Naturens Dag i Naturens Rige
Hvornår har du sidst været på en gå- eller cykeltur med en naturvejleder gennem Skjerns Grønne Korridor? Eller sejlet i kajak i Skjern Bådehavn, klatret i trætoppene, tændt lejrbål eller travet gennem vådområder og skovtykninger for at lytte til svanernes vingesus og skue ud over landskabet?
Det får du muligheden for, når Ringkøbing-Skjern Kommune igen i år danner rammen om spændende arrangementer, til lands, til vands og i luften på Naturens Dag på søndag den 9. september.
Arrangementerne er en del af Naturens Dag, hvor Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening, flere lokalforeninger, kommuner, naturvejledere og kulturelle institutioner mv. inviterer med ud i naturen over hele landet.
Bevægelse i naturen
Temaet for Naturens Dag i år er ”Bevægelse i naturen”.
- Naturen er alletiders legeplads, der ligefrem opfordrer til fysisk aktivitet for store og små. Og samtidig kan man stå stille og se naturen bevæge sig, forklarer naturvejleder ved Ringkøbing-Skjern Kommune Søren Frederiksen.
Han er guide på turene i Den Grønne Korridor i Skjern og understreger, at man også kan få oplevelser i naturen, selvom man måske ikke selv er så mobil:
- Selv om temaet for Naturens Dag i år er bevægelse i naturen, kan man også få en oplevelse ud af at stå helt stille og observere naturens bevægelser; et blad falder til jorden, vinterforråd slæbes ad myrernes fodsti, en hare hopper nysgerrigt rundt eller en flok gæs skræpper op og kommer flyvende i formation. Året rundt sker der noget nyt i naturen, og masser af dyr bevæger sig og kan blive genstand for gode oplevelser, forklarer Søren Frederiksen.
Han tilføjer, at man såmænd også kan blive både bevæget og betaget af naturen i Naturens Rige.
Børn oplever ikke naturen
Men insektvæddeløb, fuglenes flugt og flyvende mælkebøttefrø er, ifølge adskillige undersøgelser, som Danmarks Naturfredningsforening står bag, bevægelser – og basale naturoplevelser, som efterhånden alt for mange børn åbenbart ikke rigtig får del i.
Undersøgelserne af børns naturoplevelser viser nemlig, at kun hver tredje af de 2-15 årige har prøvet at overnatte i naturen eller at bygge en hule. Kun lidt over halvdelen – eller 54 pct. - af alle danske børn har prøvet at tænde bål. Samtidig mener næsten halvdelen af de danske forældre til børn i alderen 5-12 år ikke, at deres børn kommer tilstrækkeligt ud i naturen. Computer, tv og dårligt vejr er blandt de hyppigste årsager.
Skoler og institutioner holder også Naturens Dag
- Omvendt viser undersøgelser, at børn, der bruger naturen, er sunde, glade og vokser op som ansvarlige mennesker, der benytter og beskytter naturen, siger Søren Frederiksen.
Ud over at åbne naturen for børn og deres familier på Naturens Dag, holder Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet derfor også Naturens Dag for skoler og institutioner.
Det sker i ugen op til den 8. september, hvor lærere og pædagoger slipper børnene ud til en eller flere dages læring, undervisning og leg i naturen. I år er 190.500 børn tilmeldt Naturens Dag via deres skole eller institution.
Formålet med de dage er det samme som med Naturens Dag, at få børn mere ud i naturen hele året. Eller som Søren Frederiksen siger:
- Naturens Dag åbner dørene til naturen og viser, at det er både nemt og sjovt at få gode naturoplevelser.
FAKTA:
Naturens dag er støttet af Nordea-fonden.
Information om arrangementerne i Ringkøbing-Skjern Kommune:
Gå ind på www.naturensdag.dk og skriv Ringkøbing-Skjern i søgefeltet.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri