Nye filmoptagelser i Ringkøbing-Skjern Kommune
Bundsbæk Mølle, Rakkerhuset, Abelines Gård og andre vestjyske lokaliteter lægger i disse dage kulisse til optagelser af den nye danske novellefilm ”Krigens Fugle”.
Bag filmen står produktionsselskabet Dionysus Media, og bortset fra nogle få optagelser i Husum, syd for grænsen, bliver filmen optaget on location i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Det er også her, den autentiske historie bag filmmanuskriptet stammer fra:
- Instruktøren Stefan Pellegrini hørte historien fra et barnebarn til et barn i huset på Lønborg Hede, hvor en ung tysk soldat og desertør gemte sig under 2. verdenskrig, og han kunne ikke slippe den igen, fortæller Ringkøbing-Skjern Kommunes filmkonsulent Rebecca Molders.
Hun har siden august sidste år været i kontakt med filmfolkene om bl.a. at finde egnede locations til optagelserne og om den medfinansiering på 50.000 kr. til projektet, som Ringkøbing-Skjern Kommune har budt ind med.
Filmen er sprunget ud af et initiativ fra Den Vestdanske Filmpulje med et formål om at give unge filmskabere en mulighed for at lave et visitkort til den videre filmkarriere, igennem ét af Filmpuljens såkaldte ’calls’ for kortfilm med ekstraordinært potentiale.
- I Ringkøbing-Skjern Kommune vil vi altid rigtig gerne hjælpe talenterne på vej, og vi er glade for Den Vestdanske Filmpulje, der er med til at sikre, at gode filmprojekter kommer denne vej, siger Rebecca Molders.
Filmstrategi
Siden november 2019 har kommunen da også - som en af meget få kommuner – haft en filmstrategi, der bl.a. skal skabe fokus på at fortælle historier om områdets unikke natur, storladne landskaber og særlige ånd, kultur og kulturhistorie. ”Krigens Fugle” spiller en vigtig rolle i denne filmstrategi, og både Ringkøbing-Skjern Kommune og Dionysus Media har haft det lokale aspekt af produktionen for øje under hele projektet.
- I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi nogle stedbundne kvaliteter og en unik historiefortælling som definerer os. Med filmstrategien får vi sat spotlys på området, ligesom filmsatsningen er en megafon for den lokale stolthed, fortæller Rebecca Molders.
Hun peger på, at filmiske fortællinger kan kaste lys over egnens unikke karakteristika og gøre kommunen endnu mere attraktiv for nye tilflyttere ligesom erfaringen fra bl.a. Wallanders Ystad og Dictes Aarhus er, at turisterne følger i hælene på filmskaberne.
- Indtil videre har kommunens filmstrategi været med til at sætte så meget spotlys på mulighederne i området, at både TV2’s seersucces ”Hvide Sande”, kortfilmene ”Og i hendes øjne så jeg lyset” samt ”Så længe vi ikke taler om det” er blevet optaget lokalt det seneste års tid, fortæller Rebecca Molders.
Hun forventer at kunne præsentere begge kortfilm på den lokale filmfestival ”Filmfest i Vest”, der afholdes i Ringkøbing Biograf til november.
- Og der er flere andre filmprojekter i støbeskeen, som lige nu afventer den sidste finansiering, før optagelserne i det vestjyske går i gang, tilføjer hun.
En kæmpe hjælp
”Krigens fugle” bliver en lang kortfilm, en såkaldt novellefilm, på omkring 30 minutter. Mads Krause fra Maksofilm, der er hyret ind på optagelsen, medgiver, at man godt kunne have valgt at lægge optagelserne et andet sted, selvom historien tager udgangspunkt i Vestjylland:
- Men dels er den vestjyske natur helt speciel, og vi har en del udendørsoptagelser, så vi havde et ønske om at lave historien lokalt. Og dels har kommunens hjælp i projektet været en kæmpe håndsrækning, forklarer han og tilføjer:
- Det er ikke selvsagt, at en kommune inkluderer filmfolk og hjælper med praktikaliteter omkring produktionen. Det giver rigtig meget for os, der ikke er lokalkendte, at vi kan komme herover og blive mødt af kommunens filmkonsulent, der står klar til at hjælpe med alt fra kontakt til folk i nærområdet og miljøet til praktiske ting, siger Mads Krause.
Ydermere bliver projektet hjulpet på vej af bl.a. Skjern & Tarm udviklingsfora, der har ageret produktionskoordinatorer under forberedelserne, hvor de også har hjulpet til med locations, kontakter og sparring, efter anbefaling af kommunen – herunder også kontakten til Dancamps, hvor filmarbejderne har deres hjem under optagelserne.
Inden det er tid til at klippe, redigere og distribuere novellefilmen, er optagelserne i Ringkøbing-Skjern Kommune i gang hele den kommende uge, hvorefter filmholdet drager sydpå til Husum.
- 8. oktober 2024
Byrådet sender seks VE-projekter til ’videre bearbejdning’ - 18. oktober 2024
Hjemmeplejekontor får endelig nye lokaler - 1. oktober 2024
I fremtiden vil ældre i højere grad klare sig selv - 17. oktober 2024
Stor tilfredshed med Åkanden blandt borgerne - 11. oktober 2024
Ikke flere tricks i Streetparken i Skjern - 14. oktober 2024
Parat til start på Hvide Sandes nye helhedsplan