevet fra hospital fx om aftenen og i weekender.
Samarbejde med de praktiserende læger
- Erfaringerne fra andre kommuner såvel som fra de første dage med vores eget akutteam har været gode. I takt med, at vi som befolkning bliver ældre og får flere kroniske sygdomme, har der også været efterspørgsel fra sygehusvæsenet og de praktiserende læger efter et udekørende akutteam, forklarer Lotte Boserup og tilføjer, at hun håber, at de praktiserende læger vil tage godt i mod Akutteamet og gør brug af de nye kompetencer i teamet.
- Tanken bag Akutteamet er, at det skal være med til at styrke et nært og sammenhængende sundhedsvæsen og at borgeren på forkant vil møde en specialiseret hånd forklarer hun og tilføjer, at de borgere, der kommer i berøring med akutteamet, typisk vil komme fra ældrecentre og Hjemmeplejen, og vil have brug for specialiseret sygeplejefaglig vurdering og undersøgelser.
- En del borgere vil være henvist fra almen praksis/vagtlæge med akut opstået sygdom eller med forværring af en kendt sygdom. Herudover kan det være nyligt udskrevne borgere fra hospital med behov for akut opfølgning, forklarer hun.
- Akutteamet har mulighed for at køre ud og foretage akutte vurderinger og udvidede undersøgelser efter aftale og i tæt samarbejde med de praktiserende læger, forklarer Lotte Boserup og tilføjer:
- Derved kan sygeplejerskerne i akutteamet bl.a. sikre en tidligere indsats hos borgere, der bliver syge og dermed også en hurtigere afklaring om behov for indlæggelse eller en mere smidig overgang til aflastningsplads eller modtagelse fra hospitalerne, ligesom de ventes at kunne højne kompetencerne i Sundhed og Omsorg generelt.
Akutteamet har base sammen med akutaflastningspladserne på Fjordparken Ældrecenter i Ringkøbing, hvorfra de vil dække hele kommunen.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan