Referat: 12. marts 2025 kl. 08:00
Deltagere
- Jens Erik Damgaard
- Pia Vestergaard
- Rita Byskov
- Hans-Christian Blichfeldt
- Susanne Høj
- Linda Nielsen
Fraværende
- Jens Jensen
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- Reformer på Handicap og Psykiatriområdet
- Den uvisiterede cafe på Me-tri
- Smallere serviceadgang til Handicap og Psykiatri
- Drift af små tilbud
- Handleplan for Holmehusene
- Budgetopfølgning ultimo februar 2025
- Overførsel af uafsluttede anlægssager 2024 til 2025
- Regnskabsresultat 2024 samt driftsoverførsel fra 2024 til 2025
- Status på samarbejdet med FrivilligVest
- Borgerrådgiverens beretning for 2024
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningDagsordenen blev godkendt.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
2: Reformer på Handicap og Psykiatriområdet
Sagsnr: 25-001837
SagsfremstillingRegeringen har i januar 2025 indgået aftaler om nye initiativer på handicapområdet som led i den overordnede rammeaftale fra maj 2024. Reformerne har til formål at reducere bureaukrati, øge retssikkerheden for borgerne og sikre en bæredygtig økonomi for kommunerne.
Aftalerne indeholder tre initiativer samt en forenkling af kompensationsydelser (merudgifter). Disse tiltag kræver, at kommunen tilpasser sine processer og procedurer.
Initiativerne er følgende:
1. Effektivisering af Socialtilsynet
Socialtilsynets rolle justeres for at målrette ressourcer mod tilbud, hvor der er størst risiko for kvalitetsmangler. Centrale ændringer:
- Fjernelse af faste årlige tilsyn for alle tilbud; fremover tilsynsbesøg mindst hvert 3. år for sociale tilbud og hvert 2. år for plejefamilier.
- Øget fokus på økonomisk kontrol og regler for ledere og ejere af botilbud.
- Undersøgelse af nye metoder til at forhindre snyd og svigt.
2. Beløbsgrænse for frit valg af botilbud
Borgeres ret til frit valg af botilbud ændres. Kommunen kan fremover afslå alternative tilbud, hvis udgiften overstiger 10 % af det visiterede tilbud. Dette tiltag skal skabe økonomisk bæredygtighed.
3. Regler for ægtefæller på botilbud
Hvis en borger bor med sin ægtefælle på et botilbud, og ægtefællen afgår ved døden, får kommunen mulighed for at pålægge den efterladte at fraflytte, hvis vedkommende ikke selv har behov for den støtte, som botilbuddet yder.
4. Forenkling af kompensationsydelser (merudgifter)
Der introduceres en ny model for kompensationsydelser:
- Et fast beløb på 1.105 kr./måned til borgere med merudgifter på mindst 555 kr. pr. måned.
- Faktiske merudgifter over 2.000 kr./måned dækkes inden for typiske udgiftstyper.
- Ydelsen harmoniseres på tværs af aldersgrupper og omdøbes til "kompensationsydelsen".
Implementeringen af de nye regler kan få følgende økonomiske konsekvenser for kommunen:
- Effektivisering af socialtilsynet forventes at reducere ressourcetræk på kort sigt, men kræver omlægning af tilsynsarbejdet.
- Begrænsning af frit valg af botilbud kan skabe besparelser, men vil kræve klare procedurer for håndtering af borgerklager og retssikkerhed.
- Den harmoniserede kompensationsmodel forventes at reducere sagsbehandlingstid og administration.
Administrationen vurderer, at de nye initiativer på handicapområdet vil medføre færre administrative byrder og styrke kommunens økonomi på længere sigt. For at sikre en smidig implementering udarbejdes en samlet plan for, hvordan kommunen kan tilpasse sig de nye regler.
Der er fokus på, at der etableres klare kommunikationskanaler til både borgere og medarbejdere, så implementeringen sker med størst mulig gennemsigtighed.
Lovgrundlag og juridisk vurderingServiceloven.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingDer blev givet en orientering.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
3: Den uvisiterede cafe på Me-tri
Sagsnr: 25-005021
SagsfremstillingSocial- og Sundhedsudvalget har i 2024 i forbindelse med besparelser på Handicap og Psykiatriområdet drøftet om den uvisiterede cafe på Me-Tri i Skjern, skulle lukkes. Dette besluttede udvalget ikke at gøre, men bad i stedet administrationen kigge på, om åbningstiderne kunne ændres.
Dagligleder Mette Andersen deltager kl. 9 og fortæller om status, målgruppen og driften af cafeen.
Målgruppen for cafe Me-Tri er hovedsagelig borgere med dårlig begavelse, samt borgere der tidligere har været tilknyttet beskæftigelsestilbuddet Me-Tri. Det har været svært at tiltrække borgere, som ikke har tilknytning til den beskyttede beskæftigelse eller andre handicap tilbud i Skjern.
Cafe Me-Tri er i dag blevet en erstatning for et beskæftigelsestilbud for en stor del af borgerne, og borgerne betragter det mere som et dagtilbud. Det har været svært for målgruppen og forstå, at det er en cafe og der kan ikke forventes det samme aktivitetsniveau, som ses i et beskæftigelsestilbud eller dagtilbud. Men samtidig har cafeen på nogle områder haft aktiviteter, så der kan opstå en misforståelse om, hvad formålet med tilbuddet egentlig er. Der har været arbejdet at ændre formålet med cafeen gennem det sidste år, men det har været problematisk.
Der har er tilknyttet en fast medarbejder til cafeen, som har været ene om at dække den åbningstid der har været. Herudover har der været frivillige, som har hjulpet i forbindelse med aktiviteter, samt enkelte eftermiddage. Der har tidligere været åbent hver dag, hvoraf den ene var aftenåbning med fælles spisning. I forbindelse med spisningen er det den faste medarbejder, der har stået for madlavning, samt der har været frivillig til at hjælpe.
Frem til november 2024 var åbningstiden cafeen 24 timer om ugen. Fra 1. november 2024 har der været ændret i åbningstiden, således at der nu er åbent 12 timer omugen, hvor det er fordelt på 3 dage á 4 timer. Der er ikke længere åbent i aftentimer, samt der ikke længere er mulighed for spisning. Nogle borgere vælger dog at købe frokosten i kantinen på Metri eller har madpakke med.
Der har været accept af ændringerne i åbningstiderne fra borgerne, og det har ikke ændret i hvor mange der kommer. Der er ikke er kommet nye borgere til.
Der er lavet opgørelse over antallet af borgere i cafeen fra uge 3 og frem til nu. Det matcher meget godt den opgørelse, der også blev lavet omkring august måned 2024.
Der er en fast gruppe på 12 borgere som benytter cafeen i løbet af en uge. Det er ikke alle borgere der kommer på cafeen i alle åbningstider, samt det kan være borgere som bare lige kigger forbi.
Der er 5 borgere som kommer der 2-3 gange om ugen. Ud af de 5 borgere bor 2 i en visiteret bolig på Langagerparken og 3 bor i egen bolig. Alle 5 borgere modtager bostøtte.
De resterende 7 borgere kommer ca. en gang om ugen, og det er hovedsagelig onsdag. Af disse borgere har flere af dem bostøtte. Der er 1-2 som ikke modtager bostøtte.
Aldersmæssigt er der ikke helt unge, som kommer i cafeen. Cirka halvdelen kommer der, da de på grund af alder, ikke kan komme i beskyttet beskæftigelse.
Det har været svært at få nye borgere til at komme i cafeen. Det kan evt. skyldes, at det er en meget fast gruppe der kommer der, og det er svært for nye, at se sig i gruppe med dem. Desuden er der nogle af de yngre, som også kommer i de øvrige uvisiterede cafeer.
Lovgrundlag og juridisk vurderingServiceloven §104.
ØkonomiDer er afsat et budget til drift af cafeen på 448.000 kr.
Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingI forbindelse med sammenlægningen af Me-Tri og Skovbrynet i sommeren 2025, har det givet anledning til at overveje, om cafeen skulle drives af frivillige og eventuelt placeres et andet sted i Skjern.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
BilagIngen bilag.
BeslutningOrienteringen blev taget til efterretning.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
4: Smallere serviceadgang til Handicap og Psykiatri
Sagsnr: 23-024700
SagsfremstillingI budgettet for 2023 blev det besluttet, at Handicap og Psykiatri skulle reducere serviceniveauet med 1 mio. kr. i 2024 stigende til 4,5 mio. kr. i 2027. Social- og Sundhedsudvalget har på temamøder i 2023 og 2024 givet signaler til administrationen i forhold til mulige udmøntningsforslag for at opnår den allerede besluttede besparelse på serviceniveauet.
Administrationen har arbejdet videre med forslaget om en smallere serviceadgang til ydelserne i Handicap og Psykiatri. Der er således ikke tale om en reduktion i serviceniveau men en smallere adgangen til ydelserne.
Daglig leder Mette Andersen deltager i punktet kl. 9:30.
For at opnå den fulde besparelse mangler der at blive realiseret en reduktion på 2,4 mio. kr. i 2025 stigende til 3,2 mio. kr. i 2027.
Der foreslås at etablere en ny og strammere serviceindgang til Handicap og Psykiatri. Formålet er at sikre en målrettet og forebyggende indsats, som både understøtter borgerens behov og begrænser tilgangen til Myndighedsafdelingen og samtidig bygger videre på Vendepunktets gode erfaringer med at få borgerne gjort så selvhjulpne som muligt. Den smallere indgang skal sikre en hurtigere, mere effektiv og forebyggende indsats med fokus på borgernes motivation og tværfaglige løsninger.
Forslaget bygger endvidere på inspiration fra kommuner som Esbjerg, Holstebro og Struer kommuner, som har gode erfaringer med at gøre borgerne selvhjulpne og give forløb, der understøtter borgernes livsmestring.
Der vil være tale om en bredere målgruppe end den, der er i Vendepunktet i dag. Det forslås, at størstedelen af borgere, som henvender sig til forvisitationen, skal igennem et gruppeforløb, før der tales om egentlig visiteret ydelse. Der skal være større fokus på at støtte borgere, der hvor de er motiveret for at arbejde med udfordringen og ikke arbejde med det som andre tænker er en god ide.
Forslaget går ud på, at der etableres et indgangs- og vejledningsteam, hvor borgerne er tilknyttet 5-6 uger. Dette team har den første kontakt med borgerne. Dette team skal tilbyde:
- Afklarende samtaler med fokus på borgernes ønsker og motivation
- Kortvarige rådgivningsforløb f.eks. VR brillebaserede mestringsforløb
- Tværfagligt samarbejde med hurtige løsninger i samarbejde med civilsamfund og andre relevante instanser
- Livsmestringsforløb hvor der gives gruppeforløb af 5-6 ugers varighed med mål om at gøre borgerne selvhjulpne
- Støtte til pårørende med mulighed for 1-4 samtaler for at styrke borgernes netværk
Endvidere skal der etableres et indsatsteam, hvor borgerne er tilknyttet 4-20 uger:
- Der udarbejdes individuelle mestringsforløb, hvor der er fokus på de udfordringer borgeren har ønsket at arbejde med
- Der kan være gruppeforløb som omhandler livsmestring, psykoedukation på enkelte diagnoser eller andre relevante emner, som ses fylder hos borgerne. Der skal være mulighed for undervejs at udvikle nye gruppeforløb, som matcher de behov, der ses hos borgerne.
Der etableres et "mini” visitationsudvalg der afgør, hvorvidt borgeren efter endt forløb kan henvises til Myndighed, hvis der opstår behov herfor.
De uvisiterede caféer indtænkes som en del af tilbuddet, og vil kunne benyttes som et mere aktivt ”træningselement” samt at der sammen med civilsamfundet kan laves bedre overgang til deres caféer og væresteder. Der kan ligeledes i funktionen med de uvisiterede caféer indtænkes en rådgivningsenhed omkring frivillighed.
Det vil både være nuværende borgere i bostøtten, som tilbydes disse forløb samt nye borgere.
Der har været en administrativ gennemgang af borgerne i bostøtten og med udgangspunkt i de delmål, som der arbejdes med, ses et potentiale på 70 borgere fra bostøtten i 2025 overgår til forløbet. Der vil ligesom ved opstart af Vendepunktet være en dialog med alle potentielle borgere omkring det.
Der vil være nogle ressourcer i Vendepunktet til at varetage denne opgave, og de øvrige ressourcer skal findes i fagområdet via en omprioriteringer fra ydelsespakker i bostøtten til Vendepunktet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingServiceloven §82 og §85.
ØkonomiDa forslaget ikke vil have fuld helårsvirkning i 2025 vil forslaget ikke kunne opnå en besparelse på 2,3 mio. kr. i 2025. I 2026 er besparelseskravet på 3,2 mio. kr.
Den første beregning viser, at der potentielt kan opnås en netto reduktion i omkostninger på 1,2 mio. kr. årligt ved at arbejde med opgaven på en ny måde. Et forsigtigt bud i 2025 kan være en reduktion på 0,5 mio. kr. I denne beregning er der taget højde for, at Vendepunktet skal have flere ansatte.
Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingErfaringen fra Vendepunktet viser, at borgere med ”tungere” problematikker kan hjælpes i et korterevarende forløb, når der arbejdes helt specifik med det, de ønsker.
Samtidig kan det frigive noget tid i bostøttens §85, så der er mulighed for at lave nogle længerevarende individuelle forløb med de borgere, som har brug for dette. Har de den rette tid og nødvendige ressourcer, kunne det mindske behovet for botilbud.
Effekten skal måles ved at følge udviklingen i:
- Antal borgere i bostøtteforløb
- Antal borgere, der opnår selvhjulpenhed efter forløbet
- Besparelser i visiterede ydelser
Administrationen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget:
- sender sagen i høring i FagMED og Handicaprådet
- behandler sagen på Social- og Sundhedsudvalgets møde i april 2025.
Ingen bilag.
BeslutningAdministrationens indstilling godkendes.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
5LUKKET PUNKT: Drift af små tilbud
Sagsnr: 24-025748
BeslutningSocial- og Sundhedsudvalget drøftede udfordringerne og giver opbakning til, at administrationen arbejder videre med at få balance i økonomien på Grønbjerghjemmet og Fredensgade.
Udvalget ønsker, at der laves en budgetsag vedrørende Satellitten.
Kopier link til punktet - Print
6: Handleplan for Holmehusene
Sagsnr: 25-003958
SagsfremstillingAdministrationen har udfærdiget en handleplan for løft af kvaliteten på botilbuddet Holmehusene.
Baggrunden for handleplanen er, at Holmehusene den 31. maj 2024 fik et skærpet tilsyn af Socialtilsyn Midt på grund af kvalitetsmangler. Den 24. oktober 2024 var tilsynet på tilsynsbesøg, og på den baggrund blev der udfærdiget en tilsynsrapport. Ringkøbing-Skjern Kommune modtog den 20. januar 2025 en afgørelse fra Socialtilsyn Midt om ophør af godkendelse som socialt tilbud den 20. maj 2025.
Social- og Sundhedsudvalget har den 31. januar 2025 truffet afgørelse om, at denne afgørelse skal påklages. Klagen er sendt til Socialtilsyn Midt.
Fagchefen vil hver måned, indtil der er truffet en afgørelse om botilbuddet kan opnå godkendelse som social tilbud, orientere Social- og Sundhedsudvalget om fremdriften i handleplanen.
Handleplanen indeholder en status på fremdriften på følgende områder:
- Flere borgere i dagtilbud og beskæftigelse
- Flere aktiviteter på Holmehusene
- Borgernes trivsel
- Tættere samarbejde med pårørende
- Kompetente medarbejdere og kompetenceudvikling
- Mere sundhedsfaglig og pædagogisk dokumentation
- Tillid til ledelse
Lov og socialt tilsyn §5 og 6.
Orienteringen blev taget til efterretning.
Der blev tillige orienteret om, at administrationen sideløbende arbejder med, hvor borgerne kan placeres, hvis bostedet Holmehusene lukkes.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
7: Budgetopfølgning ultimo februar 2025
Sagsnr: 24-024916
SagsfremstillingBudgetopfølgningen ultimo februar for de centrale budgetområder under Social- og Sundhedsudvalget viser et samlet merforbrug på 4,0 mio. kr., hvor der ved den seneste opfølgning var en forventning om et merforbrug på 5,2 mio. kr.
I nedenstående diagram ses resultatet af budgetopfølgningen for februar 2025 for hele udvalgets område.
Sundhed og Omsorg
Sundhed og Omsorg forventer et mindre forbrug på 1,0 mio. kr., hvilket er en forbedring på 0,6 mio. kr. i forhold til forventningen ved den seneste opfølgning.
Der er følgende bemærkninger til budgetopfølgningen:
- Pleje og omsorg er forbedret med 3,3 mio. kr., hvilket primært skyldes lavere udgifter på elevområdet.
- De visiterede timer er fortsat under det budgetlagte niveau, og derfor er der medtaget et mindre forbrug på 2,5 mio. kr. I uge 1-8 var de visiterede timer gennemsnitlig på 6.680 timer pr uge, hvor budgettet er på 6.845 timer pr. uge.
- For mellemkommunale betalinger forventes et merforbrug på 8,7 mio. kr. Ændringen fra seneste opfølgning skyldes flere borgere, der er flyttet ud af kommunen i løbet af februar 2025.
- Området for hjælpemidler forventer et merforbrug på 1,5 mio. kr. Ændringen skyldes at opfølgningen er tilpasset befolkningsprognosen og historiske resultater.
Handicap og Psykiatri
Handicap og Psykiatri forventer et merforbrug på 5 mio. kr., hvilket er 0,5 mio. kr. lavere end forventningen ved den seneste opfølgning. Der var forventningen et merforbrug på 5,5 mio. kr.
Der er følgende bemærkninger til budgetopfølgningen:
- Resultatet for 2025 er et øjebliksbillede, som er dannet på baggrund af borgernes indsatser, som på nuværende tidspunkter kendt af Myndighedsafdelingen.
- Det forventede merforbrug inkluderer en antagelse om, at Myndighedsafdelingen kan opnå et besparelsespotentiale på følgende områder:
- Nedsættelse serviceniveau: 2,4 mio. kr.
- Ny sagsgennemgang (investering i rådgiver): 0,7 mio. kr.
- Øget salg af botilbudspladser: potentialet på 0,4 mio. kr. er opnået
- Sammenhæng mellem bestilling og indsats i egne tilbud: 1,4 mio. kr.
- Borgere i regionale tilbud: 3,2 mio. kr.
- Samlet set er der et besparelsespotentiale på 7,7 mio. kr.
- Refusionen for særligt dyre enkelt sager er af tekniske grunde ikke genberegnet. Beløbet, der er med her, er dannet ultimo 2024.
Administrationen er i gang med at belyse nye indsatser, som kan reducere merforbruget.
Administrationen har justeret i forventningerne til besparelsespotentialet. Til næste budgetopfølgning vil forventningen blive sænket med 1,877 mio. kr. - se bilag 1. Til gengæld har administrationen kigget på nye besparelsespotentialer, som beløber sig til 0,862 mio. kr. i 2025, som udvalget bedes tage stilling til - se bilag 2.
Som administration er vi forpligtet til at overholde budgettet, og da der er et merforbrug på 4,988 mio. kr. er der i bilag 3 oplistet 7 nye reduktionsforslag.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiAdministrationen viderefører arbejdet med at komme i budgetbalance i 2025. Fagcheferne vil på mødet give en mundtligtilbagemelding vedrørende både den centrale og decentrale økonomi.
Afrapporteringen til Byrådet for de decentrale enheder foregår første gang med budgetopfølgningen ultimo marts på udvalgets april møde.
Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget
- tager stilling til, om der i 2025 skal udmøntes flere besparelser for at opnå besparelsespotentialet på 7,7 mio. kr.
- tager stilling til, om der i 2025 skal iværksættes nye besparelser for at minimere merforbruget på 4,988 mio. kr.
tager budgetopfølgningen til efterretning
- Bilag 1 - Vurdering af besparelsespotentiale, ej webtilgængelig
- Bilag 2 - Yderligere potentiale i 2025, ej webtilgængelig
- Bilag 3 - Besparelsesforslag minimering af merforbruget, ej webtilgængelig
- Bilag 4 - Sagsgennemgang ultimo februar 2025, ej webtilgængelig
Social- og Sundhedsudvalget ønsker at fremme yderligere salg af pladser(3 pladser) for at opnå de allerede besluttede besparelser. Udvalget ønsker ikke på nuværende tidspunkt at igangsætte en proces omkring lukning af Cafe Metri, men de ønsker eventuel at indsende forslaget som en kompenserende besparelse til budgetforhandlingerne.
Udvalget ønsker ikke på nuværende tidspunkt at igangsætte yderligere indsatser til opnåelse af besparelser for at nedbringe merforbruget på de nuværende 5 millioner på Handicap- og psykiatriområdet, men følger udviklingen tæt.
Udvalget ønsker derimod i forbindelse med budgetarbejdet at kigge på, om de forslåede besparelser i bilag 3 medtages til det kommende budget som forslag til kompenserende besparelsesforslag.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
8: Overførsel af uafsluttede anlægssager 2024 til 2025
Sagsnr: 25-003034
SagsfremstillingVed den tekniske regnskabsafslutning for 2024 konstaterer administrationen, at nogle anlægsprojekter under Social- og Sundhedsudvalget ikke er afsluttet, eller ikke er igangsat endnu. Ved regnskabsårets udløb er der ubrugte rådighedsbeløb på disse projekter. Administrationen sender ansøgning til Økonomiudvalget og Byrådet om en genbevilling i 2025 af disse projekter. Social og Sundhedsudvalget får sagen til orientering.
Administrationen har udarbejdet en detaljeret oversigt over de ikke-afsluttede anlægsprojekter. Det
fremgår heraf, at der søges om overførsel af et samlet beløb på 13,7 mio. kr. Til sammenligning blev
der fra 2023 til 2024 overført 6,2 mio. kr.
De største overførsler, foruden puljer, vedrører følgende projekter:
- 1,743 mio. kr. til Aktivitetslokale på Grønbjerghjemmet
- 10,78 mio. kr. til Etablering af nyt aflastningscenter
- 0,349 mio. kr. til Afdækning af samling af akutfunktion
Ovenstående projekter er endnu ikke igangsat. Overførselsbeløb for de øvrige projekter fremgår af bilaget.
Lovgrundlag og juridisk vurderingI Styrelsesloven anføres, at bevillingsmyndigheden er hos Byrådet. Som følge heraf skal
enhver ansøgning om tillægsbevillinger (herunder også overførsel fra tidligere år) godkendes af
Byrådet.
Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at sagen oversendes til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at der bevilges 13,743 mio. kr. i 2025 til færdiggørelse af anlægsprojekter, jævnfør vedlagte bilag.
BilagBeslutningSocial- og Sundhedsudvalget anbefaler administrationens indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
9: Regnskabsresultat 2024 samt driftsoverførsel fra 2024 til 2025
Sagsnr: 25-003034
SagsfremstillingRegnskabsresultat 2024
På udvalgsmødet i december 2024 var det forventede resultatet på centrale konti et merforbrug på i alt 4,5 mio. kr. Det endelige regnskabsresultat blev 1,9 mio. kr. jf. nedenfor.
På områder med overførselsadgang var det forventede resultatet pr. 31. oktober 2024 et merforbrug på i alt 27,9 mio. kr. Det endelige regnskabsresultat blev 17,8 mio. kr. også jf. nedenfor.
Tabel 1:
De væsentligste forklaringer på forskellen er følgende på centrale konti:
Sundhed og Omsorg:
- Særligt dyre enkeltsager - indtægt for regulering i tidligere år blev 0,3 mio. kr. samt afregning for 2024 på 0,7 mio. kr.
- Elevkontoen - mindre forbrug på 2,7 mio. kr.
Hospice - merforbrug på 1,4 mio. kr.
Handicap og Psykiatri:
- Særligt dyre enkeltsager - indtægt for regulering i tidligere år blev 0,4 mio. kr.
Driftsoverførsel fra 2024 til 2025
Administrationen sender ansøgning om overførsel af akkumuleret over- eller underskud fra 2024 til
2025 til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
Resultatet for enhederne under Social- og Sundhedsudvalget er opgjort for regnskabsåret 2024 og
tillagt overført over- eller underskud fra tidligere år. Det nye over- eller underskud for den enkelte
enhed søges overført til 2025. Administrationen søger ligeledes om overførsel af resultatet for enkelte
centrale konti.
Sundhed og Omsorg
For enhederne under Sundhed og Omsorg viser det samlede regnskabsresultat for 2024 et merforbrug på 14,4 mio. kr. Der var overført et merforbrug på 13,6 mio. kr. fra 2023 til 2024.
Administrationen søger om overførsel af et merforbrug på i alt 26,8 mio. kr. til 2025 for enhederne.
For de centrale konti søges der om overførsel af mindre forbrug på 8,5 mio. kr. Her er indeværende års resultat et mindre forbrug på 1,2 mio. kr.
Handicap og Psykiatri
Det samlede resultat for enhederne under Handicap og Psykiatri viser et merforbrug på 5,8 mio. kr.
for regnskabsåret 2024. Der var 0 kr. overført fra 2023 til 2024. Administrationen søger om en overførsel af merforbrug på 5,8 mio. kr. til 2025.
For Kvalitet og Udvikling samt Ledelse, Sekretariat og Udvikling søges der om overførsel af mindre forbrug på 1,3 mio. kr. Her er indeværende års mindre forbrug på 1,2 mio. kr.
Overenskomstmidler fra OK21 forhandlingen
Administrationen har konstateret, at der ikke er blevet tildelt fagområderne midler fra Rekrutteringspuljen vedrørende OK21 i regnskab 2022 og 2023. Rekrutteringspuljen skulle prioriteres til SOSU-området, men er tilgået kassen i de to år. Det vedrører primært Social- og Sundhedsudvalget men også et mindre beløb vedrørende Sundhedsplejen hos Børn og Familie.
Midlerne i 2024 og 2025 er udplaceret til fagområderne og indgår i regnskabsresultatet for 2024. Midlerne for 2022 og 2023 kan via nærværende overførselssag modregnes i overførslerne, svarende til at de tilføres fagområderne finansieret af kassen.
Kvalitetsløft i ældrereform
I forbindelse med Økonomiaftalen i juni 2024 blev Ringkøbing-Skjern Kommune tildelt DUT-midler for 2024 og frem. Imidlertid er midlerne vedrørende 2024 på 1,174 mio. kr. tilgået kassebeholdningen, mens beløbet for 2025 og frem er indarbejdet i budget 2025. Beløbet for 2024 kan via nærværende overførselssag modregnes i overførslerne, svarende til at de tilføres fagområderne finansieret af kassen. Midlerne er en del af den afsatte 1 mia. kr. i forbindelse med ældrereformen, der skal løfte kvaliteten, plejen og omsorgen i ældreplejen.
Ekstraordinære afdrag på overført merforbrug for særligt udfordrede enheder
Helt særligt anbefaler fagchefen, at det drøftes, om der ekstraordinært skal foretages en nedskrivning af gælden på særligt udfordrede enheder.
Hermed sikres basis for et mere ensartet serviceniveau i forhold til borgerne. Ligesom overholdelse af arbejdsmiljøloven kan blive udfordret ved en langvarig afvikling af merforbruget.
Der er et mindre forbrug på Sundhed og Omsorgs centrale konti uden overførselsadgang på 6,9 mio. kr. som sammen med ovennævnte beløb vedrørende henholdsvis overenskomstmidler og kvalitetsløft i ældrereformen helt ekstraordinært ville kunne bruges til at nedskrive institutionernes gæld med i alt 12,2 mio. kr.
Det er helt afgørende at arbejdet med at opnå budgetbalance i 2025 og planer for afvikling af enhedernes oparbejdede merforbrug fastholdes og prioriteres.
Ud over ovennævnte kan udvalget vælge, at udsætte implementering af handleplaner, som sikrer, at den resterende restgæld indfries. Der er aktuelt et rigtig godt arbejde i gang med at bringe alle institutioner i retning af en styringskultur, hvor det enkelte års budgetramme overholdes. Hertil kommer, at implementering af ældrereformen kræver en særlig indsats de kommende år. En eventuel udsættelse på 1-2 år af implementering af handleplaner, der afvikler yderligere gæld, vil give ro til processen.
Herudover kan udvalget også vælge, at der skal ske udligning af mer- og mindreforbrug eksempelvis på tværs af institutioner på Sundhed og Omsorgsområdet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingOverførselsadgangen for enhederne sker jævnfør notat om "Økonomistyring, bevillingsregler,
Ringkøbing-Skjern Kommune" godkendt af Økonomi- og Erhvervsudvalget.
Regnskabsresultatet for enhederne fremgår af tabel 1 ovenfor.
For enheder med et overført underskud på 2% eller derover, eller hvis underskuddet er lavere end 2% men mere end 300.000 kr., indhenter administrationen årsagsforklaring samt handleplan for nedbringelse af overført underskud hos lederen.
Helt generelt bør det understreges, at der ved overførslerne fra 2024 til 2025 er tale om en helt ekstraordinær situation. Ringkøbing-Skjern Kommunes princip om fri overførselsadgang sikrer den bedste styring lokalt. Gældseftergivelse er grundlæggende i strid hermed og bør derfor kun ske helt ekstraordinært.
Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen anbefaler, at Social- og Sundhedsudvalget drøfter, om
- overførslen helt ekstraordinært skal nedskrives med 12,2 mio. kr. jf. sagsfremstillingen
- der skal være afdragsfrihed på gælden (dvs. implementering af handplaner til gældsafvikling igangsættes senest fra 2027)
- der skal ske udligning af mer- og mindreforbrug på tværs af institutioner under udvalget
Administrationen anbefaler Social- og Sundhedsudvalget om at oversende sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at
- der på Social- og Sundhedsudvalgets område overføres enten 22,812 mio. kr. fra 2024 til 2025 eller 10,585 mio. kr. (beløbet nedskrives ekstraordinært jf. dot 1)
- Driftsoverførsler fra 2024 til 2025, Sundhed og Omsorg, ej webtilgængelig
- Driftsoverførsler fra 2024 til 2025, Handicap og Psykiatri, ej webtilgængelig
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler, at der overføres 10,585 mio. kr. (beløbet nedskrives helt ekstraordinært jf. dot. 1), og at der skal være midlertidig afdragsfrihed på gælden for udvalgte institutioner på Sundhed og Omsorgs område, hvilket vil sige, at implementeringen af handleplanerne til gældsafvikling igangsættes senest 2027.
Der udarbejdes et notat til Økonomiudvalget og Byrådet, hvor der redegøres for budgetudfordringerne på det decentrale område på Sundhed og Omsorg.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
10: Status på samarbejdet med FrivilligVest
Sagsnr: 23-020158
SagsfremstillingUdvalget orienteres om status på den løbende samarbejdsaftale mellem FrivilligVest og Ringkøbing-Skjern Kommune.
Samarbejdet mellem FrivilligVest og Ringkøbing-Skjern Kommune har siden 2017 været grundlagt i en løbende aftale om et tæt samarbejde, der følger et fast årshjul. Samarbejdet er løbende blevet tættere og bedre. Som del af samarbejdet aflægger administrationen en årlig rapportering om samarbejdet til Social- og Sundhedsudvalget og til Kultur- og Fritidsudvalget. I denne afrapportering fremlægges samarbejdsaftalens årlige bilag til orientering. Bilaget er formuleret på et årligt samarbejdsmøde mellem FrivilligVest og kommunen og specificerer, hvilke indsatser parterne skal samarbejde om i det kommende år.
Formål
Formålet med denne samarbejdsaftale er at sikre, at der sker tiltag for at fremme og udvikle frivillighedsområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Gennem samarbejdet tilstræbes at skabe de bedste rammer og udviklingsmuligheder for de frivillige. Frivillighed og aktivt medborgerskab skal opleves som en tilfredsstillende og meningsfuld måde at bidrage til trivsel og livskvalitet for andre borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune. I samarbejdet ses foreninger og borgere som partnere og ressourcer til at skabe ny og forbedret velfærd, samt et styrket fællesskab.
Status 2024
Administrationen vurderer, at FrivilligVest i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune i det forgange år har været med til at styrke den kommunale organisering omkring de lokale frivillige. Det skal bl.a. nævnes, at FrivilligVest:
Har etableret et samarbejde med organisationen Ventilen mhp. at styrke trivselsgruppeindsatsen for ensomme unge.
Var tovholder på afholdelse af fjerde udgave af WestAwards med prisuddelingen for 2024, som løb af stablen d. 31. januar 2025. Tredje udgave havde ca. 650 deltagere mod 400 i 2024.
Er flyttet ind i Smedenes Hus, hvilket har givet en bedre økonomi og bedre arbejdsforhold for deres ansatte.
Har øget sin synlighed fra 63% af kommunens borgere i 2023 til 66% i 2024 jf. borgerpanelundersøgelsen og tilfredsheden blandt deres brugere fra 76% i 2023 til 84% 2024.
Har været med til at planlægge og gennemføre social byvandring i Ringkøbing med 160 deltagere, der fik indblik i frivillige sociale tilbud i byen.
Har bidraget til opstart af den lokale gruppe af "En for holdet", som får udstyr til indsamling af skrald. Den lokale gruppe vandt Mønsterbryderprisen 2024 i Ringkøbing-Skjern Kommune.
I bilaget ”Afrapportering på udviklingsplan 2024” fremgår en detaljeret status på samarbejdet i 2024 pr oktober 2024.
Indsatser 2025
I 2025 vil der foruden de fortsatte årlige driftsopgaver være fokus på understøttelse af indsatser i Ringkøbing-Skjern Kommunes nye politikker. Konkret gælder dette i udpluk:
Planlægning af WestAwards '25, som afholdes fredag 30/1-2026.
På opfordring fra Sundhed og Omsorg vil FrivilligVest afholde fællesmøde for alle venneforeninger på plejehjem i kommunen med et fagligt tema og tid til netværk.
Samarbejde med sprogskolerne om, at fortælle kursisterne om foreningslivet i kommunen.
FrivilligVest modtager årligt knap 350.000 kroner fra Socialstyrelsen, som grundfinansiering af etablerede frivilligcentre.
Af Vejledning om ansøgning til optag på grundfinansiering af frivilligcentre § 15.71.03.10 fremgår det, at betingelserne for at modtage dette bl.a. indebærer at:
"Frivilligcentre kan dermed ikke være kommunale, og det økonomiske og ledelsesmæssige ansvar kan ikke ligge i en kommune... Frivilligcentrets regnskab skal være selvstændigt, og kan således ikke indgå som en post i det kommunale regnskab."
ØkonomiKommunen støtter fra 1.1.2024 FrivilligVest med et årligt tilskud jf. nedenstående. Tilskuddet er sammensat fra følgende områder:
Tabel over FrivilligVests driftstilskud
Tilskud | Beløb | Bemærkninger |
---|---|---|
§18-området | 847.000 kr. |
Indeværende driftsaftale med FrivilligVest |
§18-området - drift af Selvhjælpsgrupperne | 332.000 kr. |
Midlerne er øremærket til FrivilligVests drift af selvhjælpsgrupperne. |
Vækstpuljemidler (ildsjæle) fremskrives ikke | 90.000 kr. | Til nytænkning og opprioritering af frivillig-og ildsjæleindsatsen |
Kultur- og Fritidsudvalget |
39.000 kr. | Kultur og Fritidsudvalget betaler årligt FrivilligVest for at administrerer ordningen med frivillige indlæsere, og indberetning af antal lydavisabonnenter. FrivilligVest betaler et gebyr pr. abonnent. til Danske Medier. |
Total | 1.308.000 kr. |
|
Yderligere oplysninger om den økonomiske del af samarbejdsaftalen findes i bilaget.
Viden & Strategi (økonomi) har ikke yderligere bemærkninger.
EffektvurderingAdministrationen vurderer, at FrivilligVest bidrager positivt til udviklingen af frivillighedsområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune både gennem kommunikation og netværksdannelse mellem foreninger, samt kompetenceudvikling og rådgivning til foreninger ift. både drift og udvikling. Dette afspejles også i borgerpanelundersøgelsen, hvor 66% af kommunens borgere indikerer, at de kender FrivilligVest og 84% af dem, som har benyttet sig af FrivilligVests tilbud er tilfredse med den hjælp de har fået.
Administrationen vurderer også, at samarbejdet med FrivilligVest bidrager positivt til samspillet med kommunens borgere og frivillige. Det tætte samarbejde med en ikke-kommunal enhed giver mulighed for at øge fleksibilitet og effektivitet i udførelsen af en række opgaver. Det gælder i tilfælde, hvor kommunen ellers skulle bruge mange ressourcer på at leve op til krav for kommunal forvaltning. Det gælder også i tilfælde, hvor FrivilligVest kan søge midler eller tegne aftaler med eksterne aktører på bedre vilkår end offentlige institutioner. Eksempelvis i samarbejdet med Ventilen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at udvalget tager orienteringen til efterretning.
BilagBeslutningOrienteringen tages til efterretning.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
11: Borgerrådgiverens beretning for 2024
Sagsnr: 24-025308
SagsfremstillingBorgerrådgiverfunktionen er oprettet efter Kommunestyrelseslovens § 65e. Det betyder blandt andet, at borgerrådgiveren ansættes og afskediges direkte af Byrådet. Dermed fungerer borgerrådgiveren uafhængigt af ledelsen i den administrative organisation.
Borgerrådgiveren har fokus på at styrke dialogen og det gode samarbejde mellem borgerne og kommunens ansatte. Dette bl.a. ved at hjælpe med at bygge bro, når kommunikationen er gået skævt og samarbejdet er udfordret. En naturlig del af at være i dialog med borgerne, er at rådgive om muligheder, roller, rettigheder og pligter, samt tilbyde at være bisidder i samtaler, der kan være svære for borgerne.
Borgere, der ønsker at klage over behandlingen af deres sag eller betjeningen af dem, kan få en objektiv vurdering af deres forløb. Opgaven er samtidig at hjælpe kommunen til at højne borgernes retssikkerhed ved at omsætte erfaringerne i borgerrådgivningen, til læring i administrationen. Et andet lovbestemt formål med Borgerrådgiverfunktionen, er at føre tilsyn med kommunens administration. Tilsyn føres for at sikre, forvaltningen overholder de retssikkerhedsmæssige spilleregler og samtidig påpege eventuelle udfordringer.
Borgerrådgiveren udarbejder årligt en beretning om sit arbejde. Denne beretning har fokus på arbejdet som Borgerrådgiver i perioden fra 1. januar 2024 til 31. december 2024. Formålet med beretningen er, at give Byrådet, administrationen og offentligheden indblik i de henvendelser og klager, der har været til Borgerrådgiverfunktionen i det forløbne år.
Chefforum drøftede beretningen på møde den 27. februar 2025, herunder borgerrådgiverens to generelle anbefalinger:
Chefforum har haft dialog med borgerrådgiveren om anbefaling vedr. styrket vejledning og information. Det er aftalt med borgerrådgiveren som opfølgning herpå, at borgerrådgiveren går i dialog med de respektive områder for at klarlægge hvorledes der konkret kan ske en styrkelse af vejledningen og informationen af borgerne.
Chefforum har vedr. anbefaling omkring øget gennemsigtighed orienteret borgerrådgiveren om, at der pågår et arbejde med at give borgeren direkte adgang til oplysninger om egen sag. Det vil styrke gennemsigtigheden og mindske fagområdernes arbejde med aktindsigt i egen sag. Borgerrådgiveren er enig i, at denne mulighed vil styrke gennemsigtigheden i borgerens sag.
Beskæftigelsesområdet har gennemgået borgerrådgiverens årsrapport 2024 og kan i den forbindelse oplyse, at der opleves et godt samarbejde med borgerrådgiveren – både ved henvendelse om sparring fra personalet og i samarbejdet omkring borgere, som har ønsket at gøre brug af borgerrådgiveren.
Beskæftigelse arbejder til stadighed på at optimere vejledninger og procedurer, så det bliver lettere for borgerne at forholde sig til rettigheder og pligter. En del af dette arbejde foregår i samarbejde med borgerrådgiveren. Samtidig er der fokus på den gode kommunikation med borgerne, både ved kurser, intern læring men også med støtte fra borgerrådgiveren.
Børn og Familie bemærker følgende:
Familierådgivningen har en aftale med borgerrådgiveren d. 1. april mhp. at få præciseret, hvad problemstillingerne omhandler. Dette skal også ses i lyset af, at der i løbet 2024 var 2000 åbne sager, og der er 80 henvendelser til borgerrådgiveren.
Det undersøges internt om, der er et generelt problem i Familierådgivningen med kontaktbarhed eller der er forskel mellem de enkelte teams/medarbejdere.
Der arbejdes på at præcisere kommunikationen til borgerne, så det bliver klart, hvad der tilbydes dem og at det faktisk også er dette, de får (jf. brugerundersøgelsen fra Familiecentret).
Kommunestyrelseslovens § 65 e: ”Kommunalbestyrelsen kan i styrelsesvedtægten træffe bestemmelse om oprettelse af en borgerrådgiverfunktion, der ikke henhører under de stående udvalgs eller økonomiudvalgets umiddelbare forvaltning af kommunens anliggender. Lederen af borgerrådgiverfunktionen ansættes og afskediges af kommunalbestyrelsen. ”
[…] ”Stk. 4. Borgerrådgiverfunktionen kan kun varetage opgaver vedrørende rådgivning og vejledning af borgerne og vedrørende tilsyn med kommunens administration.”
Ingen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingOrientering til Social- og Sundhedsudvalget.
BilagBeslutningSocial- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Fraværende- Jens Jensen
Kopier link til punktet - Print
12: Gensidig orientering
Sagsnr:
SagsfremstillingA.
Ledelsesstruktur i Handicap og Psykiatri.
Bilag er vedlagt.
B.
Status på processen vedrørende Sundhedsreformen.
C.
Plejeboligsag.
D.
Oversigt over sager til Social- og Sundhedsudvalget 2025.
Oversigten er vedlagt.
- A. Ledelsesstruktur for Handicap og Psykiatri 1. januar 2025
- D. Oversigt over sager til Social- og Sundhedsudvalget 2025 - ej webtilgængelig
Der blev givet en orientering.
Fraværende- Jens Jensen

6950 Ringkøbing