Ungehus og landsby-app får penge fra Landdistriktsrådet
Det er underværker, de unge i landsbyklyngen Best mod West er i gang med at udrette i den gamle købmandsbutik i Sdr. Bork. Og Unge med Vilje, som gruppen bag ungdomshuset i butikslokalerne kalder sig, har da også allerede fået tilsagn om 410.000 kr. til renovering og materialer fra Realdanias fond ”Underværker”, ligesom de har fået tv-værten og designeren Søren Vester til at hjælpe med idéer til indretningen af ungehuset.
Og på Landdistriktsrådets møde den 9. september fik de viljestærke unge yderligere en håndsrækning. Landdistriktsrådet valgte nemlig at støtte Unge med Viljes arbejde for at skabe et spændende og involverende miljø for de 15-25 årige med 49.736 kr. til 6 måneders bistand fra en proceskonsulent. Formålet er ifølge Unge med Viljes ansøgning til Landdistriktsrådet at ”sikre udarbejdelse, justering og fastholdelse i projekt- og tidsplan, løbende opdatering af budget, hjælp til at sikre, at kravene fra Underværker opfyldes, hjælp til at udarbejde ansøgninger til fondsmidler samt hjælp med at bygge en god organisering op omkring de unge og projektet”.
- Det er svært ikke at lade sig rive med af de unges gode initiativ og enorme engagement, siger Landdistriktsrådets formand Torben Hjøllund Mortensen og tilføjer, at eftersom arbejdet med ungdomshuset bunder i et ønske om at skabe og forankre et spændende og involverende miljø for unge, går ansøgningen hånd i hånd med Landdistriktsrådets vedtægter.
- Med ungdomshuset vil de unge skabe et værested, der skiller sig ud og giver energi og sammenhold, som kan give unge i hele kommunen, men måske især i landsbyer og landdistrikter i den sydlige del af kommunen lyst til at blive i området, eller til at vende tilbage, når de har fået en uddannelse, siger Torben Hjøllund Mortensen.
Penge til landsby-app
På mødet i Landdistriktsrådet blev der også givet tilsagn om 17.125 kr. til et pilotprojekt, hvor ”MinLandsby”-appen udbredes i landsbyerne Troldhede, Nr. Vium og Hoven i en 12 måneders implementeringsperiode.
App’en er udviklet som en fælles platform for liv og aktiviteter i en eller flere landsbyer, og formålet med pilotprojektet er ifølge ansøgningen fra Troldhede og Omegns Borgerforening at sikre, at de gode historier fra landsbyerne fortælles, at der er ét fælles sted, hvor man kan finde information om aktiviteter, at sikre synliggørelsen af landsbyerne og endelig at sætte fokus på, at landsbyerne er aktive.
Alt sammen formål, der går igen i de første linjer af målsætningerne i Ringkøbing-Skjern Kommunes landdistriktspolitik, påpeges det i ansøgningen.
Og Landdistriktsrådets formand er helt enig:
- Hvis vi gennem et pilotprojekt på 12 måneder kan være med til at samle og synliggøre de mange aktiviteter og initiativer, der er i landsbyerne, kan vi understøtte en større opmærksomhed på de levende landsbysamfund. Erfaringsmæssigt ved vi, at det er liv og sammenhold i landsbyerne, der kan holde på folk – og få tilflyttere til at vælge landsbylivet, siger Torben Hjøllund Mortensen.
Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune består af byrådspolitikere og repræsentanter valgt af områdets borger- og sogneforeninger i landområderne. Rådet er paraplyorganisation og politisk talerør for alle lokalråd, borgerråd og borgerforeninger i kommunens landdistrikter. Rådet forvalter landdistriktspuljen, som økonomiudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune på et møde i august besluttede at spæde op med et éngangsbeløb på 500.000 kr. (læs evt. mere her)
Fælles for de projekter, Landdistriktsrådet støtter er, at de understøtter det gode liv og skaber vækst og udvikling i kommunens landsbyer og landdistrikter.
Rådets holder møder ca. hvert kvartal og har bl.a. til opgave at:
- Understøtte skabelsen af sammenhæng, videndeling og udvikling i landdistrikterne.
- Bidrage til udarbejdelse, revision og implementering af kommunens landdistriktspolitik og landdistriktspolitiske handlingsplan.
- Arbejde for forenkling, smidiggørelse og udvidelse af rammerne for udvikling i landdistrikterne.
- Være dialogpartner og rådgivende i forhold til kommunens stående udvalg samt lokalråd, sogneforeninger og borgerråd i kommunen i sager, der berører landdistrikterne.
- Indstille til kommunens Økonomiudvalg, hvordan midler reserveret til landdistriktsområdet bliver anvendt.
- Varetage landdistrikternes interesser i forhold til kommuner, regioner, staten, andre offentlige myndigheder og interesseorganisationer.
- Stimulere frivillighedsarbejdet og drage omsorg for at indsatsen skaber helhed og sammenhæng i landdistrikterne.
- Understøtte bosætning i landdistrikter gennem synliggørelse af lokalområdernes attraktive levevilkår.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri