Strandkasserne har været kæmpe succes
Efter en god omgang blæst fra vest kan man som regel finde lidt af hvert på strandene langs Vesterhavet. En bakke smør, en støvle, en gummihandske, en tom spand – eller en fuld. Den slags er der ingen, der gider se på, når de går tur på stranden, så derfor er de fleste gode til lige at have en pose med i lommen, så de kan samle det affald, de kommer forbi. De fyldte poser smider strandgæsterne så i de strandkasser, der står på strandene.
I 2022 blev kasserne godt fyldte. I Ringkøbing-Skjern Kommune alene har strandgæsterne afleveret hele 109,2 tons affald i kasserne. Af de otte kommuner, som har kasserne på strandene, er det klart Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor der er indsamlet mest.
- Vi er glade for at være en del af Hold Danmark Rents kampagne. Når gæsterne på stranden samler mere end 100 tons affald, så giver det meget god mening at stille kasserne op og tømme dem igen, når de er fulde, siger Søren Frederiksen, Kultur, Natur og Fritid ved Ringkøbing-Skjern Kommune.
Strandkasserne, der er fordelt i otte kommuner, rummede i 2022 i alt 440 tons affald. I 2021 var samme tal 238 tons. Det er imponerende mængder og ikke en gang dækkende for al det marine affald, der indsamles.
- Strandkasserne har hos os bidraget til indsamling af hele 81 procent af det indsamlede marine affald i området. Det er super flot gjort af strandgæsterne, og vi er glade for, at så mange vil bidrage til at vi har flotte rene strande, som så bliver endnu mere dejlige at besøge, siger Søren Frederiksen.
Kommune bag analyse
Ringkøbing-Skjern Kommune gennemførte sammen med Hold Danmark Rent en analyse af det indsamlede affald for at se, i hvilke fraktioner affaldet delte sig, og om der er økonomi i at sortere det marine affald. Analysen viste, at det er der desværre ikke på nuværende tidspunkt:
- Affaldet fordelte sig med ca. en tredjedel, der kan genanvendes, ca. en tredjedel der kan energiudnyttes og ca. en tredjedel til deponi. I et genanvendelsesperspektiv er det ganske fint, men økonomien er desværre udfordret, så det koster penge at genanvende den type affald. Vi håber dog, at dét ændrer sig i fremtiden, da vi jo meget gerne vil genanvende så meget som muligt, siger Søren Frederiksen.
Det samlede marine affald fra hele landet – undtaget deponi – bliver leveret til genanvendelse eller anden energiudnyttelse, oplyser Hold Danmark Rent.
Se undersøgelsen HER
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan